Σελίδες

30 Μαΐ 2011

Οι ανησυχίες και οι πονοκέφαλοι του ΟΟΣΑ...



Ανησυχία εκφράζουν οι ιθύνοντες του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) για την πορεία της διεθνούς οικονομίας, παρά τη μικρή βελτίωση των προβλέψεών τους για την ανάπτυξη στις ΗΠΑ και την «Ευρωζώνη». Η ανησυχία οφείλεται στο ότι η όποια ανάκαμψη εμφανίζεται, δε συνοδεύεται από την αντίστοιχη μείωση της ανεργίας. 
Ο φόβος μιας «κοινωνικής έκρηξης» μεγάλων διαστάσεων χαρακτηρίζει τις αντιδράσεις τους.
ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ, Ο ΟΟΣΑ αναμένει για φέτος και για το 2012 ανάπτυξη 2,6% και 3,1% στις ΗΠΑ, 2% και 2% στην ευρωζώνη, -0,9% και 2,2% στην Ιαπωνία. Για το σύνολο της παγκόσμιας οικονομίας βλέπει επιβράδυνση της ανάπτυξης στο 4,2% φέτος από 4,9% το 2010 και κάπως καλύτερα το 2012, στο 4,6%.

Ωστόσο, η ανεργία δεν φαίνεται να υποχωρεί αισθητά, αφού ο Οργανισμός εκτιμά ότι την τρέχουσα και την επόμενη χρονιά θα είναι 8,8% και 7,9% στις ΗΠΑ, 9,7% και 9,3% στην ευρωζώνη, 4,8% και 4,6% στην Ιαπωνία.
Από τη σύγκριση προκύπτει ότι ενώ τα κέρδη του κεφαλαίου ανακάμπτουν, η εργατική τάξη συνεχίζει να πληρώνει με το ίδιο σκληρό τίμημα την ανάπτυξη, όπως και την κρίση.
Οπως προκύπτει από την ανάλυση του ΟΟΣΑ, η παγκόσμια καπιταλιστική οικονομία κινδυνεύει ανά πάσα στιγμή να επιστρέψει στην ύφεση εξαιτίας των εγγενών προβλημάτων του συστήματος, αλλά και των αντιθέσεων που πολλαπλασιάζονται και βαθαίνουν στους κόλπους του. Επισημαίνει, ως ιδιαίτερο κίνδυνο αυτής της περιόδου το στασιμοπληθωρισμό, δηλαδή τη στάσιμη ανάπτυξη με υψηλό πληθωρισμό.
ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΣΤΟΥΣ ΑΡΝΗΤΙΚΟΥΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ που επηρεάζουν τις οικονομικές εξελίξεις, ο Οργανισμός επισημαίνει: α) Το ενδεχόμενο μιας αργής ανάκαμψης στην Ιαπωνία μετά την καταστροφή του περασμένου Μάρτη - εξέλιξη που θα απειλήσει και τους εμπορικούς της εταίρους. β) Μεγαλύτερη της προβλεπόμενης επιβράδυνση στην Κίνα. γ) Κλιμάκωση της κρίσης χρέους στην Ευρώπη και δ. την αβεβαιότητα για τη δημοσιονομική πολιτική στις ΗΠΑ και την Ιαπωνία. Αν αυτοί οι κίνδυνοι συνδυαστούν με μια νέα άνοδο των πετρελαϊκών τιμών, τότε οι μεγάλες οικονομίες του πλανήτη θα οδηγηθούν πιθανότατα, όπως υποστηρίζει, σε στασιμοπληθωρισμό.
Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΜΑΛΙΣΤΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΠΙΟ ΕΥΘΡΑΥΣΤΗ, αν συνυπολογιστούν τα υψηλά επίπεδα χρέους, ο μέσος όρος των οποίων αναμένεται να ξεπεράσει φέτος το 100% στις χώρες του ΟΟΣΑ. Εκτιμάται ότι το χρέος των ΗΠΑ θα αυξηθεί φέτος στο 101,1% του ΑΕΠ και το 2012 στο 107%. Στην Ιαπωνία, το αντίστοιχο ποσοστό θα διαμορφωθεί φέτος στο 212,7% και το 2012 στο 218,7% του ΑΕΠ.
Πέραν της ανησυχίας για το ενδεχόμενο μιας «κοινωνικής έκρηξης», εξαιτίας του φαύλου κύκλου της καπιταλιστικής κρίσης, οι εκτιμήσεις του ΟΟΣΑ υποκρύπτουν μια θεμελιώδη διαπίστωση, ότι δηλαδή απαιτείται μια περαιτέρω καταστροφή «πλεονάζοντος» κεφαλαίου για να σταθεροποιηθεί η «ανάπτυξη». Ποιου, πώς και πότε θα γίνει;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου