Σελίδες

16 Μαΐ 2011

Απλώνουν αντιμεταναστευτικό «φράκτη» στα σύνορα...


Το εξελισσόμενο ανθρωποκυνηγητό σε βάρος προσφύγων του ιμπεριαλισμού, από τους μηχανισμούς καταστολής της ΕΕ και των κρατών - μελών, εντείνεται το επόμενο διάστημα. Κομισιόν και αρμόδιες εθνικές υπηρεσίες (π.χ. Ελλάδα και Βουλγαρία) μελετούν την κατάσταση ετοιμάζοντας ακόμα αυστηρότερα μέτρα για το άμεσο μέλλον.
Από τις αρχές του χρόνου, καταγράφηκαν κύματα προσφυγιάς από χώρες της Βόρειας Αφρικής, ιδίως τη Λιβύη. 
Η Κομισιόν εκτιμά ότι περισσότερα από 650.000 άτομα εγκατέλειψαν τη χώρα κυρίως προς Τυνησία και Αίγυπτο. Παράλληλα, περισσότεροι από  
25.000μετανάστες, κυρίως από Τυνησία, κατευθύνθηκαν στην ΕΕ, φθάνοντας στην Ιταλία και τη Μάλτα. Εκεί κατέφυγαν πρόσφυγες και άλλων εθνικοτήτων (Σομαλία, Ερυθραία, Σουδάν) εγκαταλείποντας τη Λιβύη.
Στα καθ' ημάς, το 2010 περίπου 47.000πρόσφυγες (οι μισοί από Αφγανιστάν) συνελήφθησαν κατά μήκος των χερσαίων ελληνοτουρκικών συνόρων. Μόνο η επιχείρηση RABIT 2010 του FRONTEX (στρατιωτικο-αστυνομικός οργανισμός, κρατά εκτός ΕΕ τους ανεπιθύμητους για το μεγάλο κεφάλαιο πρόσφυγες) στον Εβρο, στο διάστημα 2/11/10 έως 1/3/11, έφερε 11.809 συλλήψεις με περίπου 58 συλλήψεις/ μέρα, το 65% των οποίων πέριξ της Αλεξανδρούπολης και το 35% στην Ορεστιάδα. Οι ελληνικές αστυνομικές αρχές υπολογίζουν ότι σ' αυτό το κυνήγι τουλάχιστον 48 πρόσφυγες πνίγηκαν στον Εβρο ποταμό, άλλοι δώδεκα πέθαναν από υποθερμία.

Eurokinissi
Τα μεταναστευτικά κύματα προς Ιταλία φαίνεται να χαλάρωσαν περιστασιακά την «πίεση» στα ελληνοτουρκικά σύνορα. Ωστόσο, οι ελληνικές αρχές ετοιμάζονται για ανάκαμψη του προσφυγικού ρεύματος στα ανατολικά σύνορά τους. Η γειτονική Βουλγαρία έχει 209 χιλιόμετρα χερσαία σύνορα με την Τουρκία. Η βουλγαρική κυβέρνηση πιέζει να γίνει μέλος του λεγόμενου χώρου Σένγκεν. Περιλαμβάνει 25 κράτη - μέλη συν Νορβηγία, Ελβετία, Ισλανδία (σύντομα και Λιχτενστάιν). Η κυκλοφορία εντός χώρου γίνεται δίχως επίδειξη διαβατηρίου στα εσωτερικά της ΕΕ εθνικά σύνορα. Η ένταξη της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας που αρχικά προβλεπόταν για τον περασμένο Μάρτη, ακόμα εκκρεμεί. Αν προχωρήσει, στις Βρυξέλλες εκφράζονται φόβοι ότι η Βουλγαρία θα μετατραπεί σε καίριο σημείο εισόδου «λαθρομεταναστών» στην ΕΕ, λόγω γειτνίασης με την Τουρκία.
Προς τούτο, ΕΕ και Βούλγαροι προωθούν αυστηρά μέτρα καταστολής. Π.χ., η βουλγαρική κυβέρνηση δημοσιοποίησε σχέδιό της να υψώσει φράκτη στα βουλγαροτουρκικά σύνορα, φέρεται, δε, να έχει έτοιμα σειρά κέντρων κράτησης. Φράκτη μήκους 12,5 χιλιομέτρων ετοιμάζει και η ελληνική κυβέρνηση στα ελληνοτουρκικά χερσαία σύνορα στην Ορεστιάδα. «Οι μελέτες έχουν ολοκληρωθεί και είμαστε στη φάση της προετοιμασίας για την εκκίνηση της διαδικασίας. Εχουμε ήδη ολοκληρώσει τις ρηματικές διακοινώσεις και την συνεννόηση με την τουρκική κυβέρνηση, προκειμένου να έχουμε και τη δική τους συνεργασία όσον αφορά στην κατασκευή και προχωράμε», δήλωνε πρόσφατα ο αρμόδιος υπουργός Χρήστος Παπουτσής. Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση προωθεί κατασκευή κέντρων υποδοχής και κέντρων κράτησης όπου θα μαντρώνονται οι εξαθλιωμένοι του ιμπεριαλισμού. Εστειλε και σκάφη του Λιμενικού συνεπικουρούμενα από φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού να επιτηρούν νότια της Κρήτης, να διώξουν όποιο καρυδότσουφλο φτάσει εκεί κουβαλώντας πρόσφυγες από την Αφρική. Απανθρωπιά δίχως όριο και τέλος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου