Σελίδες

16 Απρ 2011

Η αθλιότητα των σεναρίων...



Το εν εξελίξει έγκλημα σε βάρος του ελληνικού λαού γίνεται στο όνομα της... σωτηρίας του. Μία «σωτηρία», η οποία παίρνει τη μορφή της «δημοσιονομικής εξυγίανσης» και της αντιμετώπισης των «διαρθρωτικών αδυναμιών» που συσσωρεύτηκαν στο παρελθόν. 
Στο όνομα του χρέους, των ελλειμμάτων και της ανταγωνιστικότητας λοιπόν η θυσία...
Για να επιτύχουν τους στόχους τους επιστρατεύουν - τι άλλο; - την τρομοκρατία.
Ετσι, εμφανίζουν πίνακα για το χρέος με τρία σενάρια. Σύμφωνα με το πρώτο σενάριο, αν δεν υπάρξει «προσαρμογή» των δημοσιονομικών και ...«αξιοποίηση» της ακίνητης περιουσίας, το κρατικό χρέος, από 153% του ΑΕΠ το 2011, θα εκτιναχθεί στο 220% του ΑΕΠ το 2024.
Στο δεύτερο σενάριο υποστηρίζουν ότι με «προσαρμογή» χωρίς «αξιοποίηση» το χρέος θα διαμορφωθεί στο 100% του ΑΕΠ το 2024, ενώ στο τρίτο «ενάρετο» σενάριο, με «προσαρμογή» και «αξιοποίηση» το χρέος περιορίζεται στο 80% του ΑΕΠ το 2024.
Σε άλλο πίνακα, παρουσιάζουν δύο σενάρια για την εξέλιξη των εσόδων και των δαπανών, στην περίπτωση που πάρουν τα μέτρα και στην περίπτωση που δεν τα πάρουν.
Στο α' σενάριο εμφανίζεται η εξέλιξη των δαπανών με και χωρίς μέτρα. Αν λοιπόν δεν παρθούν μέτρα, οι δαπάνες θα διατηρηθούν στο 50,1% του ΑΕΠ την περίοδο 2011 - 2015. Αντίθετα, αν παρθούν μέτρα, οι δαπάνες, από 50% το 2011 θα περιορισθούν στο 44% του ΑΕΠ το 2015.
Αντίστοιχα υποστηρίζουν ότι χωρίς μέτρα, τα έσοδα από 42,3% του ΑΕΠ το 2011 θα περιορισθούν στο 41% του ΑΕΠ το 2015, ενώ αν ληφθούν μέτρα θα ανέλθουν στο 43% του ΑΕΠ το 2015...
Με λίγα λόγια, να τους πούμε και «ευχαριστώ» που παίρνουν μέτρα και μας σώζουν...
Φυσικά, πρόκειται για αθλιότητες και ευτράπελα σενάρια επί χάρτου. Να υπενθυμίσουμε μόνο ότι όταν παρουσίασαν το έκτρωμα του συνταξιοδοτικού, εμφάνισαν και σχετικό πίνακα, σύμφωνα με τον οποίο, χωρίς τη λήψη μέτρων το έλλειμμα των ασφαλιστικών ταμείων θα εκτινασσόταν στο 250% του ΑΕΠ το 2060...
«ΜΕΣΟΠΡΟΘΕΣΜΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ 2012 - 2015»
Αντιλαϊκό πλαίσιο αρπαγής ακόμα 76 δισ. ευρώ!
Ανακοινώθηκαν χτες οι βασικοί άξονες της νέας επίθεσης κυβέρνησης - πλουτοκρατίας ενάντια στα λαϊκά στρώματα
Οι... γενικές γραμμές των μέτρων που ανακοίνωσε χτες η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δεν χρειάζονται περισσότερες λεπτομέρειες, για να συνειδητοποιηθεί το μέγεθος της νέας βάρβαρης επίθεσης που θα εξαπολυθεί από τις επόμενες μέρες ενάντια στους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα της χώρας. Οπως και να διαβαστούν οι κυβερνητικές ανακοινώσεις, η όλο και πιο επικίνδυνη διαχωριστική γραμμή τού «τσακίζω με κάθε τρόπο το λαό» για να στηριχθούν και να εξασφαλιστούν τα παραπέρα συμφέροντα της οικονομικής ολιγαρχίας είναι παραπάνω από εμφανής. Μια γραμμή που πρέπει να σπάσει άμεσα, καθώς όσο περνάει ο χρόνος, οι παρεμβάσεις κυβέρνησης - τρόικας γίνονται όλο και πιο οδυνηρές για το λαό.
Κεντρική λογική του «Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2012 - 2015», είναι η κλιμάκωση της λεηλασίας του λαού και τόπου, πέρα από το περσινό μνημόνιο, πέρα από τα μέτρα που ανακοινώθηκαν το χειμώνα, πέρα από τα επικαιροποιημένα κείμενα της κυβέρνησης με την τρόικα... Ο στόχος και μόνο που θέτουν οι κυβερνώντες και οι συνομιλητές τους στην ΕΕ και το ΔΝΤ, τα λέει όλα:Σκοπεύουν να αφαιμάξουν ακόμα 76 δισεκατομμύρια από το λαό και τον κοινωνικό πλούτο, για να τα καταθέσουν, μαζί με τα τόσα και τόσα δισεκατομμύρια που έχουν προσφέρει μέχρι σήμερα, στους τραπεζίτες και άλλους άρπαγες του μόχθου του λαού.
Τα ποσά αυτά, που αποτελούν και το νέο πεσκέσι της κυβέρνησης προς την πλουτοκρατία, θα προέλθουν από συμπληρωματικά μέτρα που θα αφορούν τη φετινή χρονιά (3 δισ. ευρώ), από το πετσόκομμα των δαπανών κοινωνικού χαρακτήρα (23 δισ. ευρώ) και την ακόμα μεγαλύτερη υποβάθμιση των συνθηκών ζωής του λαού για την περίοδο μέχρι το 2015 και ακόμα 50 δισ. ευρώ που σχεδιάζουν να αρπάξουν από το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων με ορίζοντα το 2015.
Οι κομμουνιστές είχαν έγκαιρα προειδοποιήσει ότι ο αντιλαϊκός κατήφορος της κυβέρνησης, στην προσπάθειά της να στηρίζει τους εκπροσώπους του κεφαλαίου να ξεφύγουν από την οικονομική κρίση, δεν έχει τελειωμό. Ετσι και τώρα λέμε ότι και αυτά τα μέτρα, δε θα είναι τα τελευταία. Πολύ σύντομα, και με την επίκληση νέων αδιεξόδων που θα ορθώνονται εξαιτίας των αντιφάσεων και αντιθέσεων που γεννά και συντηρεί το σύστημα, ειδικά την περίοδο της κρίσης, οι εργαζόμενοι θα έρθουν αντιμέτωποι και με νέες αντιδραστικές - αντιλαϊκές ρυθμίσεις.
Το «Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2012 - 2015»χωρίζεται σε δύο κεντρικά κεφάλαια. Το ένα αφορά τις ιδιωτικοποιήσεις, το δεύτερο τις νέες αντιλαϊκές ρυθμίσεις στο χώρο της δημοσιονομικής πολιτικής.
ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Βάρβαρη κλιμάκωση των αντιδραστικών επιλογών
Γενικευμένη επίθεση στη ζωή και την εργασία του λαού. Συνθλίβουν δαπάνες, επιδόματα (ανεργίας κ.ά.). Μαζικά χαράτσια, ανατιμήσεις σε φόρους, κατάργηση «φοροελαφρύνσεων» για τα λαϊκά νοικοκυριά
Τη λυσσαλέα σφοδρή κλιμάκωση ενάντια στο λαό, με ορυμαγδό από νέα μέτρα που θα ξεδιπλώσουν από τώρα και για τα επόμενα χρόνια, «εγκαινίασε» με τις αποφάσεις του το χτεσινό υπουργικό συμβούλιο.
Το λεγόμενο «μεσοπρόθεσμο πλαίσιο δημοσιονομικής στρατηγικής» 2012-2015 προβλέπει νέα πακέτα ύψους 23 δισ. ευρώ, ενώ για τα ελλείμματα που αίφνης ανακάλυψαν και εμφανίζουν για το 2010 βάζουν ακόμη 3 δισ. ευρώ, συνολικά δηλαδή 26 δισ. ευρώ. Χώρια από τα προηγούμενα βάζουν μπροστά και το πρόγραμμα για τις ιδιωτικοποιήσεις - μαμούθ για ακόμη 50 δισ. ευρώ, παραχωρώντας δημόσια περιουσία, νευραλγικές υποδομές και δίκτυα στα σαπρόφυτα τους καπιταλιστές. Για την ώρα η σούμα φτάνει στα 76 δισ. ευρώ, ποσά που μέχρι και την τελευταία δεκάρα τα προορίζουν για τις «ανάγκες» των μεγαλοπιστωτών και των άλλων μερίδων της πλουτοκρατίας.
Σύμφωνα με τις κυβερνητικές ανακοινώσεις, τα 23 δισ. ευρώ του «μεσοπρόθεσμου πλαισίου» 2012-2015 επιμερίζονται σε 14 δισ. ευρώ από την καρατόμηση των κάθε είδους δαπανών και 9 δισ. ευρώ σε πρόσθετους αντιλαϊκούς φόρους. Για τα επιπλέον δεν ανακοίνωσαν ούτε καν τα γενικά πλάνα. Στην κυριολεξία δε σκοπεύουν να αφήσουν πέτρα πάνω στην πέτρα: Από το τσεκούρωμα κοινωνικών επιδομάτων (ανεργίας, ΕΚΑΣ κ.ά.), τη διάλυση τη δημόσιας Υγείας, τη συρρίκνωση δημόσιων υπηρεσιών, μέχρι την κατάργηση «ελαφρύνσεων» που μειώνουν το φόρο των λαϊκών νοικοκυριών, την αύξηση ειδικών φόρων μαζικής κατανάλωσης κ.ο.κ., η γκάμα της εγκληματικής πολιτικής έρχεται να χτυπήσει κάθε πτυχή της ζωής και της εργασίας του λαού.
Ολα τα παραπάνω προκύπτουν ανάγλυφα από τα γενικά πλάνα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, που για απόλυτα ευνόητους λόγους άφησε τις παραπέρα «εξειδικεύσεις» για μετά το Πάσχα. Μέχρι τις 15 του Μάη θα έχουν καταθέσει και σχετικό νόμο για ψήφιση από τη Βουλή, προκειμένου στη συνέχεια να εμπλουτίσουν τη βαρβαρότητα με παραπέρα «εξειδικεύσεις».
Αντιλαϊκή επέλαση
Ασφαλιστικά ταμεία: Με τον αντιλαϊκό πήχη να μπαίνει στα 2,5 δισ. ευρώετοιμάζουν την εισαγωγή «εισοδηματικών κριτηρίων» για κοινωνικά και προνοιακά επιδόματα, όπως ανεργίας, ΕΚΑΣ, πολυτέκνων κ.ά. Στο επόμενο «κλικ» θα «εξειδικεύσουν» με εισαγωγή κριτηρίων, όπως με τα όρια της επίσημης φτώχειας και σε μια περίοδο που η επίσημη ανεργία σπάει κοντέρ. Κονδύλι ύψους 3,5 δισ. ευρώ εμφανίζουν από την... «καταπολέμηση της εισφοροδιαφυγής» και επειδή είναι απόλυτα βέβαιο ότι δεν πρόκειται να επιτευχθεί, αλλά ούτε και σκοπεύουν να εφαρμόσουν, θα έρθουν στη συνέχεια να το αναπληρώσουν με άλλα μέτρα.
Φοροελαφρύνσεις νοικοκυριών: Ακόμη 2 δισ. ευρώ περιμένουν από την κατάργηση ή συρρίκνωση «ελαφρύνσεων» που μειώνουν τη φορολεηλασία. Στο στόχαστρο οι δαπάνες για νοίκια, οι τόκοι στεγαστικών δανείων, τα νοίκια για παιδιά που σπουδάζουν, τα ιατρικά έξοδα κ.ά. Επαναξιολογούν όλες τις απαλλαγές σε έμμεσους και άμεσους φόρους, γεγονός που σημαίνει ότι βάζουν στο στόχαστρο μέχρι και τα σημερινά αφορολόγητα όρια των λαϊκών νοικοκυριών, μέχρι και το «χαμηλό» συντελεστή ΦΠΑ που ισχύει σε νησιά του Αιγαίου. Στην «κρησάρα» μπαίνουν και οι φόροι υπέρ τρίτων. Με τον απόλυτα ψευδεπίγραφο τίτλο «φορολογική συμμόρφωση» βάζουν στόχο επιπλέον 3,5 δισ. ευρώ κυρίως από την αφαίμαξη αυτοαπασχολούμενων και μικρών ΕΒΕ. Στην ίδια κατηγορία εντάσσουν τη «φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας», δηλαδή τα νέα ετήσια χαράτσια στη μικρή ακίνητη περιουσία, την αύξηση των αντικειμενικών αξιών και ακόμη την είσπραξη ληξιπρόθεσμων χρεών, πάντα από τη «μαρίδα». Είναι απόλυτα βέβαιο ότι έχουν έτοιμες και τις μαζικές μετατάξεις εμπορευμάτων από το λεγόμενο χαμηλό ΦΠΑ (13%) στο 23%. Να σημειωθεί ακόμη ότι η εξίσωση των ειδικών φόρων ανάμεσα στο πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης, η εφαρμογή ειδικών φόρων στα «μη αλκοολούχα ποτά» (λεμονοπορτοκαλάδες) κ.ά. ήδη έχουν ανακοινωθεί και πρόκειται να εφαρμοστούν και δεν περιλαμβάνονται σε αυτά που χτες αποφάσισαν.
Μισθοί στον ευρύτερο δημόσιο τομέα: Με στόχο εξοικονομήσεις 2 δισ. ευρώ προβλέπουν απολύσεις τουλάχιστον για το 10% των συμβασιούχων και κάθε χρόνο. Δυνατότητα μερικής απασχόλησης και επίσης άδειας χωρίς αποδοχές για εργασία εκτός δημοσίου. Εφαρμογή του «κανόνα» για μία μόλις πρόσληψη σε κάθε 5 «αποχωρήσεις». Αύξηση του ωραρίου από 37,5 σε 40 ώρες τη βδομάδα. Μείωση υπερωριών. Ακόμη 2,5 δισ. ευρώ λένε ότι θα κόψουν από τις «λειτουργικές δαπάνες». Είναι ολοφάνερο ότι θα κλιμακώσουν με πολύ χειρότερα. Για την ώρα και προκειμένου να τους βγουν τα «νούμερα» λένε ότι θα εξοικονομήσουν επιπλέον 2 δισ. ευρώ από τις «δαπάνες μετακίνησης Τύπου και κόστος διαχείρισης Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων». Πρόκειται δηλαδή για τον απόλυτο εμπαιγμό και είναι ολοφάνερο ότι θα τα εξοικονομήσουν από άλλες «πηγές».
Λουκέτα - συγχωνεύσεις: Για 1,1 δισ. ευρώ βάζουν στο στόχαστρο ολόκληρη την γκάμα των φορέων και υπηρεσιών, επισημαίνοντας ότι θα «επαναξιολογήσουν» τις δαπάνες όλων των φορέων που επιχορηγούνται από το δημόσιο, με κλείσιμο και συγχωνεύσεις σχολείων, ΑΕΙ-ΤΕΙ, αστυνομικών τμημάτων, εφοριών, τελωνείων, πρεσβειών στο εξωτερικό κ.ά. Πάνω στα προηγούμενα και από την «αναδιοργάνωση» - ξεχαρβάλωμα πρώην ΔΕΚΟ περιμένουν ακόμη 2,3 δισ. ευρώ. Το ποσό θα προέλθει από τα αυξημένα τιμολόγια που θα φορτώσουν στα λαϊκά νοικοκυριά, την εντατικοποίηση των αναδιαρθρώσεων στα έσοδα ΟΣΕ και ΟΑΣΑ, από τα πλάνα για ΔΕΚΟ, όπως ΕΡΤ, ΕΑΒ κ.ά.
Υγεία: Κάτω και από τα απολύτως στοιχειώδη πέφτει η νόρμα λειτουργίας των δημόσιων νοσοκομείων και γενικότερα της Υγείας. Με στόχο 1,2 δισ. ευρώ προβλέπουν λουκέτα και συγχωνεύσεις νοσοκομειακών μονάδων, εφαρμόζουν «δείκτες» για «μείωση του κόστους ανά περιστατικό» κ.ά. Σε ακόμη 1,5 δισ. ευρώ φτάνουν οι καρατομήσεις στις ιατροφαρμακευτικές δαπάνες.
Τοπική Διοίκηση: Το κονδύλι φτάνει στα 600 εκατ. ευρώ κυρίως από τα μαζικά «ανταποδοτικά» χαράτσια στους δημότες (τέλη, δικαιώματα κ.ά.).
Πολεμικές δαπάνες: Από εξοπλιστικά προγράμματα, μειώσεις στρατοπέδων, λειτουργικές δαπάνες εμφανίζουν εξοικονομήσεις 1,2 δισ. ευρώ. Η κάθε απόκλιση σηματοδοτεί τη λήψη άλλων μέτρων προκειμένου να αναπληρώσουν την απώλεια.
ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ
Εκποίηση εφιαλτικών διαστάσεων
Κυριολεκτικά ξεπουλάνε γη, ουρανό και θάλασσα, τα οποία προσφέρουν σε «τιμή ευκαιρίας» στα αρπακτικά του ιδιωτικού κεφαλαίου
Η ΔΕΗ και τα κοιτάσματά της στο στόχαστρο των ιδιωτικοποιήσεων
Οι μεθοδεύσεις της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ να ενισχύσει με κάθε τρόπο τα συμφέροντα του κεφαλαίου και να εξασφαλίσει κονδύλια που θα προσφέρει για την πληρωμή των τραπεζών που κρατούν ελληνικά ομόλογα, οδηγούν σε έναν άνευ προηγουμένου κύκλο ξεπουλήματος των τελευταίων περιουσιακών στοιχείων που έχει στη διάθεσή του το δημόσιο.
ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΟΣΕ, ΕΛΠΕ, ΔΕΠΑ, ΟΠΑΠ, Καζίνο, ΟΔΙΕ, Κρατικά Λαχεία, ΛΑΡΚΟ, ΕΑΣ, ΕΑΒ, ΕΛΒΟ, ΑΤΕ, ΤΤ, ΤΠΔ, Αυτοκινητόδρομοι, Αεροδρόμια, Λιμάνια, Ελληνικό, Ολυμπιακά Ακίνητα, όλη γενικώς η δημόσια περιουσία, βγαίνει με συνοπτικές διαδικασίες στο σφυρί.
Ξεπουλιέται σε ιδιωτικά συμφέροντα, γεγονός που θα έχει ανυπολόγιστες καταστρεπτικές συνέπειες για τον ελληνικό λαό. Πρόκειται κυριολεκτικά για εφιάλτη, καθώς, μέσα από τις προς πώληση εταιρείες και ακίνητα του δημοσίου, θα ξεπηδήσουν νέες καπιταλιστικές επιχειρήσεις, νέες καπιταλιστικές αγορές, που στη λογική της μεγιστοποίησης του κέρδους θα τιμολογούν τα προς πώληση εμπορεύματα και προσφερόμενες υπηρεσίες... Νερό, ηλεκτρικό ρεύμα, τηλεπικοινωνίες, νέοι αυτοκινητόδρομοι, περιφερειακά αεροδρόμια, ακίνητα του δημοσίου, θα προσφέρονται πλέον ως καπιταλιστικό εμπόρευμα, που στο λαιμό του θα φέρει την τιμή πώλησης. Υποτίθεται, ότι αυτή η πρωτοφανής λεηλασία του δημόσιου πλούτου, γίνεται για να εξευρεθούν τα 50 δισ. ευρώ, που συμφώνησαν κυβέρνηση και τρόικα, να πληρωθούν για τη μείωση του κρατικού χρέους. Το έγκλημα ωστόσο προσλαμβάνει ευρύτερες και τραγικότερες διαστάσεις.
Η μαύρη λίστα των εκποιήσεων
Για τα ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΑ προβλέπεται:
- Η επέκταση της σύμβασης παραχώρησης του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών (ΔΑΑ) το 2011 και σταδιακή μείωση της κρατικής συμμετοχής προκειμένου να εισέλθουν ιδιωτικά κεφάλαια.
- Είσοδος ιδιωτικών κεφαλαίων στα 29 περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας, στα πρότυπα του ΔΑΑ και θέσπιση νόμου διαχείρισης των περιφερειακών αεροδρομίων το 2011.
Για τα ΛΙΜΑΝΙΑ:
- Η δημιουργία συμπράξεων ιδιωτικού - δημόσιου τομέα (ΣΔΙΤ) το 2012 που θα καλύπτουν το Αττικό Λιμενικό Σύστημα ( προφανώς εννοούν τα λιμάνια ΟΛΠ και Ραφήνας) αλλά και τα κυριότερα περιφερειακά λιμάνια της χώρας.
- Είσοδος ιδιωτικών κεφαλαίων σε μαρίνες και τουριστικές υποδομές.
Για τα ΟΔΙΚΑ - ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ:
- Η παραχώρηση της λειτουργίας αυτοκινητοδρόμων στο ιδιωτικό κεφάλαιο ( Εγνατία Οδός, Ελληνικοί Αυτοκινητόδρομοι) με ορίζοντα υλοποίησης της παραχώρησης το τέλος του 2011.
- Μέσα στο 2011 ιδιωτικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, «αξιοποίηση» της ακίνητης περιουσίας της ΓΑΙΟΣΕ και «εξυγίανση» του ομίλου ΟΣΕ.
Για την ΕΝΕΡΓΕΙΑ:
- Μείωση του ποσοστού συμμετοχής του δημοσίου στη ΔΕΗ από το 51% ως το 34% το 2012.
- Μείωση της δημόσιας συμμετοχής στη ΔΕΠΑ στο 34% το 2011.
- Πλήρης πώληση της ΛΑΡΚΟ το 2011.
Για την ΥΔΡΕΥΣΗ:
- Αύξηση της συμμετοχής του ιδιωτικού κεφαλαίου στην ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ.
Για τις ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ:
Προβλέπεται:
- Μείωση της δημόσιας συμμετοχής στον ΟΤΕ το 2011.
- Παράδοση σε «στρατηγικό επενδυτή» των Ελληνικών Ταχυδρομείων το 2012.
- Επεκτείνονται το 2011 οι άδειες κινητής τηλεφωνίας.
- Σύμπραξη με ιδιωτικά κεφάλαια για τη δημιουργία υποδομών οπτικών ινών.
Για τα ΤΥΧΕΡΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ:
- Πώληση των Καζίνο το 2011.
- Ρύθμιση και παραχώρηση σε μεγάλους επιχειρηματίες αδειών στην αγορά τυχερών παιχνιδιών και ηλεκτρονικού στοιχήματος το 2011.
- Πλήρης ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ το 2012.
- Ιδιωτικοποίηση των κρατικών λαχείων το 2011.
- Ιδιωτικοποίηση του Οργανισμού Διαχείρισης Ιπποδρομιών Ελλάδας το 2012.
Για τις ΤΡΑΠΕΖΕΣ:
- Μείωση της συμμετοχής του δημοσίου στην ΑΤΕ.
- Πώληση του εμπορικού τμήματος του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, με τις παρακαταθήκες να παραμένουν σε δημόσιο έλεγχο.
- Μείωση της δημόσιας συμμετοχής στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο ως το 2013.
Για την ΑΚΙΝΗΤΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ:
Προβλέπεται η πλήρης καταγραφή των «αξιοποιήσιμων» ακινήτων του δημοσίου, η δημιουργία στη συνέχεια «Εθνικού Χαρτοφυλακίου Δημόσιας Γης» το οποίο θα πάρει τη μορφή εταιρείας ειδικού σκοπού, ώστε να αρχίσει το ξεπούλημα.
Η εκποίηση της δημόσιας περιουσίας παίρνει διάφορες μορφές, καθώς προβλέπεται:
- Θεσμοθέτηση της επιφάνειας και της μακροχρόνιας μίσθωσης (ως και 99 έτη).
- Κατασκευή παραθεριστικών και τουριστικών κατοικιών και πώλησή τους σε εύπορους ιδιώτες.
- Επιλεγμένα ακίνητα του δημοσίου ( προφανώς φιλέτα) θα «αξιοποιηθούν» μέσα από Fast track.
- Εκποίηση των ακινήτων που κατέχουν η Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου (ΚΕΔ), η Εταιρεία Τουριστικών Ακινήτων (ΕΤΑ) και τα Ολυμπιακά Ακίνητα.
Το ξεπούλημα του Ελληνικού και των Ολυμπιακών Ακινήτων που σήμερα «απαξιώνονται», γίνονται πηγή ελάφρυνσης του φορολογούμενου!!!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου