Σελίδες

29 Μαρ 2011

Λεφτά υπάρχουν... για εκθέσεις.


Την ώρα που η κυβέρνηση έχει καταδικάσει στην υποχρηματοδότηση τον πολιτισμό, με τους εργαζόμενους της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας στα τεχνικά έργα ανά την Ελλάδα να παραμένουν επί μήνες απλήρωτοι, το ΥΠΠΟΤ διοργανώνει έκθεση - «μαμούθ» για το Βυζάντιο, στις ΗΠΑ, το 2013!
Σε ανακοίνωση του ΥΠΠΟΤ σημειώνεται μεταξύ άλλων ότι «το κόστος της έκθεσης θα καλυφθεί στο σύνολό του από χορηγούς ένας εκ των οποίων είναι και ο ΟΠΑΠ, ενώ τη διαχείριση του συνολικού ποσού θα έχει η δωδεκαμελής επιστημονική επιτροπή». Επίσης, «οι χορηγίες καλύπτουν αποκλειστικά το κόστος διοργάνωσης της έκθεσης και συγκεκριμένα: ποσό περίπου 50% του συνολικού κόστους θα διατεθεί για τα ασφάλιστρα και τη μεταφορά των εξαιρετικά σημαντικών εκθεμάτων,
ενώ το υπόλοιπο ποσό αφορά στο σύνολο των κατασκευών που απαιτούνται για την έκθεση και την προσαρμογή της στα δυο μουσεία, στο κόστος έρευνας, προκειμένου επιστήμονες του ΥΠΠΟΤ και τα μέλη της οργανωτικής επιτροπής να καταλήξουν στο συγκεκριμένο κατάλογο, που προϋποθέτει ανά την Ελλάδα αποστολές και εργασίες στις αποθήκες εφορειών και μουσείων, στη συντήρηση όσων εκθεμάτων έχουν ανάγκη και στα έξοδα για τις νομικές προπαρασκευαστικές ενέργειες και την έκδοση δίγλωσσου επιστημονικού καταλόγου». Τα εκθέματα «προέρχονται από το σύνολο των αρχαιολογικών υπηρεσιών της χώρας, συμπεριλαμβανομένων των περισσοτέρων εφορειών Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, καθώς και των τριών μουσείων που διαθέτουν μοναδικές συλλογές για τη βυζαντινή περίοδο: Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο Αθηνών, Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης και Μουσείο Μπενάκη».
Ωστόσο, δημοσίευμα της «Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας» αναφέρει ότι ο ΟΠΑΠ (σσ εποπτεύεται από το ΥΠΠΟΤ) αποφάσισε τον περασμένο Φεβρουάριο να ενισχύσει το Μουσείο Μπενάκη με 3,6 εκατ. ευρώ για την εν λόγω έκθεση (σσ πρόεδρος της διοικούσας επιτροπής του μουσείου είναι η μητέρα του υπουργού Π. Γερουλάνου)! Από το ΥΠΠΟΤ δηλώθηκε στο «Ρ» ότι ακόμη δεν υπάρχει συγκεκριμένο ποσό και ότι σε κάθε περίπτωση οι «χορηγίες» διαχειρίζονται από την επιστημονική επιτροπή και όχι από τα μουσεία που συμμετέχουν.
Το θέμα, όμως, είναι ότι το ΥΠΠΟΤ θα πάρει (πολλά) χρήματα από τον ΟΠΑΠ για να διοργανώσει την έκθεση στις ΗΠΑ... ενώ το (και πολιτιστικό) «σύμπαν» στην Ελλάδα «καίγεται»! Και αυτή η μεγάλη εξαγωγή αρχαιοτήτων μας δεν εντάσσεται σε κανένα «πολιτιστικό» πλαίσιο. Εντάσσεται στην πολιτική εμπορευματοποίησης του πολιτισμού που προωθεί το αστικό κράτος, με «εργαλείο» και την τουριστική βιομηχανία. Αλλωστε, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στις ΗΠΑ ο υπουργός αναφέρθηκε (πάλι) «στις μοναδικές εμπειρίες που μπορεί να έχει ο επισκέπτης στην Ελλάδα: αρχαιολογικός πλούτος, σύγχρονη δημιουργία, γαστρονομία, μοναδικό τοπίο, πλήθος εναλλακτικών μορφών τουρισμού», με την τότε ανακοίνωση του υπουργείου να καταλήγει: «H στοχευμένη στρατηγική για τη διείσδυση στη δυναμική αγορά των ΗΠΑ θα συνεχιστεί, καθώς τα περιθώρια ανάπτυξης είναι εξαιρετικά σημαντικά»...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου