Σελίδες

6 Μαΐ 2011

Ο Ομπάμα αξιοποιεί το «μύθο» Λάντεν...



Στο σημείο «Μηδέν», όπου βρίσκονταν οι δίδυμοι πύργοι στη Νέα Υόρκη, βρέθηκε χτες ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, προκειμένου να συνεχίσει το επικοινωνιακό «παιχνίδι» που ξεκίνησε με την εκτέλεση του Οσάμα Μπιν Λάντεν.
«Παιχνίδι» που του έχει αποφέρει άνοδο κατά 11 μονάδες στη δημοτικότητά του, το κυριότερο όμως, συμβάλλει τα μάλα στον επαναπροσδιορισμό σε νέα διευρυμένη βάση των ιμπεριαλιστικών στόχων. Επαναπροσδιορισμός εξαιτίας της αλλαγής τακτικής που έχει εδώ και καιρό σχεδιαστεί και δρομολογείται, αλλά πλέον εκτυλίσσεται στο σύνολό της με την εκτέλεση του Μπιν Λάντεν.

Εξάλλου ο Μπιν Λάντεν, ως «φόβητρο» εδώ και καιρό είχε χάσει την αξία του, παρ' όλα αυτά ως «φάντασμα» ή «μύθος» θα συνεχίσει να διαδραματίζει το ρόλο του, που ξεκίνησε ως πράκτορας της CIA το 1979. Ο άνθρωπος που οργάνωσε τους Μουτζαχεντίν στο Αφγανιστάν, κατόπιν τους διέσπειρε δημιουργώντας θύλακες του «ιερού πολέμου», εμπνεύσεως CIA, σε όλο το μουσουλμανικό κόσμο, και την 11η Σεπτέμβρη φυσικά «παρέδωσε στο πιάτο» το πρόσχημα για την έναρξη του «πολέμου κατά της τρομοκρατίας», του πολέμου κατά του Αφγανιστάν, του Ιράκ και όπου αλλού... Τώρα πλέον ο «μύθος» του, που διαιωνίζεται καθώς ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα στο δίκτυο CBS δήλωσε ότι ντοκουμέντα της επιχείρησης δε θα δοθούν στη δημοσιότητα για λόγους εθνικής ασφαλείας, θα συμβάλλει στη διεύρυνση του διαφοροποιημένου πια «πολέμου κατά της τρομοκρατίας». Που δε θα περιλαμβάνει μόνο αμιγώς πολεμικά μέτωπα και επιχειρήσεις αστραπή, βομβαρδισμούς και, το κυριότερο, μυστικές επιχειρήσεις. Νομιμοποιούνται ταυτόχρονα οι μυστικές φυλακές, τα βασανιστήρια και φυσικά το Γκουαντάναμο, αφού οι κρίσιμες πληροφορίες για την εύρεση του Μπιν Λάντεν εμφανίζονται να προήλθαν από κρατούμενο εκεί, που αποσπάστηκαν φυσικά με τις γνωστές... ανακριτικές μεθόδους.
Παραπέρα οι αποπροσανατολιστικές συζητήσεις περί της νομιμότητας ή όχι επιχειρήσεων, όπως αυτή της εκτέλεσης Λάντεν, ή παραινέσεις της ύπατης αρμοστή του ΟΗΕ για τα δικαιώματα του ανθρώπου, Νάβι Πιλάι, να δοθούν στη δημοσιότητα όλα τα υλικά της επιχείρησης, ελάχιστη σημασία έχουν, αφού επιχειρούν να κρύψουν ότι όλες οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, μέσα στον ανταγωνισμό τους αξιοποιούν τον «αντιτρομοκρατικό» πόλεμο στην «κούρσα» για το ποιος θα κερδίσει μεγαλύτερο κομμάτι από τη λεία του φυσικού πλούτου ολόκληρων περιοχών και καλύτερη θέση στη γεωστρατηγική σκακιέρα.
Γκρίνια από το Πακιστάν
Μετά τη δήλωση άγνοιας για την επιχείρηση στο οχυρό του Οσάμα Μπιν Λάντεν, το Πακιστάν εμφανίζεται να αλλάζει τακτική «προειδοποιώντας» τις ΗΠΑ και άλλες χώρες, ότι η επανάληψη ανάλογων ενεργειών, χωρίς προηγούμενη ενημέρωση ή συνεργασία με τις αρχές του Ισλαμαμπάντ, θα έχει «καταστροφικές συνέπειες». Το πακιστανικό υπουργείο Εξωτερικών χαρακτήρισε την επιχείρηση Μπιν Λάντεν, «χωρίς άδεια μονομερή πράξη», απειλώντας και για διακοπή των σχέσεων με την Ουάσιγκτον εάν συνεχιστούν οι επιδρομές.
Η δήλωση του Πακιστάν, που κατά τα άλλα χαιρέτισε την εξόντωση του Μπιν Λάντεν, έρχεται μετά την εκδήλωση δυσαρέσκειας στο εσωτερικό της χώρας. Προκειμένου να κατευνάσει τις αντιδράσεις ο επικεφαλής του στρατού του Πακιστάν, Ασφάκ Παρβέζ Καγιάνι, ανακοίνωσε ότι ζητήθηκε από την Ουάσιγκτον να μειώσει τον αριθμό των στρατιωτών της στη χώρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου