Σελίδες

26 Απρ 2011

Στο «κόκκινο» το χρέος των ΗΠΑ.



Η απόφαση του οίκου «Standard & Poor's» να μειώσει την πιστοληπτική ικανότητα των ΗΠΑ προκάλεσε μεγάλη εντύπωση καθώς είναι η πρώτη φορά που ένας οίκος αξιολόγησης προειδοποιεί ότι το να αγοράζει κανείς αμερικανικά ομόλογα δεν είναι και τόσο ασφαλής τοποθέτηση.
ΜΠΟΡΕΙ ΑΥΤΗ η υποβάθμιση να μην έχει κανένα πρακτικό αποτέλεσμα για το δανεισμό των ΗΠΑ, έγινε όμως το έναυσμα για να αρχίσει μια δημόσια διεθνής συζήτηση για τα υψηλά ελλείμματα και το αμερικανικό χρέος και τους κινδύνους που περικλείουν για την ασθενή ανάκαμψη της διεθνούς οικονομίας.

Στις αρχές του μήνα, η αμερικανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι αν μέχρι τις 9 Απρίλη δεν επιτυγχανόταν συμφωνία μεταξύ Ρεπουμπλικάνων και Δημοκρατικών για τη διαχείριση του δημόσιου χρέους, υπήρχε κίνδυνος στάσης πληρωμών από το δημόσιο.
Στις ΗΠΑ από το 1917, το Κογκρέσο αποφασίζει την οροφή, δηλαδή μέχρι ποιο ύψος μπορεί να φτάσει το δημόσιο χρέος. Την τελευταία φορά που αυξήθηκε η οροφή στα 14,29 τρισ. δολάρια ήταν το Φλεβάρη του 2010. Με το χρέος στο τέλος Μάρτη 2011 να ανέρχεται στα 14,26 τρισ. δολάρια, δηλαδή στο 97% του ΑΕΠ, Ρεπουμπλικάνοι και Δημοκρατικοί είχαν μαραθώνιες διαβουλεύσεις για να αυξήσουν το όριο.
ΤΕΛΙΚΑ ΕΠΙΤΕΥΧΘΗΚΕ συμβιβασμός τα μεσάνυχτα της Παρασκευής 8 Απρίλη, με τα δύο κόμματα να συμφωνούν σε περικοπές 38 δισ. δολαρίων μέχρι τις 30 Σεπτέμβρη. Ηταν η πρώτη φορά από το 1995 που η αμερικανική κυβέρνηση απειλήθηκε με στάση πληρωμών. Η στάση τότε διήρκεσε 20 ημέρες και εκτιμάται ότι είχε επίπτωση 1% στην οικονομική ανάπτυξη για ένα τρίμηνο εκείνης της χρονιάς. Το αμερικανικό δημόσιο χρέος είναι το δωδέκατο υψηλότερο στον κόσμο.
Την περασμένη βδομάδα ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα ανακοίνωσε περικοπές 4 τρισ. δολαρίων για τα επόμενα δώδεκα χρόνια, με στόχο τη μείωση των ελλειμμάτων. Το μεγάλο θύμα αυτών των περικοπών θα είναι (όπως αναμενόταν) οι κοινωνικές δαπάνες για την περίθαλψη, τη συνταξιοδότηση, την προστασία των ανέργων κ.λπ.
Η ΕΞΕΛΙΞΗ ΑΥΤΗ προκάλεσε την αντίδραση της Κίνας, η κυβέρνηση της οποίας ζήτησε από την αμερικανική να πάρει μέτρα προστασίας των επενδυτών και των αγοραστών αμερικανικών ομολόγων.
Το ιδιαίτερο ενδιαφέρον του Πεκίνου απορρέει βέβαια από τις τεράστιες επενδύσεις που η πολυάνθρωπη χώρα έχει σε δολάρια. Η Κίνα έχει τα μεγαλύτερα συναλλαγματικά αποθέματα στον κόσμο, ίσα περίπου με 3,05 τρισ. δολάρια στα τέλη του α' τριμήνου. Εξ αυτών τα δύο τρίτα είναι τοποθετημένα σε δολάρια ή δολαριακούς τίτλους, όπως τα ομόλογα του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ, ο πρώτος αναπληρωτής γενικός διευθυντής του ΔΝΤ κ. Τζον Λίπσκι δήλωσε ότι το δημόσιο χρέος των αναπτυγμένων χωρών θα υπερβεί φέτος κατά μέσο όρο το 100% του ΑΕΠ τους για πρώτη φορά μετά τον παγκόσμιο πόλεμο.
«Οι δημοσιονομικές επιπτώσεις της πρόσφατης κρίσης πρέπει να αντιμετωπιστούν πριν αρχίσουν να εμποδίζουν την ανάπτυξη και να δημιουργήσουν νέους κινδύνους», είπε ο κ. Λίπσκι, προσθέτοντας ότι «η κεντρική πρόκληση είναι να αποφευχθεί μία δυνητική μελλοντική δημοσιονομική κρίση και ταυτόχρονα να δημιουργούμε θέσεις απασχόλησης και να ενισχύουμε την κοινωνική συνοχή».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου