Σελίδες

21 Απρ 2011

«Χορηγοί» παντού...



Κανονικά, τα εγκαίνια μιας ανακαινισμένης βιβλιοθήκης ενός κρατικού μουσείου είναι ευχάριστη είδηση. Στον καπιταλισμό όμως υπογραμμίζει απλώς την κατάντια του αστικού κράτους σε όλο της το «μεγαλείο».
Ετσι, στις 28/4 εγκαινιάζεται η βιβλιοθήκη του Βυζαντινού Μουσείου Αθήνας, η οποία όμως ανακαινίσθηκε... με «χορηγία» του «Ιδρύματος Ωνάση»! Πρόκειται για, ένα ακόμη, αποτέλεσμα της συνειδητής πολιτικής επιλογής, σε επίπεδο ΕΕ, να παραδοθεί, ουσιαστικά, η πολιτιστική κληρονομιά στο κεφάλαιο, χρησιμοποιώντας αρχικά ανώδυνους τρόπους, όπως η «πολιτιστική χορηγία», ώστε να «χρυσωθεί» το «χάπι».

 Διότι η υποχρηματοδότηση της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας και η απαξίωση της κρατικής πολιτιστικής υποδομής και των μηχανισμών προστασίας και ανάδειξης της πολιτιστικής κληρονομιάς αποτελούν συνειδητή «υποχώρηση» του κράτους από τους τομείς αυτούς, προκειμένου να «καλυφθεί» το κενό από την «ιδιωτική πρωτοβουλία» με διάφορες μορφές («ιδρύματα» του κεφαλαίου, «Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις», «Φίλους» της κληρονομιάς κλπ.).
Η βιβλιοθήκη του Βυζαντινού Μουσείου εξειδικεύεται στη βυζαντινή τέχνη και στον πολιτισμό της εποχής, ενώ άρχισε να συγκροτείται στα τέλη του 19ουαιώνα, όταν το ενδιαφέρον για την μελέτη της βυζαντινής ιστορίας και τέχνης στον ελλαδικό χώρο οδήγησε στην ίδρυση της «Χριστιανικής Αρχαιολογικής Εταιρείας». Από τότε έως σήμερα, οι πηγές της βιβλιοθήκης εμπλουτίζονται διαρκώς, χάρη σε αγορές, ανταλλαγές και δωρεές, μικρής ή μεγάλης κλίμακας. Σήμερα η βιβλιοθήκη αριθμεί 15.000 τίτλους, 200 σειρές ελληνικών και ξένων περιοδικών και περίπου 2.500 ανάτυπα. Πλουσιότατη σε βιβλία βυζαντινής τέχνης, κατά κύριο λόγο σχετικά με ζωγραφική, σε βιβλία ιστορίας και πολιτισμού, σε ιστορικές και εκκλησιαστικές γραπτές πηγές, λεξικά και εγκυκλοπαίδειες, καταλόγους μουσείων και εκθέσεων, η βιβλιοθήκη του Βυζαντινού & Χριστιανικού Μουσείου διαθέτει ακόμη αρκετές σπάνιες εκδόσεις του 19ουκαι αρχών του 20ούαιώνα. Η ταξινόμηση των βιβλίων γίνεται με βάση τη θεματολογία.
Η βιβλιοθήκη του μουσείου παραμένει ανοιχτή από Δευτέρα έως και Παρασκευή, από τις 9 πμ - 1 μμ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου