Σελίδες

3 Μαΐ 2011

Ενίσχυση ή κοινωνικοποίηση.



Εντυπωσιακά, αν μη τι άλλο, τα στοιχεία από τη λίστα με τις 2.000 ισχυρότερες εταιρείες του πλανήτη που δημοσιεύει για ένατη φορά το οικονομικό περιοδικό «Forbes». 
Το πλέον εντυπωσιακό ίσως είναι πως συνολικά αυτά τα 2.000 μονοπωλιακά μεγαθήρια απασχολούν 80 εκατ. άτομα και εμφανίζουν έσοδα 32 τρισ. δολαρίων, όσο δηλαδή τα ΑΕΠ των ΗΠΑ (14,65 τρισ. δολάρια), της ΕΕ (16,28 τρισ. δολάρια) και της Κίνας (5,87 τρισ. δολάρια) μαζί! 
Τα κέρδη τους το 2010, δηλαδή εν μέσω της καπιταλιστικής κρίσης, έφτασαν τα 2,4 τρισ. δολάρια, ενώ το ενεργητικό τους είναι 138 τρισ. δολάρια.

Σε ετήσια βάση τα κέρδη τους αυξήθηκαν κατά 67%. Στην κορυφή της παγκόσμιας πυραμίδας των μονοπωλιακών κολοσσών παρέμεινε για δεύτερη χρονιά η «J. P. Morgan Chase», ενώ ακολουθούν οι HSBC και «General Electric». 
Το «τοπ 10» συμπληρώνουν οι «Exxon Mobil», «Royal Dutch Shell», «PetroChina», ICBC, «Berkshire Hathaway», «Petrobras» και «Citigroup». 
Να σημειωθεί ότι οι 2. 000 επιχειρήσεις της λίστας του «Forbes» προέρχονται από 62 χώρες. 
Ο κλάδος που κυριαρχεί στη λίστα είναι ο Χρηματοοικονομικός με 480 εταιρείες και έπονται ο κλάδος της Ενέργειας και της Πληροφορικής. 
Αξίζει να αναφερθεί ότι στην εν λόγω λίστα περιλαμβάνονται δώδεκα επιχειρήσεις από την Ελλάδα με ενεργητικό ύψους 711,3 δισ. δολαρίων και κεφαλαιοποίηση 50,39 δισ. δολαρίων, ενώ τα ενοποιημένα κέρδη τους διαμορφώνονται στα 6 δισ. δολ. και οι πωλήσεις τους στα 83,5 δισ. δολάρια. 
Σε κάθε περίπτωση τα παραπάνω στοιχεία επιβεβαιώνουν τη γνωστή θέση του ΚΚΕ για τους δύο δρόμους ανάπτυξης: Αυτόν που ενισχύει τα μονοπώλια και αυτόν που τα κοινωνικοποιεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου