Σελίδες

7 Μαΐ 2011

Κανένας αποπροσανατολισμός να μην περάσει...



Την ώρα που στην Ελλάδα διάφοροι στον αστικό Τύπο πανηγύριζαν γιατί η Πορτογαλία εξασφάλισε καλύτερους όρους ένταξης στο μηχανισμό του ΔΝΤ, στην Πορτογαλία ξέσπαγαν διαδηλώσεις ενάντια σ' αυτήν ακριβώς τη συμμετοχή. Και στην Ελλάδα και στην Πορτογαλία κάτι περισσότερο ξέρουν αυτοί που πληρώνουν στο πετσί τους τις εφαρμοζόμενες πολιτικές.
Ειδικά στη χώρα μας υπάρχει και κάποιο ιδιαίτερο καλό στις εξελίξεις. Στον ένα μετά τον άλλον τους κλάδους που κινητοποιούνται κάτω από τις σημαίες του ΠΑΜΕ όλο και περισσότεροι εργαζόμενοι εμφανίζονται να γράφουν στα παλιά τους τα παπούτσια την κινδυνολογία της κυβέρνησης, απαντάνε στους κυβερνητικούς «κόψτε το λαιμό σας» και αξιώνουν ικανοποίηση στα αιτήματά τους. 

Το καλύτερο αναμένεται: Να κάνουν και το επόμενο βήμα, να κατανοήσουν ότι είναι φρούδες οι ελπίδες για γιατρειά σ' αυτό το σύστημα, να πολιτικοποιήσουν τον αγώνα τους, να ενισχύσουν ακόμα περισσότερο το μέτωπο της ανατροπής, να ανοίξουν με την πάλη τους το δρόμο για τη λαϊκή εξουσία.
***
Η φιλολογία που αναπτύσσεται για δήθεν ανησυχίες στην κυβέρνηση για τις αντιρρήσεις της τρόικας ως προς την εφαρμοζόμενη πολιτική είναι μούφα. Εμφανίζει την τρόικα να πιέζει για μια πολιτική που η κυβέρνηση όχι μόνο εφαρμόζει πιστά, αλλά ήταν μέρος και του προεκλογικού της προγράμματος. 
Το παιχνίδι για το 1,1 δισ. για το ΙΚΑ είναι κάλπικο, αποκαλυπτικά ως προς αυτό τα στοιχεία στο σχόλιο του «Ριζοσπάστη».
Η κυβέρνηση προωθεί με καλπασμό το αντεργατικό πρόγραμμά της. Προχτές, μόλις, έφτασε να κόψει ως και τα ψίχουλα των 200 ευρώ, που δίνονταν σαν επίδομα στους μακροχρόνια άνεργους. Στον ευαίσθητο χώρο της Υγείας το χαράτσι είναι συνώνυμο πλέον κάθε παροχής. Ολα αυτά τα ονομάζουν «νοικοκύρεμα», δεν είναι τίποτα άλλο παρά νέες παροχές στο μεγάλο κεφάλαιο, παραπέρα εμπορευματοποίηση κρίσιμων τομέων.
Για τους εργαζόμενους - και απ' αυτές τις εξελίξεις - ένα πρέπει να 'ναι καθαρό: Οτι πρέπει να οργανώσουν ακόμα περισσότερο την πάλη τους έτσι που να ενισχύουν τη λαϊκή συμμαχία και παλεύοντας για τα καθημερινά να ανοίγουν δρόμο για τη λαϊκή εξουσία. Η πρωτοβουλία των συνδικάτων που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ για την προστασία των ανέργων, οι κινητοποιήσεις που έχουν εξαγγελθεί από τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ στο χώρο της Υγείας δείχνουν το δρόμο ώστε η πάλη να μην εγκλωβίζεται στο κλάμα, να οδηγεί σε άλλη συνείδηση, σε υψηλότερα επίπεδα τον αγώνα.
***
Μούφα είναι και η φιλολογία για το «νοικοκύρεμα» στους δήμους. Τα σχετικά άρθρα περνάνε σαν αυτονόητο ότι οι δήμοι είναι λαϊκά κάστρα. Δεν είναι. Μέρος του κρατικού μηχανισμού είναι, την αστική τάξη υπηρετούν.
Η θέση ότι οι δήμοι παίρνουν αρκετά χρήματα από το κράτος είναι κάλπικη. Τα λεφτά που πληρώνουν οι δημότες μέσα από τη φορολογία είναι πάρα πολλά, πρέπει να τους αποδοθούν. Αντίθετα, όμως, δίνονται στο μεγάλο κεφάλαιο. Τα στοιχεία είναι συγκεκριμένα (κι εδώ, μόνο στον «Ριζοσπάστη» γίνεται σχετική ανάλυση). Δεδομένο επίσης είναι ότι με κυβερνητικές αποφάσεις οι δήμοι σπρώχνονται με τον έναν ή τον άλλον τρόπο να δουλεύουν ακόμα περισσότερο για το κεφάλαιο. Η διέξοδος για τα προβλήματα που έχουν οι δημότες από την εφαρμοζόμενη στους δήμους πολιτική δε βρίσκεται σε κανένα «νοικοκύρεμα». Το κράτος και οι δήμοι αυτού του κράτους είναι του κεφαλαίου. Νοικοκύρεμα υπ' αυτό το καθεστώς σημαίνει καλύτερο ταμείο για τους καπιταλιστές. Για το λαό σημαίνει πάλη για τις ανάγκες του, έχοντας καθαρό πως πρέπει να αλλάξει η τάξη που βρίσκεται στην εξουσία για να υπάρχει κράτος λαϊκό.
Η προωθούμενη σήμερα «εξυγίανση» των δήμων, με λίγα λόγια, σημαίνει απολύσεις, επιβολή νέων φόρων και αύξηση όσων ήδη υπάρχουν, παράδοση αρμοδιοτήτων και έργων σε επιχειρηματίες, αναστολή ακόμα και κατάργηση υπηρεσιών που - αν και υποτυπώδεις και αποσπασματικές - εξυπηρετούσαν ένα μικρό αριθμό λαϊκών οικογενειών. Οι δήμοι σαν μέρος του κρατικού μηχανισμού δένονται με την πολιτική της κυβέρνησης. Δε γίνεται η κεντρική πολιτική να ενισχύει το κεφάλαιο και οι δήμοι να δουλεύουν για το λαό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου