Σελίδες

27 Απρ 2011

Ετοιμάζει νομοθετική ρύθμιση για τα αυθαίρετα...



Νομοθετική ρύθμιση για την είσπραξη των προστίμων από τα αυθαίρετα, ετοιμάζει η κυβέρνηση, προκειμένου να μπει στα κρατικά ταμεία ένα ποσό γύρω στο 1,5 δισ. ευρώ ως το 2013. 
Η υπουργός ΠΕΚΑ Τ. Μπιρμπίλη μιλώντας στο ραδιοσταθμό «Βήμα», παραδέχτηκε ότι για το θέμα αυτό αναμένει την πρόταση του υπουργείου Οικονομικών, ενώ παράλληλα επανέλαβε ότι «δεν πρόκειται να καλύψει με πολεοδομικό και περιβαλλοντικό μανδύα μια ρύθμιση που έχει μόνο εισπρακτική λογική».
Η υπουργός χαρακτήρισε αντισυνταγματική τη νομιμοποίηση αυθαιρέτων, καθώς όπως υπογράμμισε «τίθεται θέμα ισονομίας μεταξύ των πολιτών», ωστόσο απαντώντας για την ανάλογη ρύθμιση με την οποία «τακτοποιούνται» οι παράνομα κλειστοί ημιυπαίθριοι χώροι, υποστήριξε πως το ζήτημα επιλύθηκε εισάγοντας την έννοια του περιβαλλοντικού ισοζυγίου... Ωστόσο, παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών διοχετεύουν εδώ και μερικές μέρες πληροφορίες που αφήνουν περιθώρια για νομοθετική ρύθμιση «τακτοποίησης», που θα γίνει ύστερα από συνεννόηση με τους δικαστικούς.
Παρά τις επιμέρους διαφωνίες, η ουσία είναι ότι η κυβέρνηση, μελετά μέτρα και ρυθμίσεις για τη συντόμευση των διαδικασιών διαπίστωσης και είσπραξης των προστίμων. Ανάμεσα σε αυτά, σύμφωνα με πληροφορίες, περιλαμβάνεται η δραστική μείωση των προστίμων που ισχύουν για τα αυθαίρετα που χτίστηκαν από την 1-1-2004 και μετά, καθώς αυτά κρίνονται εξοντωτικά. Ειδικότερα για ένα αυθαίρετο της κατηγορίας αυτής το πρόστιμο ανέγερσης ανέρχεται στο 100% της τιμής ζώνης της περιοχής που βρίσκεται και το πρόστιμο διατήρησης στο 50% του ποσού αυτού προσαυξημένου κατά 2% για κάθε χρόνο διατήρησης. Για παράδειγμα για ένα αυθαίρετο κτίριο 100 τ.μ. σε περιοχή με τιμή ζώνης 1.000 ευρώ το τετραγωνικό, ο ιδιοκτήτης θα κληθεί να πληρώσει 100.000 ευρώ πρόστιμο ανέγερσης και 50.000 ευρώ πρόστιμο διατήρησης (μόνο για τον πρώτο χρόνο μετά την ανέγερσή του).
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η μείωση των προστίμων θα ισχύει μόνο για όσους σπεύσουν να δηλώσουν το αυθαίρετο, ενώ ως ένα επιπλέον «δέλεαρ» η κυβέρνηση σκοπεύει να χρησιμοποιήσει τη μερική ή ολική απαλλαγή όλων αυτών που θα ζητήσουν να μπουν στη ρύθμιση - πληρώνοντας, φυσικά, τα υπόλοιπα χαράτσια - από τα πρόστιμα διατήρησης.
  • Υπενθυμίζουμε ότι αύριο 28 Απρίλη λήγει η προθεσμία εφάπαξ πληρωμής ή της πρώτης δόσης του ειδικού προστίμου για την «τακτοποίηση» κλειστών ημιυπαίθριων ή άλλων χώρων που άλλαξαν χρήση (πατάρια, υπόγεια, πιλοτές κ.ά.) για όσους είχαν υποβάλει τη σχετική αίτηση μέχρι τις 31 Δεκέμβρη 2010.Υπενθυμίζουμε επίσης ότι, μετά την παράταση που δόθηκε, δικαίωμα να υποβάλει κανείς αίτηση και τα απαραίτητα δικαιολογητικά για «τακτοποίηση» ημιυπαίθριου ή άλλου χώρου που άλλαξε χρήση, έχει μέχρι τις 30 Ιούνη 2011.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου