Σελίδες

31 Μαΐ 2011

Το τσάκισμα του λαού εχέγγυο για νέα δάνεια.



Ετοιμάζουν νέο δανειακό πακέτο για να διασφαλίσουν τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας.

Η επίτευξη συναίνεσης μεταξύ των κομμάτων της πλουτοκρατίας, προκειμένου να ενσωματωθούν οι λαϊκές αντιδράσεις, βρίσκεται στο επίκεντρο των παρεμβάσεων των εκπροσώπων της πλουτοκρατίας και των ιμπεριαλιστικών οργανισμών, την ίδια στιγμή που ξαναζεσταίνονται τα σενάρια για νέο δανειακό πακέτο προς την Ελλάδα, με πολύ σκληρά για το λαό ανταλλάγματα.
Σύμφωνα με δημοσίευμα των «Financial Times», το οποίο επικαλείται δηλώσεις αξιωματούχων της ΕΕ χωρίς να τους κατονομάζει, η ΕΕ επεξεργάζεται ένα νέο δανειακό πακέτο για την Ελλάδα, ύψους περίπου 35 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το νέο πακέτο θα προβλέπει επιπρόσθετα μέτρα λιτότητας και παράλληλα θα προβλέπει μια «πρωτοφανή έξωθεν επίβλεψη» του ελληνικού προγράμματος αποκρατικοποιήσεων, αλλά και του προγράμματος είσπραξης των φόρων.

 Δηλαδή, σύμφωνα με το δημοσίευμα, η παραίνεση για σύσταση ενός οργανισμού επίβλεψης των αποκρατικοποιήσεων, πηγαίνει ένα βήμα παραπέρα, καθώς εμφανίζεται η ΕΕ να είναι έτοιμη να παρέμβει πρακτικά στην εκποίηση της κρατικής περιουσίας.
Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, στους όρους της νέας συμφωνίας θα προβλέπονται και κίνητρα προς τους ιδιώτες ομολογιούχους, ώστε να παρατείνουν εθελοντικά την αποπληρωμή των ομολόγων. Ακόμα, οι αξιωματούχοι που επικαλείται το δημοσίευμα, ελπίζουν πως μέχρι και το μισό της νέας χρηματοδότησης που χρειάζεται η Ελλάδα και η οποία υπολογίζεται στα 60-70 δισ. ευρώ, μπορούν να προκύψουν χωρίς νέο δανεισμό.
Στο ίδιο πνεύμα, δημοσίευμα του πρακτορείου «Reuters» μιλά για νέο δανειακό πακέτο στην Ελλάδα, ύψους 65 δισ. ευρώ, το οποίο θα περιλαμβάνει νέα σκληρά μέτρα λιτότητας και έξωθεν επίβλεψη του ελληνικού προγράμματος αποκρατικοποιήσεων. Ομοίως, οι «Financial Times Deutschland» επισημαίνουν ότι «τις επόμενες τρεις εβδομάδες θα πρέπει να βρεθεί μια λύση, για να μπορέσουν στη συνέχεια να αποφασίσουν οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών και η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ, πριν καταβληθεί η επόμενη δόση του δανείου. Το βέβαιο πάντως είναι ότι η Ελλάδα πρέπει να λάβει οπωσδήποτε την επόμενη δόση, γιατί διαφορετικά κινδυνεύει να κηρύξει μη ελεγχόμενη πτώχευση».
Θέλουν υποταγή του λαού
Ο Κοινοτικός επίτροπος Ολι Ρεν εξακολουθεί να ασκεί πιέσεις για επιθετική συναίνεση των κομμάτων της πλουτοκρατίας και επί της ουσίας για συναίνεση από το λαό. Μιλώντας στην εφημερίδα «Die Welt», επαναλαμβάνει ότι «δεν υπάρχει πλέον χρόνος για μακρές διαπραγματεύσεις» και υπογραμμίζει ότι «η Ελλάδα πρέπει πρωτίστως να πιάσει τους στόχους του προϋπολογισμού για το 2011, να δρομολογήσει το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων και να επιτύχει μια διακομματική συμφωνία για τη στήριξη του προγράμματος βοήθειας της ΕΕ και του ΔΝΤ (...) Ολα τα κόμματα και όλοι οι πολίτες πρέπει να καταβάλουν το μερίδιό τους», αποδεικνύοντας ότι όταν η πλουτοκρατία καλεί τα κόμματά της σε συναίνεση, αποβλέπει στην υποταγή του λαού στα σκληρά αντιλαϊκά μέτρα.
Μάλιστα, ο Ο. Ρεν τονίζει ότι «ο Ιούνιος είναι ο κρίσιμος μήνας για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους. Τις επόμενες εβδομάδες έχουμε μπροστά μας καθοριστικές αποφάσεις. Ο μήνας Ιούνιος μπορεί να είναι η αρχή του τέλους της κρίσης, ή μία χαμένη ευκαιρία, εάν η Ευρωζώνη οδηγηθεί σε μια φάση νέας σοβαρής κρίσης με αρνητικές, αλυσιδωτές αντιδράσεις στο χρηματοοικονομικό σύστημα και κίνδυνο επέκτασης και σε άλλες χώρες. Τον Ιούνιο είτε θα λύσουμε τα προβλήματα είτε θα χάσουμε την ευκαιρία».
Σε άλλη συνέντευξή του, στο περιοδικό «Der Spiegel», ο Ο. Ρεν διαπιστώνει αποκλίσεις της Ελλάδας από τα συμφωνηθέντα με την τρόικα και ξεκαθαρίζει ότι η χορήγηση της πέμπτης δόσης των 12 δισ. ευρώ, τόσο από την πλευρά του ΔΝΤ όσο και από την πλευρά της ΕΕ, θα εξαρτηθεί από το περιεχόμενο της αξιολόγησης της τρόικας. Παράλληλα, επαναλαμβάνει την παραίνεση για σύσταση ενός οργανισμού που θα επιβλέπει τις αποκρατικοποιήσεις, σημειώνοντας ότι «σκεπτόμαστε σοβαρά την ίδρυση μιας υπηρεσίας ιδιωτικοποιήσεων κατά το πρότυπο του ανατολικογερμανικού ιδρύματος Treuhand» και προαναγγέλλει απολύσεις και νέες περικοπές μισθών στο δημόσιο τομέα, σημειώνοντας:
«Ο δημόσιος τομέας στην Ελλάδα είναι πολύ μεγάλος σε σχέση με τη συνολική οικονομία. Θα πρέπει να γίνουν και άλλες περικοπές, αλλά λαμβάνοντας υπόψη την τεταμένη κατάσταση δεν θα ήθελα να διατυπώσω δημόσια εικασίες περί αυτού». Πιο ξεκάθαρα στο θέμα της συναίνεσης, η γερμανική «Handelsblatt» επισημαίνει ότι «για το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα εξυγίανσης απαιτείται μια ευρεία συναίνεση. Μόνον έτσι μπορεί κανείς να έχει τη συμπαράσταση των πολιτών».
Η υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Κριστίν Λαγκάρντ, διακρίνει«πολιτική κόπωση» στην εφαρμογή του μνημονίου στην Ελλάδα και υπογραμμίζει ότι «η Πορτογαλία, η Ισπανία και πρώτη από όλες η Ελλάδα θα πρέπει να βάλουν τάξη στα οικονομικά τους», ξεκαθαρίζοντας ότι «όταν δείχνουμε αλληλεγγύη στην Ελλάδα με το πρόγραμμα υποστήριξης των 110 δισ. περιμένουμε σαν ανταπόδοση τις προσπάθειές της».
Παράλληλα, το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, Γιούργκεν Σταρκ, εκτιμά ότι «η ελληνική κυβέρνηση (...) από τις πωλήσεις μπορεί να συγκεντρώσει μέχρι και 300 δισ. ευρώ (...) Το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων έχει στόχο τη συγκέντρωση 50 δισ. ευρώ μέχρι το 2015 και θα έπρεπε να στόχευε σε πιο μεγάλα ποσά».
Αλλο δημοσίευμα του γερμανικού «Der Spiegel» επισημαίνει ότι η έκθεση της τρόικας διαπιστώνει πως η Ελλάδα «έχει χάσει» όλους τους δημοσιονομικούς στόχους που έχουν τεθεί από το μνημόνιο και πως η ΕΕ θέτει εν αμφιβόλω την καταβολή της επόμενης δόσης του δανείου. Πάντως, το ΔΝΤ απορρίπτει το δημοσίευμα, σημειώνοντας πως «οι πρόσφατες αναφορές των ΜΜΕ, που επικαλούνται γνώση των ευρημάτων της έκθεσης της τρόικας, είναι αναληθείς» και υπογραμμίζει ότι οι συζητήσεις της τρόικας με την ελληνική κυβέρνηση συνεχίζονται.
Σενάρια στο φόντο αντιθέσεων
Την απαίτηση των μονοπωλίων για μέτρα που μειώνουν την τιμή της εργατικής δύναμης και παρέχουν στο κεφάλαιο νέα πεδία επενδύσεων διατυπώνει ο μεγαλοεπενδυτής Μαρκ Μόμπιους, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Κεφάλαιο». Οπως σημειώνει, «η καλύτερη λύση για τις τράπεζες, που κατέχουν ελληνικό χρέος, είναι να αποδεχθούν μια μείωση στην αξία αυτού του χρέους (...) Αυτό, φυσικά, πρέπει να συνοδευθεί από εκτεταμένες μεταρρυθμίσεις, που θα απελευθερώσουν την οικονομία».
Από την πλευρά του, ο Τόμας Μάγερ, επικεφαλής οικονομολόγος της «Deutsche Bank», μιλώντας στο «Βήμα της Κυριακής», προκρίνει ως λύση να αγοράσει το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ελληνικά ομόλογα από ιδιώτες πιστωτές, στην τρέχουσα τιμή τους, εκτιμώντας ότι «με τον τρόπο αυτόν το ποσοστό του χρέους σε σχέση με το ΑΕΠ θα μειωθεί περίπου στο 80%. Το χρέος θα γίνει διαχειρίσιμο και το ΕΤΧΣ θα μπορεί να προσφέρει πολύ χαμηλότερο επιτόκιο στην Ελλάδα (π.χ. 4%) για να το επαναγοράσει».
Τέλος, τα οφέλη της γερμανικής πλουτοκρατίας από την εφαρμοζόμενη δανειοδότηση της Ελλάδας επισημαίνει ο επικεφαλής οικονομολόγος της Berenberg Bank, Χόλγκερ Σμίντινγκ, ο οποίος ξεκαθαρίζει ότι «με τη βοήθεια που προσφέρουμε στην Ελλάδα προστατεύουμε και τους δικούς μας φορολογούμενους. Οι αλυσιδωτές αντιδράσεις που ακολούθησαν την κατάρρευση της Lehman Brothers οδήγησαν στη μεγαλύτερη ύφεση των τελευταίων 80 ετών και η οποία κόστισε 300 δισ. ευρώ στους Γερμανούς φορολογούμενους. Το γεγονός ότι αποφύγαμε τώρα μια νέα ύφεση και το ότι έχουμε στη Γερμανία τη μεγαλύτερη ανάπτυξη των τελευταίων 20 ετών οφείλεται και στο ότι με τη βοήθεια προς την Ελλάδα και το ευρωπακέτο προστατεύσαμε τη δική μας ανάπτυξη από τυχόν νέες αλυσιδωτές αντιδράσεις».

Για τις δηλώσεις του Ολι Ρεν, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ με σχόλιό του τονίζει: «Οσο βαθαίνει η κρίση τους και οξύνονται οι μεταξύ τους αντιθέσεις, το μεγάλο κεφάλαιο και τα όργανα της ΕΕ αξιώνουν από την κυβέρνηση και τη ΝΔ να δέσουν πιο σφιχτά το λαό, ώστε να μην αντιδράσει στα νέα πιο άγρια βασανιστήρια και τη λεηλασία της χώρας που φέρνουν. Για να τους αντιμετωπίσουν τα λαϊκά στρώματα χρειάζεται να διδαχθούν από την εμπειρία τους και να συμπορευτούν με το ΚΚΕ».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου