Σελίδες

15 Απρ 2011

Κλείνει από τις 4 Μαίου η Αρχιτεκτονική Σχολή του ΕΜΠ...




Αναδημοσιεύουμε την απόφαση της  Γενικής Συνέλευσης της Σχολής Αρχιτεκτόνων. Μετά από τις "συγχωνεύσεις"-καταργήσεις σχολείων, τα κλεισίματα Νοσοκομείων, τα πανεπιστήμια είναι τα επόμενα θύματα της κρατικής πολιτικής και ήδη τα ΤΕΙ Πειραιά και η Νομική Σχολή της Αθήνας έχουν ανακοινώσει παρόμοιες αποφάσεις. 
Με όση ευκολία προσλαμβάνουν και χρηματοδοτούν το στρατό και τις δυνάμεις καταστολής με άλλη τόση διαλύουν ότι έχει απομείνει από παιδεία-υγεία-πρόνοια-παροχές. 
Σήμερα χρειάζεται περισσότερο παρά ποτέ ένα μέτωπο φοιτητών-μαθητών-εκπαιδευτικών με τους εργαζόμενους και την κοινωνία για να βάλει φραγμό στα αντικοινωνικά σχέδια που μας γυρίζουν δεκαετίες πίσω.

Η Γενική Συνέλευση της Σχολής Αρχιτεκτόνων σταθμίζοντας με ευθύνη την κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί

από τις τρέχουσες κυβερνητικές πολιτικές επιλογές, διαπιστώνει ότι αδυνατεί εκ των πραγμάτων να συνεχίσει τη λειτουργία της και αποφασίζει την αναστολή της, από την Τετάρτη 4 Μαΐου μετά από ανοικτή Γενική Συνέλευση η οποία θα εξειδικεύσει μορφές δράσης.
Η αδυναμία λειτουργίας της Σχολής οφείλεται στο ότι:
Α) Ένας μεγάλος αριθμός διδασκόντων που συνταξιοδοτούνται δεν αντικαθίστανται, με αποτέλεσμα το εκπαιδευτικό προσωπικό της σχολής να έχει μειωθεί κατά 40% στην τελευταία διετία. Η περίφημη αναλογία 1/5 που εφαρμόζεται στο δημόσιο τομέα κατά τις επιταγές του μνημονίου εφαρμόζεται στην Ανώτατη εκπαίδευση με την τακτική μηδενικών διορισμών και συστηματικής υπονόμευσης των εξελίξεων των διδασκόντων.
Β) Ιδιαίτερα στη Σχολή μας -όπως και στις ανάλογες σχολές με συνθετικά και καλλιτεχνικά μαθήματα- η μη ανανέωση του Προεδρικού Διατάγματος που επιτρέπει την υπό όρους εκλογή μελών ΔΕΠ χωρίς την κατοχή διδακτορικού διπλώματος -όπως ισχύει σε όμοιες σχολές σε όλο τον κόσμο- έχει επιπλέον αναστείλει κάθε εκλογή και εξέλιξη συναδέλφων που καλούνται να διδάξουν συνθετικά μαθήματα τα οποία αποτελούν τον κύριο κορμό του προγράμματος σπουδών.
Καλούμε την Πρυτανεία τους συναδέλφους μας των άλλων Σχολών του Ε.Μ.Π καθώς και τους συναδέλφους μας των λοιπών σχολών Αρχιτεκτονικής, να συμμετάσχουν στη Γ.Σ της 4ης Μαΐου για να συντονίσουμε τις προσπάθειές μας και να αντιμετωπίσουμε από κοινού τις συνέπειες της τρέχουσας πολιτικής, η οποία με τον οικονομικό στραγγαλισμό των ΑΕΙ και την αποψίλωση των σχολών από προσωπικό ήδη υποβαθμισμένο ως προς τις αποδοχές του, οδηγεί τελικά στην ακύρωση της δημόσιας Ανώτατης εκπαίδευσης.
Απευθυνόμαστε στους φοιτητές μας ζητώντας τους να συνεχίσουμε τη συνεργασία μας στην ανάπτυξη ενός πανεπιστημιακού κινήματος υπεράσπισης της δημόσιας δωρεάν παιδείας και όλοι μαζί και με τους εργαζόμενους στη Σχολή, να διαφυλάξουμε το επίπεδο των σπουδών και την αξιοπρέπεια των λειτουργών της εκπαίδευσης, σε μία εποχή που ο καθένας μας πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου