Σελίδες

17 Μαΐ 2011

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ: Καθοριστικό κριτήριο τα επιχειρηματικά συμφέροντα.


Ενα αντιδραστικό και συγχρόνως φιλομονοπωλιακό πλέγμα μέτρων, που έρχεται να εντείνει την κρατική καταστολή ενάντια στο λαϊκό κίνημα και να προσφέρει νέα πεδία κερδοφορίας στο μεγάλο κεφάλαιο, παρουσίασε χτες η κυβέρνηση, στο όνομα της «αναβάθμισης» δήθεν του κέντρου της Αθήνας και της«αντιμετώπισης της παραβατικότητας».
Το σύνολο των μέτρων που ανακοινώθηκαν δεν αγγίζουν ούτε παρωνυχίδα από τα πραγματικά αίτια που γεννούν και αναπαράγουν την ανυπόφορη κατάσταση, για Ελληνες και μετανάστες, στο κέντρο της Αθήνας, συνέπεια της πολιτικής που εφαρμόζουν και υπηρετούν οι αστικές κυβερνήσεις και τα κόμματα.

Στη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου, ο Γ. Παπανδρέου παρουσίασε το«συνολικό σχέδιο» και τις παρεμβάσεις που προγραμματίζονται για το επόμενο διάστημα ανά υπουργείο. Συντονιστής των «κυβερνητικών δράσεων» ορίστηκε ο Θ. Πάγκαλος. 
Στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου συμμετείχαν ο περιφερειάρχης Αττικής, Γ. Σγουρός, και ο δήμαρχος Αθηναίων, Γ. Καμίνης.
Τα βασικά μέτρα
Ανάμεσα στα μέτρα που περιέχονται στο κυβερνητικό σχέδιο είναι και τα εξής:
  • Καθημερινές πεζές και εποχούμενες περιπολίες της ΕΛ.ΑΣ., με τη συμμετοχή και της δημοτικής αστυνομίας, της οποίας ο ρόλος και τα καθήκοντα σχεδιάζεται να «αναβαθμιστούν». Ενίσχυση των πεζών περιπολιών της Αστυνομίας. Κοινές περιπολίες των μηχανοκίνητων ομάδων ΔΙΑΣ και ΔΕΛΤΑ της ΕΛ.ΑΣ., καθώς και στοχευμένες δράσεις της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής Εγκλήματος (ΟΠΚΕ - πρόκειται για ομάδες της Αστυνομίας που κινούνται με τζιπ και πραγματοποιούν εφόδους και περιπολίες).
  • Μεγάλες επιχειρήσεις «γενικευμένων αστυνομικών ελέγχων». Οι επιχειρήσεις - «σκούπα» θα πραγματοποιούνται σε εβδομαδιαία βάση, εντείνοντας την καταστολή και τις συλλήψεις «στο σωρό», οι οποίες σπάνια αφορούν μέλη του οργανωμένου εγκλήματος, που έχουν γερές πλάτες και κάνουν μπίζνες στο κέντρο, σε βάρος Ελλήνων και μεταναστών.
  • Δημιουργία χώρων συγκέντρωσης μεταναστών. Η κυβέρνηση προετοιμάζει τη δημιουργία νέων «στρατοπέδων συγκέντρωσης» σε περιοχές γύρω και κοντά από την πρωτεύουσα, για να μεταφέρει το πρόβλημα και να το κουκουλώσει. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, ολοκληρώνεται η χωροθέτηση «Κέντρου Πρώτης Υποδοχής Νεοεισερχομένων Μεταναστών» και «Κέντρων Κράτησης Υπό Απέλαση Μεταναστών», σε χώρους πρώην στρατοπέδων. Επίσης, ήδη υλοποιείται πρόγραμμα «εθελούσιων επιστροφών» και απελάσεων από την Ελληνική Αστυνομία, σε συνεργασία με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης, δράση που θα ενισχυθεί με επιπλέον χρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επιστροφών.
  • Λειτουργία μονάδων χορήγησης μεθαδόνης σε νοσοκομεία. Πρόκειται για σχέδιο που έχει στόχο τη χορήγηση υποκατάστατων ναρκωτικών ουσιών μέσα από τα νοσοκομεία και το ΕΣΥ. Το υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης προχωρά στην άμεση λειτουργία 3 νέων μονάδων υποκατάστατων του ΟΚΑΝΑ στους αύλειους χώρους των Νοσοκομείων Αττικό, «Ελπίς» και ΚΑΤ, 800 θέσεων συνολικά. Η κυβέρνηση συντηρεί την τοξικοεξάρτηση αντί να ενισχύσει τα «στεγνά» προγράμματα, συντηρεί το εμπόριο μεθαδόνης που αναπτύσσεται γύρω από τέτοια κέντρα, κι ως «λύση» διαφημίζει τη μεταφορά τους πέριξ των νοσοκομείων!
  • Με στόχο την ενίσχυση της επιχειρηματικής δραστηριότητας στο κέντρο, το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής προχωρά σε πρόγραμμα αστικών αναπλάσεων στο κέντρο της Αθήνας, με «φορολογικά και οικονομικά κίνητρα για την κινητοποίηση και ιδιωτικών πόρων», δηλαδή μέσω ΣΔΙΤ. Τέτοιες αναπλάσεις σχεδιάζονται σε περιοχές όπως η οδός Γερανίου, ο Κεραμεικός, το Μεταξουργείο, η πλατεία Θεάτρου, ο Αγιος Παντελεήμονας, περιοχές που ήδη έχουν καταληφθεί από μεγάλα συμφέροντα και τώρα θα αναβαθμιστούν με δημόσιο χρήμα, καθώς προσφέρονται στους νέους ιδιοκτήτες φορολογικά και άλλα κίνητρα. Ταυτόχρονα, προβλέπονται μείωση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων στο κέντρο της Αθήνας, θέσπιση φορολογικών κινήτρων για την ανάπλαση και ανακατασκευή κτιρίων. Οι περιοχές που μπαίνουν στο συγκεκριμένο σχέδιο είναι το Μεταξουργείο, ο Κεραμεικός και το Γεράνι.
Η κυβέρνηση ουσιαστικά δίνει πλήθος κινήτρων σε επιχειρηματικούς ομίλους και μεμονωμένους επιχειρηματίες που κατέχουν ακίνητα στο κέντρο για να αναπτύξουν δραστηριότητα. Για παράδειγμα, στις προαναφερόμενες περιοχές προσφέρεται η χορήγηση κινήτρου για τις αγοραπωλησίες ακινήτων που θα γίνουν εκεί καθώς ο φόρος μεταβίβασης από 10% που είναι σήμερα μειώνεται στο 3%, ευνοώντας την αγορά υποβαθμισμένης ακίνητης περιουσίας με ακόμα καλύτερες προϋποθέσεις για τον αγοραστή. Επίσης, αποφασίζεται η μείωση των τιμών των αντικειμενικών αξιών έως τις 31/12/13 κατά 50% για τους ισόγειους χώρους (βλ. καταστήματα) και κατά 30% για τους ορόφους και υπόγειους χώρους.
Συγκαλύπτουν την πραγματική αιτία
Αξίζει να σημειώσουμε ότι στο κέντρο, χρόνια τώρα, δρουν κυκλώματα που το γκετοποιούν, απαξιώνουν ακίνητα και μετά τα καρπώνονται. Η έξαρση της δράσης αυτών των κυκλωμάτων είναι ένα ακόμα σημάδι, μία απόδειξη για τη σαπίλα του καπιταλιστικού συστήματος. Το έγκλημα - ιδίως το οργανωμένο - τα ναρκωτικά, η πορνεία, η εκμετάλλευση μεταναστών από δουλεμπορικά κυκλώματα αποτελούν μια τεράστια οικονομική επιχείρηση, με υπέρογκα κέρδη, στο πλαίσιο της καπιταλιστικής οικονομίας.
Αυτές οι δραστηριότητες, αυτή η κατάσταση είναι γνωστή εδώ και χρόνια και στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και σε αυτήν της ΝΔ. Η απόρρητη έκθεση της ΕΥΠ, που δημοσιεύθηκε προχτές στην εφημερίδα «Εθνος», δείχνει ότι γνωρίζουν πολύ καλά πως πρόκειται για οργανωμένη δράση κυκλωμάτων. Ξέρουν πολύ καλά τι συμβαίνει και πως πίσω από την όποια έκφραση έχει το πρόβλημα (ναρκωτικά, πορνεία, διακίνηση μεταναστών, γενικά το έγκλημα) κρύβονται τεράστια επιχειρηματικά συμφέροντα, τα οποία μετά και τις χτεσινές κυβερνητικές εξαγγελίες τρίβουν τα χέρια τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου