Σελίδες

5 Μαΐ 2011

ΘΑΝΑΣΗΣ ΒΕΓΓΟΣ: Καλλιτέχνης - παράδειγμα ήθους και ανθρωπιάς.



«Οι περασμένες μέρες πίσω μένουν, μια θλιβερή γραμμή κεριών σβησμένων... 
τι γρήγορα που η σκοτεινή γραμμή μακραίνει, τι γρήγορα που τα σβηστά κεριά πληθαίνουν»...
Τούτη η άνοιξη «πήρε» πολλούς άξιους ανθρώπους της Τέχνης και του Πολιτισμού. Χτες η γη έκλεισε στην αγκαλιά της τον πιο γλυκό, τον πιο καλό άνθρωπο, τα πιο ευαίσθητα μάτια του ελληνικού σινεμά, τον Θανάση Βέγγο. 
Πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε, χτες το μεσημέρι, στο ναό της Αγ. Μαρίνας στο Θησείο, όπου έπεσαν οι «τίτλοι τέλους» γι' αυτόν τον υπέροχο άνθρωπο.
Τον μεγάλο ηθοποιό, του οποίου ο θάνατος βύθισε στη θλίψη όλη την Ελλάδα, αποχαιρέτησαν πλήθος κόσμου και επωνύμων. 
Στην κηδεία του, από μέρους του ΚΚΕ παραβρέθηκε ο Σπύρος Χαλβατζής, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κόμματος, που σημείωσε: «Αποχαιρετάμε έναν λαμπρό ηθοποιό. 

Ηταν αγωνιστής από νεαρή ηλικία και η ζωή του σημαδεύτηκε από τη διετή κράτηση στη Μακρόνησο. Αυτό το ξερονήσι τον διαπαιδαγώγησε να έχει μία στάση ανυπακοής, διεκδικητική και ανθρώπινη».
Η διακριτικότητα και σεμνότητα σε όλη την πολυετή καριέρα του «συνόδευσαν» τον Θ. Βέγγο και στην τελευταία του «κατοικία». Η οικογένειά του δε θέλησε να δημοσιοποιηθεί η ώρα και ο τόπος ταφής του. Τη στάση ζωής του, που έθετε τον εαυτό του και την οικογένειά του μακράν της κοσμικότητας και δημοσιότητας (είχε λόγους άλλωστε), την κράτησε ως το τέλος. Ηθελε και αυτή τη «στιγμή» της οικογένειάς του να την περιφρουρήσει, όχι από τον κόσμο που αγάπησε και τον αγάπησε, αλλά από το να γίνει θέαμα.
Επιθυμία του Θανάση Βέγγου ήταν να μη γίνει η κηδεία του δημοσία δαπάνη, γιατί, όπως έλεγε, δεν ήθελε «να κοστίσει σε κανέναν ούτε ο θάνατός του». Επιθυμία της οικογένειας ήταν αντί στεφανιών τα χρήματα να δοθούν στο «Χαμόγελο του παιδιού».
Παρά την επιθυμία του για μια σεμνή, χωρίς φώτα, τελετή, αυτό δεν ήταν εφικτό. Η αγάπη των απλών λαϊκών ανθρώπων είναι τόσο μεγάλη για τον άνθρωπο που μόνο γέλιο και καλοσύνη τους χάριζε σε όλη του ζωή, που η τελετή μετατράπηκε σε λαϊκό προσκύνημα. Πλην, λίγα ΜΜΕ σεβάστηκαν την επιθυμία αυτού του ανθρώπου.
Από το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών τον Θ. Βέγγο αποχαιρέτησε η πρόεδρός του Λίλα Καφαντάρη, λέγοντας μεταξύ άλλων: «Οι ηθοποιοί αποχαιρετάμε τον αγαπημένο μας συνάδελφο Θανάση. Τον τιμάμε. Οπως μας τίμησε. Ο Θανάσης Βέγγος αφήνει ιστορία στο θέατρο και τον κινηματογράφο, όχι μόνο γιατί το τεράστιο ταλέντο του άγγιξε τις πιο λεπτές χορδές του λαού μας, αλλά πάνω από όλα για το ήθος του. Υπηρέτησε την τέχνη του με σεμνότητα, συναδελφικότητα, με πραγματική αγάπη στον άνθρωπο. Δεν ήταν τυχαίο που ταυτίστηκε στη συνείδησή μας με τους ρόλους του φτωχού, του κατατρεγμένου, του αγωνιστή, τίμιου Ελληνα που νοιαζόταν για το διπλανό του. Κι αυτό με έναν αυτοσαρκασμό που κατάφερνε να μας κάνει να παρακολουθούμε το τραγικό με χαμόγελο αισιοδοξίας. Στη ζωή του υπερασπίστηκε το δίκιο, ακόμα και όταν ο ίδιος θα έβγαινε χαμένος. Σύρθηκε στη Μακρόνησο. Στάθηκε με συνέπεια ως το τέλος στις αρχές και τα "πιστεύω" του. Κι έτσι νίκησε. Εγινε παράδειγμα εντιμότητας και ανθρωπιάς στον κλάδο μας, αλλά και στο κοινό. Αυτό το παράδειγμα μακάρι να φωτίσει όλους μας. Να εμπνεύσει τους δικούς μας αγώνες για το δίκιο και την ανθρωπιά. Οι συνάδελφοί σου να ξέρεις πως κάθε φορά που θα αναφέρονται στο όνομα σου, θα 'ναι σα να σε ραίνουν με χιλιάδες κόκκινα γαρίφαλα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου