Σελίδες

17 Απρ 2011

Στο DNA του καπιταλισμού...



Ρεαλιστικές και αποτελεσματικές πολιτικές για την αντιμετώπιση της ανεργίας ζητά από τις κυβερνήσεις των κρατών - μελών του ΔΝΤ ο επικεφαλής του ιμπεριαλιστικού οργανισμού Ντ. Στρος Καν, προειδοποιώντας ταυτόχρονα ότι ακόμα και αν υπάρξει ανάπτυξη δεν πρόκειται να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας. 
«Δεν αρκεί από μόνη της η ανάπτυξη. Ολοι γνωρίζουμε ότι υπάρχουν καλοσχεδιασμένες πολιτικές για την απασχόληση, που σώζουν θέσεις εργασίας», τόνισε ο Στρος Καν. «Ας είμαστε, λοιπόν, πραγματιστές. Θα πρέπει επομένως να αρθούμε υπεράνω του διλήμματος για ευελιξία, ή για ανελαστικότητα, των αγορών της εργασίας. Εμείς από την πλευρά μας ζητάμε τις αποτελεσματικές πολιτικές κατά της ανεργίας, όποια κι αν είναι η πολιτική που αυτές υλοποιούν, αλλά σώζουν εμπράκτως πολλές θέσεις εργασίας», είπε χαρακτηριστικά. 
Είναι γνωστό ποιες θεωρεί αποτελεσματικές πολιτικές κατά της ανεργίας το ΔΝΤ, όπως άλλωστε και η ΕΕ. 
Τις πολιτικές που διαλύουν τις συλλογικές συμβάσεις, «απελευθερώνουν» τις απολύσεις, «νομιμοποιούν» την ανασφάλιστη και μαύρη εργασία, τσακίζουν τους μισθούς και καθιερώνουν τις ευέλικτες μορφές απασχόλησης ως κυρίαρχες εργασιακές σχέσεις. 
Αυτές οι πολιτικές είναι μονόδρομος για τους καπιταλιστές, προκειμένου να συμπιέζουν διαρκώς την τιμή της εργατικής δύναμης και να διασφαλίζουν την κερδοφορία του κεφαλαίου. 
Με άλλα λόγια, ο καπιταλισμός «παράγει» διαρκώς ανεργία, ταυτόχρονα με την υπερεκμετάλλευση των εργαζομένων. 
Είναι στο DNA του και βέβαια δε χωράει θεραπεία. 
Μόνο ρήξη και ανατροπή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου