Σελίδες

15 Μαρ 2011

Σειρά έχει ο νόμος της βαρύτητας...

Γράφει: ο Νικος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ
Ο κ. Παπανδρέου από τις πρώτες κιόλας δηλώσεις του για τη «μεγάλη νίκη» που επέτυχε στις Βρυξέλλες ξεθεμελίωσε όλους τους νόμους της... «τραπεζικής».
Οπως το πάει, σε λίγο δε θα αφήσει όρθιο ούτε το νόμο της βαρύτητας!
Αν, φυσικά, υποθέσουμε ότι δεν τον έχει ήδη ξεχαρβαλώσει.
Υπό την έννοια ότι ο λόγος ενός πρωθυπουργού πρέπει να έχει μια κάποια βαρύτητα. Αλλά τι είδους βαρύτητα μπορεί να υπάρχει στον πρωθυπουργικό ισχυρισμό ότι με τις αποφάσεις της ευρωζώνης η Ελλάδα «επωφελείται» διότι - τάχα - θα καταβάλει 6 δισ. ευρώ «λιγότερους» τόκους για τα δάνεια από την «τρόικα»;
Αλλά «λιγότερους» τόκους σε σχέση με ποιους;
Αυτό δεν μας το είπε ο κύριος πρωθυπουργός...

*
Η πραγματικότητα είναι ότι από τον περασμένο Μάη, όταν και ψηφίστηκε το μνημόνιο, ποτέ (!) οι αρμόδιες υπηρεσίες δεν έδωσαν μια επίσημη απάντηση για τους τόκους και τα χρεολύσια που θα κληθεί να πληρώσει ο ελληνικός λαός ένεκα της «σωτηρίας» των 110 δισ. ευρώ.
Το ίδιο κάνουν και τώρα, μετά την επιμήκυνση της αποπληρωμής του δανείου και την (μετά την κατά μία μονάδα μείωση) διατήρηση του επιτοκίου σε τοκογλυφικά επίπεδα.
Ας αφήσουν, λοιπόν, τις «χαρούλες» και τις αστειότητες περί «λιγότερων» τόκων και ας απαντήσουν: Πόσοι είναι οι τόκοι που έχουν φορτώσει μέχρι το 2023 (!) στο λαό; Αριθμός!
*
Δεν πιστεύουμε ότι ο κ. Παπανδρέου μπήκε ο ίδιος στη διαδικασία να κάνει τις αριθμητικές πράξεις.
Προφανώς, είναι οι υπηρεσίες του «φιλαλήθη» κυρίου Παπακωνσταντίνου που, στο πλαίσιο της θλιβερής κυβερνητικής προπαγάνδας, τον τροφοδότησαν με την «πληροφορία» περί «λιγότερων» τόκων.
Δείγμα της κατάντιας ενός πολιτικού προσωπικού που δε διστάζει, για να πει τόσο αισχρά ψέματα, να περάσει από αποκολοκύνθωση ακόμα και τα... μαθηματικά.
Τα παιδιά του Χάρβαρντ την έχουν αυτή την τάση: Να νομίζουν ότι απευθύνονται σε ανίδεους ιθαγενείς...
Ομως, στη χώρα των ιθαγενών, των «κοπριτών» και των «τεμπελχανάδων», ο κάθε άνθρωπος που έχει πάρει ένα δάνειο (και συμβαίνει σε όλους σχεδόν τους Ελληνες) γνωρίζει:
Αν αυξηθεί ο χρόνος αποπληρωμής του δανείου, ευθέως ανάλογη θα είναι και η τοκοχρεολυτική του επιβάρυνση. Που σημαίνει ότι με τη «χάρη» που μας έκαναν οι εταίροι και φίλοι, οι τόκοι που θα πληρωθούν πλέον σε δέκα και όχι σε πέντε χρόνια, θα είναι διπλάσιοι και όχι φυσικά «λιγότεροι» από τους αρχικούς!
*
Ναι, λένε οι κυβερνητικοί, όμως «επετεύχθη» μείωση του επιτοκίου.
Πράγματι. Αλλά, το μόνο που σημαίνει αυτό είναι τούτο:
Με τη μείωση του επιτοκίου κατά 20% (από 5,2% στο 4,2%) το περισσότερο που έχει να «κερδίσει» ο λαός είναι το εξής: Αντί στο τέλος να πληρώσει τοκογλυφικά διπλάσια από τα αρχικά, δηλαδή τόκους αυξημένους κατά 100%, τώρα λόγω της «μείωσης» του επιτοκίου στα αρχικά τοκογλυφικά τα νέα τοκογλυφικά που θα προστεθούν δεν θα είναι διπλάσια, αλλά θα είναι αυξημένα «μόλις» κατά 80%!
Δηλαδή, σχεδόν διπλάσια!
*
Ο καθένας, ακόμα κι αν δεν έχει τη δυνατότητα πρόσβασης στους μαθηματικούς τύπους που καθορίζουν τις αποδόσεις των ομολόγων, βάσει των οποίων προκύπτουν οι τόκοι για το δάνειο από την «τρόικα», μπορεί να δει τι συμβαίνει μπαίνοντας στο «σάιτ» μιας οιασδήποτε τράπεζας.
Παίρνοντας την κλασική τραπεζική φόρμουλα απόσβεσης οποιουδήποτε δανείου, με την υπόθεση ότι η επιμήκυνση θα αφορούσε το σύνολο των δανείων (και όχι μόνο τα 80 δισ. ως ισχύει) και ότι η τοκοχρεολυτική δόση θα καταβάλλεται ετησίως, τότε (και με σταθερούς όλους τους άλλους παράγοντες που καθορίζουν την υποχρέωση της Ελλάδας έναντι των δανειστών - που μόνο σταθεροί δεν είναι), προκύπτει ότι:
Για ένα δάνειο 110 δισ. ευρώ με επιτόκιο 5,2% και εξόφληση σε πέντε χρόνια οι τόκοι είναι 18 δισ. ευρώ.
Για ένα δάνειο 110 δισ. ευρώ με επιτόκιο 4,2% και εξόφληση σε δέκα χρόνια οι τόκοι είναι (τουλάχιστον) 27 δισ. ευρώ.
Ομως, βάσει των «μαθηματικών» της κυβέρνησης, το 27 είναι «μικρότερο» του 18 (!) και μάλιστα «μικρότερο» κατά 6 δισ. ευρώ!
Αλήθεια, δεν αντιλαμβάνονται οι κυβερνητικοί προπαγανδιστές πόσο ανάξιο είναι να βάζουν τον πρωθυπουργό να λέει τόσο χονδροειδή ψέματα;
*
Η πραγματικότητα, συνεπώς, είναι πολύ απλή:
Κοντά στα 340 δισ. ευρώ των «δημόσιων χρεών» της πλουτοκρατίας, όπως είχαν διαμορφωθεί στα τέλη του 2010, φόρτωσαν στο λαό και τα 110 δισ. ευρώ της «τρόικας».
Μετά δε την «κολοκοτρωνέικη» εμφάνιση του κυρίου Παπανδρέου στις Βρυξέλλες, οι τόκοι, που θα επωμιστεί ο λαός λόγω «τρόικας», θα είναι περίπου διπλάσιοι (και όχι «λιγότεροι») από τους αρχικά προβλεπόμενους.

Ψεύτες στο... τετράγωνο;
Κυβερνητικοί παράγοντες έλεγαν ότι αυτό που «πέτυχαν» στις Βρυξέλλες ήταν η μείωση του επιτοκίου του ελληνικού δανεισμού κατά μία μονάδα, αλλά μόνο μετά την εξομοίωσή του με εκείνο της Ιρλανδίας.
Ομως, αν όντως ισχύει αυτό, δεδομένου ότι το επιτόκιο της Ιρλανδίας ήταν 5,8%, τότε η μείωση του επιτοκίου για την Ελλάδα δεν οδηγεί από το αρχικό 5,2% σε επιτόκιο 4,2%. Οδηγεί σε επιτόκιο 4,8%!
Δηλαδή, αν τα παραπάνω είναι ακριβή, εκείνο που τελικά «πέτυχαν» δεν είναι μία μονάδα μείωσης, αλλά μία μείωση μόλις κατά 0,4%.
Τα παραπάνω χρειάζονται διευκρίνιση.
Ξέρουμε, βέβαια, ότι πρόκειται για ψεύτες.
Το ερώτημα είναι αν έχουμε να κάνουμε και με ψεύτες στο... τετράγωνο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου