Σελίδες

19 Μαρ 2011

H «προσφορά» των μονοπωλίων στην κοινωνία.....και η πυρηνική ενέργεια...

Διατροφικά σκάνδαλα (ορυκτέλαια σε ζωοτροφές, μελαμίνη στο γάλα), καταστροφή του περιβάλλοντος (διαρροή πετρελαίου από την εξέδρα της BP στην Καραϊβική), αποκλεισμός εκατομμυρίων ανθρώπων από τις θεραπείες που έχουν ανάγκη (απαγόρευση σε αφρικανικές χώρες να παράγουν αντίγραφα φαρμάκων) είναι ένα μικρό δείγμα της «προσφοράς» των μονοπωλίων στην κοινωνία, καθώς κυνηγούν το μεγαλύτερο δυνατό κέρδος. Οι περιορισμοί και το θεσμικό πλαίσιο που βάζουν τα κράτη δεν είναι παρά μπαλώματα στην αθεράπευτη αναρχία της καπιταλιστικής αγοράς.
Τι γίνεται, όμως, όταν τα μονοπώλια φτάνουν να διαχειρίζονται πυρηνικά εργοστάσια; Τότε μπορεί να συμβεί αυτό που έγινε στο Θρι Μάιλ Αϊλαντ των ΗΠΑ, το 1979, όταν κατασκευαστικές ατέλειες και αβλεψίες (για λόγους μεγαλύτερου κέρδους) οδήγησαν στη ραδιενεργό ρύπανση της γύρω περιοχής και παραλίγο στην πλήρη τήξη του πυρήνα του αντιδραστήρα. `Η γίνεται το ακόμα χειρότερο, που εμείς τούτες τις μέρες παρακολουθούμε από μακριά, αλλά ο πολύπαθος ιαπωνικός λαός ζει στο πετσί του στην περιοχή της Φουκουσίμα. Ενας λαός, που έχει ήδη ζήσει μια φορά τον πυρηνικό όλεθρο, ως αποτέλεσμα της ψυχροπολεμικής επίδειξης δύναμης των ΗΠΑ απέναντι στην ΕΣΣΔ, με τις πυρηνικές βόμβες στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι.
Αν και τα στοιχεία που έχουν δώσει ως τώρα η εταιρεία που διαχειρίζεται τα πυρηνικά εργοστάσια και η ιαπωνική κυβέρνηση είναι ελλιπή, αποσπασματικά και συχνά αντιφατικά, μπορούν να βγουν καταρχήν συμπεράσματα. Οι κυβερνήσεις του ιαπωνικού κεφαλαίου αποφάσισαν την εγκατάσταση πυρηνικών εργοστασίων σε μια έντονα σεισμογόνα περιοχή, με ιστορικό τσουνάμι, για να τροφοδοτήσουν με Ενέργεια την άνοδο της χώρας στην ιμπεριαλιστική πυραμίδα. Παρέδωσαν τη διαχείριση των πυρηνικών εργοστασίων σε ιαπωνικό μονοπώλιο, που, επί δεκαετίες, επανειλημμένα και σε γνώση των κυβερνήσεων, έδινε ψευδή στοιχεία σε σχέση με την ασφάλεια των εγκαταστάσεων, τα συμβάντα και τα μικροατυχήματα κατά τη λειτουργία των πυρηνικών αντιδραστήρων. Τα εργοστάσια κατασκευάστηκαν παραλιακά και μόλις μερικά μέτρα πάνω από το επίπεδο της θάλασσας, ώστε να μη μειώνεται η απόδοσή τους (και το κέρδος) από τυχόν άντληση σε μεγαλύτερο ύψος του θαλασσινού νερού ψύξης. Ούτε και μετά το μεγάλο τσουνάμι του Νότιου Ειρηνικού το 2004 πάρθηκαν μέτρα (π.χ., μετακίνηση των ντιζελογεννητριών ασφαλείας για την τροφοδοσία των αντλιών ψύξης σε μεγαλύτερο υψόμετρο, ή τοποθέτηση εκ των προτέρων καλωδίων που θα επέτρεπαν την τροφοδοσία των αντλιών με ρεύμα από γεννήτριες σε ασφαλές σημείο). Το δεκάμετρο τσουνάμι πέρασε πάνω από τους χαμηλούς κυματοθραύστες προστασίας του εργοστασίου σα να μην υπήρχαν. Δόθηκε δεκαετής παράταση λειτουργίας αντιδραστήρων που έχουν συμπληρώσει 40 χρόνια ζωής, έτσι ώστε να συνεχίσει αδιάλειπτα η κερδοφορία ανεξάρτητα από τους κινδύνους.
Η πυρηνική ενέργεια δεν είναι παιχνίδι και δεν μπορεί να γίνεται αντικείμενο του κερδοσκοπικού παιχνιδιού των μονοπωλίων. Βέβαια, ο απόλυτος έλεγχος των καπιταλιστικών κρατών στις ειρηνικές εφαρμογές της πυρηνικής ενέργειας δεν είναι πανάκεια. Σε ιδιωτικές εταιρείες θα παραγγείλουν τα εξαρτήματα, ενδεχομένως και μέρος των υπηρεσιών συναρμολόγησης, αφού μόνο στο σοσιαλισμό μπορεί να υπάρξει κεντρικός σχεδιασμός, που να κατανείμει υλικούς και ανθρώπινους πόρους, ώστε να είναι δυνατή η κατασκευή μεγάλων έργων με απόλυτο κοινωνικό έλεγχο. Στο σοσιαλισμό τα μεγάλα ατυχήματα μπορούν να είναι μόνον αποτέλεσμα ανθρώπινου λάθους ή δολιοφθοράς. Οχι φτηνής, αγοραίας αντίληψης για την ανθρώπινη ζωή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου