Σελίδες

30 Απρ 2011

«Υπερθέρμανση» στην Κίνα, «υποθερμία» στις ΗΠΑ.



Μεγαλώνουν και βαθαίνουν οι αντιθέσεις μεταξύ των μεγάλων καπιταλιστικών δυνάμεων στην προσπάθεια να βγουν από την κρίση με τις μικρότερες για την κάθε μια ζημιές. Ετσι, η καταστροφή ενός μέρους του χρηματοπιστωτικού κεφαλαίου, που είναι η προϋπόθεση για το ξεπέρασμα της κρίσης, γίνεται αντικείμενο σκληρής αντιπαράθεσης.
ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΦΑΤΗ έκθεσή του, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εκτιμά ότι ο ρυθμός ανάπτυξης στην Ασία θα είναι φέτος και του χρόνου κοντά στο 7%, με την Κίνα και την Ινδία να καταγράφουν τις υψηλότερες επιδόσεις.

Το ΔΝΤ εκφράζει το φόβο για την «υπερθέρμανση» αυτών των οικονομιών, αφού ο πληθωρισμός βρέθηκε το Φλεβάρη στο 4,5%. Και ενώ αυτές οι χώρες μπορούν να γίνουν καλοί καταναλωτές των προϊόντων από τις ΗΠΑ και την ΕΕ, με έναν υψηλό πληθωρισμό δεν μπορούν να παίξουν αυτόν το ρόλο.
Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΗΣ ΚΙΝΑΣ αναμένεται να αναπτυχθεί με ετήσιο ρυθμό 9,6% στο δεύτερο τρίμηνο του 2011, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Κρατικού Κέντρου Πληροφόρησης της χώρας. Το Κρατικό Κέντρο Πληροφόρησης προβλέπει ότι ο πληθωρισμός θα κινηθεί πάνω από το 5% στο δεύτερο τρίμηνο και περί το 4,5% σε μέσα επίπεδα το 2011.
Σε αντίθεση με τη δυναμική ανάπτυξη της κινέζικης οικονομίας, η ανάπτυξη στις ΗΠΑ αυξήθηκε κατά 1,8% στο πρώτο τρίμηνο του 2011, εμφανίζοντας σημαντική επιβράδυνση σε σχέση με το τελευταίο τέταρτο του περασμένου έτους, αναφέρουν τα στοιχεία που δημοσίευσε σήμερα η Ουάσιγκτον.
Η ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ είχε καταγράψει επίπεδα ανάπτυξης 3,1% κατά το τελευταίο τέταρτο του 2010, αναζωπυρώνοντας τις ελπίδες ότι η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου αρχίζει να ξεπερνά την κρίση. Την περασμένη Τετάρτη, η κεντρική Ομοσπονδιακή Τράπεζα (Federal Reserve) είχε αναθεωρήσει προς τα κάτω τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη εντός του 2011 στο 3,1-3,3% σε ετήσια βάση, από 3,4-3,9% της πρόβλεψης του Γενάρη.
Επίσης η Fed είχε προβλέψει πτώση της ανεργίας στο 8,4-8,7% μέχρι το τέταρτο τρίμηνο του 2011, επίπεδο μικρότερο από εκείνο που προέβλεπε αρχικά η τράπεζα. Το Μάρτη η ανεργία στις ΗΠΑ ανήλθε στο 8,8%.
ΑΠΟ ΤΑ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΑ στοιχεία είναι προφανές ότι η αμερικάνικη οικονομία είναι μακριά ακόμη από το σημείο που θα μπορούσε κανείς με βεβαιότητα να μιλήσει για ισχυρή ανάπτυξη. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ συνεχίζει να «κόβει» δολάρια κατά το δοκούν, ενώ οι αμερικανικές εξαγωγές αυξάνουν με πολύ χαμηλούς ρυθμούς.
Πάντως, ο κινεζικός πληθωρισμός, σε συνδυασμό με τη συνεχιζόμενη άνοδο στις διεθνείς τιμές των τροφίμων, των μετάλλων και του πετρελαίου, έχει αρχίσει να επηρεάζει τις τιμές σε ΕΕ και ΗΠΑ. Ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη αυξήθηκε το Μάρτη στο 2,7%, από 2,4% το Φλεβάρη και 2,6% της αρχικής πρόβλεψης της Eurostat. Η αύξηση αυτή εντείνει τις εκτιμήσεις για νέα αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ, πιθανότατα τον Ιούλη. Η ΕΚΤ ήταν η πρώτη μεγάλη κεντρική τράπεζα που αύξησε τον Απρίλη τα επιτόκιά της από 1% σε 1,25%, μετά το μπαράζ μειώσεων που είχε προκαλέσει η ανάγκη να αντιμετωπιστεί με φθηνό χρήμα η κρίση του 2008. Η αύξηση του πληθωρισμού και στις ΗΠΑ, 2,7% το Μάρτη, από 2,1% το Φλεβάρη, θεωρείται σημάδι για τερματισμό στο τέλος Ιούνη της πολιτικής νομισματικής χαλάρωσης της Fed, του έμμεσου δηλαδή τυπώματος χρήματος μέσω της αγοράς κρατικών ομολόγων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου