Σελίδες

6 Απρ 2011

Στρώνουν χαλί για μέτρα και ελεγχόμενη χρεοκοπία...


Πληθαίνουν καθημερινά τα σενάρια για ελεγχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας και οι πιέσεις προς την Πορτογαλία να προσφύγει στο μηχανισμό δανειοδότησης της ΕΕ. Ταυτόχρονα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρομπάι, ομολογεί απροκάλυπτα ότι στην ΕΕ ετοιμάζουν «Μνημόνιο διαρκείας» για τους λαούς, σημειώνοντας ότι τα μέτρα «εξόδου από την κρίση» αποτελούν μία διαδικασία «μακράς διαρκείας».
Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα «Handelsblatt», «η αναδιάταξη του ελληνικού χρέους θα έχει ελπιδοφόρα και αποφασιστική επιρροή, μόνον εάν προσφέρει την ευκαιρία μιας καινούργιας αρχής. Προϋπόθεση για κάτι τέτοιο είναι οι αποφασιστικές μεταρρυθμίσεις (...) Ομως οι αλλαγές αυτές έχουν κολλήσει. 
Το άνοιγμα της αγοράς ενέργειας που εδώ και χρόνια απαιτούν οι οδηγίες της ΕΕ αναβάλλεται συνεχώς.
Η απελευθέρωση των μεταφορών και του εμπορίου έχει αποφασιστεί, αλλά δεν εφαρμόζεται διότι δεν υπάρχουν ακόμη κανονιστικοί εγκύκλιοι (...) Η συντριβή αυτών των δομών που επί δεκαετίες βάζουν τροχοπέδη στην Ελλάδα είναι το κλειδί για την επιστροφή σε μια βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη. Οι ισχυρές ομάδες συμφερόντων αντιστέκονται ασφαλώς σε τέτοιες αλλαγές, αλλά ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου οφείλει να τις αγνοήσει, διότι εάν καθυστερήσει και άλλο αυτές τις σοβαρές αλλαγές, τότε η Ελλάδα, έστω και εάν προβεί τελικά στην αναδιάρθρωση του χρέους της, θα βρεθεί ξανά στα πρόθυρα της χρεοκοπίας».
Αυτό που ξεκαθαρίζει η γερμανική εφημερίδα, είναι ότι, ανεξάρτητα από τη μορφή διαχείρισης της κρίσης, είτε αυτή είναι η αναδιάρθρωση του χρέους είτε το «κούρεμα» ή και κάποια άλλη μορφή, εκείνο που είναι απαραίτητο είναι να εφαρμοστούν αποφασιστικά και αποτελεσματικά οι αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις που θα καταβαραθρώσουν την τιμή της εργατικής δύναμης και θα διαμορφώσουν προϋποθέσεις, ώστε τα μονοπώλια να επανέλθουν σε τροχιά κερδοφορίας από καλύτερους όρους, κυριαρχώντας πλήρως σε στρατηγικούς τομείς της οικονομίας.
Την ίδια ώρα, αυξάνονται οι πιέσεις από μέρους της καπιταλιστικής αγοράς προς την Πορτογαλία να προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Στο πλαίσιο αυτό, ο οίκος αξιολόγησης «Moody's» υποβάθμισε το αξιόχρεο της Πορτογαλίας κατά μία βαθμίδα, στην κατηγορία Baa1 από την A3, τονίζοντας ότι η χώρα χρειάζεται επειγόντως βοήθεια από την ΕΕ. Στο ίδιο μήκος κύματος, σύμφωνα με δημοσίευμα της πορτογαλικής οικονομικής εφημερίδας «Jornal de Negocios», οι μεγαλύτερες τράπεζες της Πορτογαλίας θα σταματήσουν να αγοράζουν κρατικό χρέος τους επόμενους μήνες και πιέζουν την κυβέρνηση να αναζητήσει ένα βραχυπρόθεσμο δάνειο έως τις εκλογές της 5ης του Ιούνη.
Σύμφωνα τέλος με τις ενδιάμεσες προβλέψεις του ΟΟΣΑ, σημάδια αναιμικής ανάκαμψης δείχνουν οι πλουσιότερες χώρες του κόσμου, καθώς ο ετησιοποιημένος ρυθμός ανάπτυξης των «G7» ενδεχομένως να φτάσει στο 3% στο πρώτο μισό του έτους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου