Σελίδες

14 Απρ 2011

Κράτηση Μουμπάρακ, «ανάσα» για το στρατό...


Δεκαπενθήμερη κράτηση στον πρώην Πρόεδρο Χόσνι Μουμπάρακ και στους δύο γιους του Γκαμάλ και Αλά'α επέβαλε η Γενική Εισαγγελία. Κατά τη διάρκειά της θα ανακριθούν για τις κατηγορίες της κατάχρησης εξουσίας, υπεξαίρεσης δημοσίου χρήματος και εμπλοκής στις δολοφονίες διαδηλωτών. Οι γιοι Μουμπάρακ κρατούνται, μαζί με τον πρώην πρωθυπουργό, τον πρώην προσωπάρχη του Μουμπάρακ, τον πρώην επικεφαλής του κόμματός του και τον πρώην πρόεδρο του Κοινοβουλίου, στο στρατιωτικό κέντρο κράτησης Τόχαρ.
Ο Μουμπάρακ νοσηλεύεται στο νοσοκομείο του Σαρμ ελ Σέικ και αναμενόταν να μεταφερθεί στο στρατιωτικό νοσοκομείο του Καΐρου.
Τα κρατικά ΜΜΕ υποστήριξαν ότι υπέστη καρδιακή κρίση κατά την ανάκρισή του, κάτι που άλλες πηγές, και πολύ περισσότερο οι αντικαθεστωτικές οργανώσεις, αμφισβητούν έντονα. Σύμφωνα, πάντα, με την επίσημη ενημέρωση, ανακρίνεται παρουσία ιατρικής ομάδας.
Μετά από αυτή την εξέλιξη ανακοινώθηκε από τις αντιπολιτευόμενες οργανώσεις ότι, προς το παρόν, αναβάλλεται η προγραμματισμένη για αύριο Παρασκευή νέα διαδήλωση, ενώ αποχώρησαν από την Ταχρίρ οι διαδηλωτές που είχαν παραμείνει εκεί.
Η μεγαλειώδης συγκέντρωση της περασμένης Παρασκευής στην πλατεία Ταχρίρ και οι αιματηρές συγκρούσεις που ακολούθησαν κατέστησαν σαφές ότι η λαϊκή δυσφορία απέναντι σε αυτό που ονομάζουν «παλινωδίες, καθυστερήσεις και απροθυμία του στρατού να προχωρήσει σε οποιαδήποτε σοβαρή αλλαγή» έχει αρχίσει να διογκώνεται επικίνδυνα, και θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέα έκρηξη. Γι' αυτό και πολλοί θεωρούσαν «ελιγμό για να πάρει ανάσα η στρατιωτική ηγεσία από την πίεση των διαδηλωτών» το χειρισμό της υπόθεσης Μουμπάρακ.
Στην ίδια πίεση αποδίδεται, ουσιαστικά, και η απόφαση του μεταβατικού πρωθυπουργού να επανεξεταστούν όλες οι συμφωνίες παροχής φυσικού αερίου της χώρας προς Ιορδανία και Ισραήλ. Στο στόχαστρο των διαδηλωτών έχουν μπει κυρίως οι συμφωνίες με το Ισραήλ καθώς παρέχεται αέριο σε εξευτελιστική τιμή γι' αυτό και η νυν αιγυπτιακή ηγεσία εκτιμά ότι θα μπορούσαν, από την επανεξέταση, να προκύψουν 3 - 4 δισεκατομμύρια δολάρια έσοδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου