Σελίδες

10 Μαΐ 2011

Για τη στάση του οπορτουνιστικού συνονθυλεύματος.



Στις 18 του Μάη, οι σπουδαστές έχουν ευκαιρία να καταδικάσουν την πολιτική της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και των παρατάξεών τους ΠΑΣΠ και ΔΑΠ, δυναμώνοντας τα ψηφοδέλτια της Πανσπουδαστικής ΚΣ. Χρειάζεται όμως να βγάλουν συμπέρασμα για το ρόλο των αναχωμάτων ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ-ΕΑΑΚ, να τους γυρίσουν την πλάτη. Από όλη τη φετινή χρονιά είναι πλούσια τα παραδείγματα της δράσης τους που εκτός από το ότι νοθεύει το ριζοσπαστισμό, παίρνει πολλές φορές και αντικομμουνιστικά χαρακτηριστικά. Ετσι κι αλλιώς αυτός είναι ο οπορτουνισμός, δεν μπορεί να γίνει αλλιώς, και στα Πανεπιστήμια - ΤΕΙ.



Αυτά που κάνουν και λένε είναι αποκαλυπτικά:

Η ηγεσία της ΕΑΑΚ (ΑΝΤΑΡΣΥΑ) και της ΑΡΕΝ (παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ) συστηματικά διαχωρίζουν και αποσπούν την πολιτική από την οικονομία.
Εκρυψαν και κρύβουν την αιτία της κρίσης, τον καπιταλιστικό τρόπο παραγωγής. Στην αρχή έλεγαν για καζινοκαπιταλισμό, μετά για «γκόλντεν μπόις», μετά για κρίση χρέους. Διαχωρίζουν το χρέος σε νόμιμο και παράνομο και μάλιστα καλούν τον κόσμο να παλέψει για να διαγραφεί το χρέος χωρίς να θίγει το θέμα της εξουσίας.
Προβάλλουν ως λύση την κρατικοποίηση κάποιων τραπεζών και κάποιων ΔΕΚΟ. Μιλάνε για κατοχή και χούντα, κρύβοντας πως τα μέτρα ήταν στα προγράμματα του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ εδώ και 20 χρόνια.
Σπέρνουν αυταπάτες για εύκολες νίκες ή ήττες του κινήματος. Κρύβουν ότι η μόνη νικηφόρα τακτική είναι η πλατιά κοινωνική ενότητα εργατών - φτωχών αγροτών - μικρών μαγαζατόρων - νεολαίας - γυναικών ενάντια στα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό.
Να κριθούν και για τη στάση τους στο εργατικό κίνημα. Στην αρχή συμμαχούσαν με τη ΓΣΕΕ για να την αλλάξουν από μέσα. Πριν δυο χρόνια μας έλεγαν για πανεκπαιδευτικά μέτωπα μαζί με ΟΛΜΕ - ΔΟΕ - ΠΟΣΔΕΠ, μετά έφτιαξαν το Συντονισμό των Πρωτοβάθμιων Σωματείων. Τώρα προβάλλουν το σύνθημα «ούτε ΠΑΜΕ - ούτε ΓΣΕΕ» και συνεχίζουν να τα βρίσκουν με τους εργατοπατέρες σε κλάδους, ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα. Την ίδια ώρα στα Πανεπιστήμια - ΤΕΙ δεν έχουν αφήσει Σύγκλητο και πρόεδρο που να μην έχουν παρακαλέσει για υπογραφή κοινών κειμένων και καθηγητών στελεχών - επιχειρήσεων. Μάλιστα αυτό το διαφημίζουν και σαν κατάκτηση.

Σε κοινό συντονισμό με μεγάλα συγκροτήματα του Τύπου και μια σειρά κονδυλοφόρους κατηγορούν την ΚΝΕ ότι διασπά τους συλλόγους και το κίνημα, επειδή πρωτοστάτησε στο να γίνει το αυτονόητο, δηλαδή εκλογοαπολογιστικές συνελεύσεις. Δεν έμειναν εκεί. Ο τυχοδιωκτισμός, η διγλωσσία και τα ψέματα επιστρατεύτηκαν προκειμένου να εμποδιστεί αυτή η προσπάθεια. Από τη μία έλεγαν «όλη η εξουσία στις Γενικές Συνελεύσεις» και από την άλλη διέλυαν μαζί με τη ΔΑΠ και την ΠΑΣΠ τις εκλογοαπολογιστικές συνελεύσεις των συλλόγων. Πίσω από την πλάτη των φοιτητών συμμετείχαν μαζί με ΠΑΣΠ - ΔΑΠ σε παραταξιακά μαζέματα, γράφοντας στα παλιά τους τα παπούτσια τους φοιτητές, τα συλλογικά όργανα και τους συλλόγους.

Συντηρούν τη διαλυτική κατάσταση γιατί τους συμφέρει. Λένε ψέματα και κολακεύουν τους φοιτητές, λέγοντας ότι «δεν ενδιαφέρονται για τις εκλογές και τους νοιάζει μόνο το κίνημα». Εδώ και δέκα χρόνια ακολουθούν την ίδια τακτική, δείχνουν όμως απεριόριστη αγάπη για καρέκλες, σφραγίδες και κομπρεμί στα ΔΣ. Η δήθεν ενότητα πάει περίπατο όταν σε όλες τις σχολές σκοτώνονται μεταξύ τους στο ξύλο για μια αφίσα ή μεταφέρουν ομάδες τραμπούκων από πόλη σε πόλη για να «διευθετήσουν» ποιο γκρουπ θα πάρει την καρέκλα στο ΔΣ.
Κατηγορούν το ΚΚΕ και την ΚΝΕ ότι δε θέλει νίκες στο σήμερα. Κάθε φοιτητής, κάθε σπουδαστής γνωρίζει ότι οι κομμουνιστές πρωτοστατούν στην πάλη για κάθε πρόβλημα. Αυτό δεν μπορεί να το αμφισβητήσει κανείς. Αλλο τους ενοχλεί. Οτι το ΚΚΕ και η ΚΝΕ δεν κοροϊδεύουν το λαό και τους σπουδαστές προβάλλοντας λύσεις μασκαρέματος του καπιταλισμού. Το ΚΚΕ και η ΚΝΕ προβάλλουν τη μόνη ρεαλιστική φιλολαϊκή διέξοδο, δηλαδή ότι χρειάζεται ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων για να ικανοποιηθούν οι λαϊκές ανάγκες. Αυτό πολεμάνε όπως ο διάολος το λιβάνι. Γι' αυτό οι φοιτητές πρέπει να τους γυρίσουν την πλάτη.

Δημήτρης ΒΙΤΑΛΗΣ
Μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου