Σελίδες

29 Απρ 2011

Αυξάνεται ο χρόνος εργασίας έως και 10 ώρες τη βδομάδα.



Την αύξηση των ωρών εργασίας μέχρι και 10 την εβδομάδα, προωθεί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με σχετική τροποποίηση που περιέλαβε στο νομοσχέδιο για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση και το κατέθεσε την περασμένη Τετάρτη στη Βουλή. Σύμφωνα με τη διάταξη: «Οι εβδομαδιαίες ώρες εργασίες ορίζονται σε 40».
Η διάταξη αφορά:
  • Στους μόνιμους υπαλλήλους και στους εργαζόμενους που απασχολούνται με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου στο Δημόσιο, τους ΟΤΑ 
  • α' και β' βαθμού και στα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου. Αυτό σημαίνει αύξηση του εβδομαδιαίου χρόνου εργασίας κατά 2,5 ώρες καθώς σήμερα δουλεύουν 37,5 ώρες τη βδομάδα.
  • «Το προσωπικό που υπηρετεί στους παιδικούς σταθμούς των ΟΤΑ α' και β' βαθμού με οποιαδήποτε σχέση εργασίας των κλάδων ή ειδικοτήτων νηπιαγωγών, βρεφονηπιοκόμων και των συναφών κλάδων Κοινωνικών Λειτουργών, βοηθών Βρεφοκόμων - Παιδοκόμων και Αδελφών Νοσοκόμων, εφόσον ασκούν καθήκοντα των κλάδων ή των ειδικοτήτων Νηπιαγωγών ή Βρεφονηπιοκόμων». Για τις ειδικότητες αυτές ο εβδομαδιαίος χρόνος εργασίας αυξάνεται κατά δέκα ώρες, σήμερα δουλεύουν 30 ώρες.
  • Τους υπαλλήλους των κλάδων πληροφορικής (Πανεπιστημιακής, Τεχνικής και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης), προσωπικού Η/Υ (προγραμματισμός, αυτοματισμός), χειριστών Η/Υ και των χειριστών των μηχανών προετοιμασίας στοιχείων Η/Υ για τους οποίους ο εβδομαδιαίος χρόνος εργασίας αυξάνεται κατά πέντε ώρες, σήμερα δουλεύουν 35 ώρες.
Σε ανακοίνωση των δυνάμεων του ΠΑΜΕ στο Δημόσιο επισημαίνεται ότι οι σχεδιασμοί αυτοί αποτελούν μια ακόμα βάρβαρη επίθεση στα λαϊκά δικαιώματα. Για τους εργαζόμενους στους παιδικούς σταθμούς σημειώνει ότι η αύξηση του ωραρίου εργασίας είναι μια εξέλιξη που «θα έχει τραγικές επιπτώσεις στον παιδικό ψυχισμό, αλλά και στην οικογένειά τους».
Συνολικότερα τονίζει: «Κοινός παρονομαστής του κυβερνητικού νομοσχεδίου είναι οι ανατροπές στα εργασιακά δικαιώματα και το παραπέρα ξεζούμισμα των εργαζομένων. Και μόνο η δήλωση του υπουργού Εσωτερικών ότι "δουλεύοντας μισή ώρα παραπάνω είναι σαν προσλαμβάνουμε 45.000 υπαλλήλους" δείχνει το μέγεθος του επιχειρούμενου "ξεζουμίσματος". Λέει ψέματα η κυβέρνηση και είναι προσχηματικά τα επιχειρήματά της ότι με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο θα περιορίσει τη γραφειοκρατία και τη διαφθορά, φαινόμενα που, ούτως ή άλλως, είναι σύμφυτα με την αντιλαϊκή πολιτική και το καπιταλιστικό σύστημα. H κατάσταση θα χειροτερέψει με την ψήφιση του λεγόμενου "ενιαίου" μισθολογίου (Ιούνιος-Ιούλιος)».
Το ζήτημα του ωραρίου εργασίας έχει κι άλλες πλευρές που αφορούν και τους εργαζόμενους και γενικά την εργατική λαϊκή οικογένεια. Για παράδειγμα, υπάρχει ανάγκη για το λαό οι δημόσιες υπηρεσίες ή οι παιδικοί σταθμοί να λειτουργούν και άλλες ώρες εκτός από τις πρωινές για να καλύπτουν ανάγκες των οικογενειών που θέλουν να εξυπηρετηθούν απογευματινές ώρες ή που θέλουν το παιδί τους να μείνει περισσότερες ώρες στο σταθμό για να βγουν στο μεροκάματο. Ανάγκη που για να καλυφθεί προϋποθέτει μεγαλύτερο αριθμό εργαζομένων σε αυτές τις υπηρεσίες και βέβαια με μόνιμη και σταθερή δουλειά με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, με ανθρώπινο ωράριο και μισθό που να καλύπτει τις ανάγκες τους.

1 σχόλιο:

  1. Ανώνυμος30/4/11, 2:55 π.μ.

    Κοπριτες Ελληναραδες ζουσατε για χρονια με ξενα χρηματα και τωρα που το αγγουρι αρχησε να σας ποναει τα παντα σας πειραζουν.Γιατι να μην δουλεψει ο Ελληνας 40 ωρες την εβδομαδα? Ρωτησατε τους ελληνες της διασπορας ποσες ωρες δουλευουν? Η απαντηση σας ειναι και τι με νοιαζει εμενα. Για αυτο καταντησατε την Ελλαδα χωρα της μιζεριας.
    Νομιζετε πως η Ελλαδα ειναι το κεντρο της γης. Με σουβλακι και φουστανελλα δεν γινεστε ευρωπη παρτετο χαμπαρι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή