Σελίδες

2 Απρ 2011

Για... «οικονομικούς λόγους» καταργούν τη μαρξιστική πολιτική οικονομία!

ΤΜΗΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ
Τη στιγμή που επικρατεί η απόλυτη μονοφωνία των καπιταλιστικών και αντιεπιστημονικών θεωριών μέσα στα πανεπιστήμια, στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πατρών, καταργήθηκε από 1 Οκτώβρη 2010, το μάθημα της Μαρξιστικής Πολιτικής Οικονομίας. Να σημειωθεί ότι το μάθημα από υποχρεωτικό τα τελευταία χρόνια μετατράπηκε σε προαιρετικό και πλέον καταργήθηκε τελείως.
Πριν λίγες μέρες έγινε παρέμβαση από εκπρόσωπο του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών στη Γενική Συνέλευση του Τμήματος, όπου εκφράστηκε η διαφωνία με αυτή την απόφαση. Από την πλευρά της Διοίκησης ειπώθηκε ότι η κατάργηση του μαθήματος γίνεται σε μια περίοδο γενικότερων περικοπών, ότι δεν υπάρχουν χρήματα, ούτε και καθηγητής για να διδάξει το μάθημα. Μάλιστα προτάθηκε να τεθεί το θέμα στη Γενική Συνέλευση τον Ιούνη για να συζητηθεί αν θα διδαχθεί το μάθημα το ...2012.
Το συγκεκριμένο μάθημα μπορεί να αποτελέσει την αφορμή για παραπέρα ψάξιμο σε πολλά αξιόλογα θεωρητικά βιβλία και μελέτες που αποτελούν ιδεολογική παρακαταθήκη, κόντρα στις αποσπασματικές πληροφορίες που παρέχονται σήμερα στα πανεπιστημιακά ιδρύματα, αντί για μόρφωση σε βάθος. Η μαρξιστική πολιτική οικονομία, αποτελεί αναμφισβήτητα σημαντικό εργαλείο ερμηνείας όλων ανεξαιρέτως των γεγονότων, από τον καπιταλιστικό μηχανισμό της κρίσης μέχρι τις καταστάσεις της καθημερινής ζωής. Και αυτή η κατάργηση έγινε σε μια συγκυρία όπου η μαρξιστική θεωρία αποκτά ακόμη μεγαλύτερο βάρος και σημασία όχι μόνο για την ερμηνεία όλων όσων συμβαίνουν, αλλά για την αδιάκοπη ενίσχυση της ριζοσπαστικοποίησης της νεολαίας. Είναι ξεκάθαρο ότι όσο περισσότεροι φοιτητές και σπουδαστές βρεθούν κοντά σ' αυτή, τόσο πιο γρήγορη θα είναι η αλλαγή του συσχετισμού δυνάμεων μέσα στα πανεπιστήμια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου