Σελίδες

31 Μαρ 2011

Δεδομένη η αμερικανική εμπλοκή στο παζάρι για το Αιγαίο...


Συνέχεια στις αποκαλύψεις που αφορούν τις ελληνοτουρκικές σχέσεις από το «WikiLeaks»
Eνεργή εμπλοκή και παρέμβαση στα παζάρια για «λύση πακέτο» στο Αιγαίο έχει η κυβέρνηση των ΗΠΑ, με βασικό κίνητρο την ομαλοποίηση της λειτουργίας του ΝΑΤΟ στη Νοτιοανατολική του πτέρυγα και με δεδομένη τη μεγαλύτερη βαρύτητα που έχει η Τουρκία στην ευόδωση των σχεδίων του. Αυτό προκύπτει από το τηλεγράφημα που έστειλε ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Αγκυρα, ενημερώνοντας τους προϊσταμένους του στην Ουάσιγκτον για την αντίδραση της Αγκυρας στο διάβημα που έκανε ο ίδιος για τις υπερπτήσεις τουρκικών μαχητικών πάνω από Αγαθονήσι και Φαρμακονήσι, το καλοκαίρι του 2009.
Στο τηλεγράφημα που αποκαλύπτει το «WikiLeaks» (δημοσιεύεται στην «Καθημερινή») ο Αμερικάνος πρέσβης στην Αγκυρα Τζέιμς Τζέφρι περιγράφει τι διεμείφθη στη συνάντηση που είχε με τον Τούρκο υφυπουργό Εξωτερικών Ερτουγρούλ Απακάν.
Λέει συγκεκριμένα, πως «ο Απακάν είπε ότι η Τουρκία επιδιώκει να διαπραγματευθεί με την Ελλάδα τα ζητήματα του Αιγαίου ως πακέτο και το να αποσύρει ένα σημαντικό για την Ελλάδα ζήτημα -με εντολή των ΗΠΑ- θα μείωνε σημαντικά τη διαπραγματευτική δύναμη της Τουρκίας για τα υπόλοιπα ζητήματα».
Στην ίδια συνάντηση, ο Απακάν ανέφερε ότι η Αγκυρα προχωρούσε σε καταγραφή των ζητημάτων στο Αιγαίο, προκειμένου να τα θέσει ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρ. Ερντογάν στην επικείμενη επίσκεψή του στην Αθήνα (σ.σ. επρόκειτο για την επίσκεψη για τα εγκαίνια του Μουσείου Ακρόπολης, η οποία τελικά δεν πραγματοποιήθηκε). Ως τέτοια ζητήματα, ο Τούρκος υφυπουργός ανέφερε «τον εναέριο χώρο, τα χωρικά ύδατα, την υφαλοκρηπίδα, το καθεστώς γεωγραφικών σχηματισμών, την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών, το FIR»...
Μια μέρα νωρίτερα, στις 17 Ιούνη 2009, ο Αμερικάνος πρέσβης στην Αθήνα, Ντ. Σπέκχαρντ, συντάσσει σημείωμα για τη συνάντησή του την ίδια ημέρα με την υπουργό Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη. «Ο πρέσβης υπογράμμισε την ανησυχία της κυβέρνησης των ΗΠΑ για την αύξηση της έντασης στο Αιγαίο», αναφέρεται στο τηλεγράφημα. Αφού επισήμανε την ανάγκη αποκλιμάκωσης της στρατιωτικής δραστηριότητας στο Αιγαίο, συμπεριλαμβανομένων και των αιθέρων πάνω από το Αγαθονήσι και το Φαρμακονήσι, ο πρέσβης «τόνισε ότι ορισμένες ελληνικές δραστηριότητες εκλαμβάνονται ως προκλητικές και η αντιμετώπισή τους θα βοηθούσε».
Απαντώντας στις παρατηρήσεις Σπέκχαρντ, η Ντ. Μπακογιάννη«αναφέρθηκε στην ανάγκη μιας "νέας ατμόσφαιρας'' που θα παρείχε το περιβάλλον για ώθηση στην προσπάθεια να επιλυθούν τα εκκρεμή ζητήματα» και παραπονέθηκε ότι «οι υπερπτήσεις στο Αγαθονήσι και το Φαρμακονήσι καθιστούν αδύνατη την επίδειξη ευελιξίας από την Ελλάδα», το χειρισμό με άλλα λόγια της κοινής γνώμης.
Μάλιστα, η Ντ. Μπακογιάννη, σύμφωνα με το σημείωμα του Σπέκχαρντ, αναφέρει ως τουρκική ενέργεια, που θα μπορούσε να διαμορφώσει αυτή τη «νέα ατμόσφαιρα», την άρση του casus belli. Ωστόσο ο Σπέκχαρντ σπεύδει να ξεκαθαρίσει ότι αυτό είναι μάλλον ανέφικτο για πρώτο βήμα και προτείνει την ταυτόχρονη παύση των τουρκικών υπερπτήσεων και ορισμένων ελληνικών ενεργειών που η Τουρκία θεωρεί προκλητικές.

Κορόνες χωρίς αντίκρισμα
Δηλώσεις από το Καστελόριζο έκανε χτες ο υπουργός Εξωτερικών. Νέες αποκαλύψεις από τα τηλεγραφήματα της πρεσβείας των ΗΠΑ
Με συνεντεύξεις και δηλώσεις περί «αποφασιστικότητας» της κυβέρνησης να υπερασπιστεί τα εθνικά συμφέροντα, προσπαθεί τις τελευταίες μέρες ο υπουργός Εξωτερικών,Δημήτρης Δρούτσας, να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από τις αποκαλύψεις Νταβούτογλου ότι το Καστελόριζο για την Τουρκία βρίσκεται εκτός των διαβουλεύσεων για τον καθορισμό της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο. Οι νέες κορόνες του υπουργού Εξωτερικών διατυπώθηκαν χτες σε εκδήλωση δενδροφύτευσης (!) στο Καστελόριζο, σε συνέχεια ανάλογων δηλώσεων στην τουρκική εφημερίδα «Σαμπάχ».
Μεταξύ άλλων, ο Δ. Δρούτσας δήλωσε: «Το μήνυμά μας προς όλους, εκτός, αλλά και εντός των συνόρων μας, είναι ξεκάθαρο: το Καστελόριζο είναι ελληνική γη όπως η Αθήνα, η Θράκη, η Μακεδονία, η Μάνη, η Κρήτη και όποιος υπονοήσει κάτι άλλο, δεν έχει καμία τύχη». Το ζήτημα, ωστόσο, είναι ότι η τουρκική κυβέρνηση δεν αμφισβητεί την ελληνικότητα του νησιού, αλλά το δικαίωμά του να έχει υφαλοκρηπίδα - ΑΟΖ, πράγμα για το οποίο ο ΥΠΕΞ αρκείται γενικόλογα να πει ότι «δεν παραιτούμαστε από τα δικαιώματα του Καστελόριζου στον φυσικό του πλούτο».
Να σημειωθεί ότι οι δηλώσεις Δρούτσα έγιναν λίγες μόλις μέρες μετά το περιστατικό με το ιταλικό ερευνητικό σκάφος, που εμποδίστηκε από το τουρκικό πολεμικό ναυτικό να κάνει έρευνες εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας - ΑΟΖ, νότια του Καστελόριζου, της Ρόδου και της Καρπάθου, για την πόντιση καλωδίων οπτικών ινών, για λογαριασμό του Ισραήλ. Στη συνέχεια, το ιταλικό σκάφος ζήτησε και πήρε άδεια από την Αγκυρα, για να ολοκληρώσει τις εργασίες του στην ίδια περιοχή, επιβεβαιώνοντας το «γκριζάρισμα» μιας ακόμα στρατηγικής σημασίας θαλάσσιας περιοχής.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου