Σελίδες

21 Μαρ 2011

Με τα χέρια βουτηγμένα στο αίμα του λιβυκού λαού...


Σε ενεργό συμμετοχή της Ελλάδας στη σφαγή του λαού της Λιβύης και βαθύτερη εμπλοκή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς που εξυφαίνονται με επίκεντρο την περιοχή της Μεσογείου προχωρά η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.
Ο πρωθυπουργός, Γ. Παπανδρέου, συμμετείχε το Σάββατο στο πολεμικό συμβούλιο που έστησε ο Γάλλος Πρόεδρος, Ν. Σαρκοζί, στο Παρίσι και έσπευσε πρώτος απ' όλους να στηρίξει την απόφαση των ιμπεριαλιστικών κέντρων για επέμβαση στη Λιβύη, αναλαμβάνοντας ταυτόχρονα σαφέστατες δεσμεύσεις για τη συμμετοχή της Ελλάδας στο εξελισσόμενο μακελειό.
Η ενεργός συμμετοχή της κυβέρνησης στα ιμπεριαλιστικά σχέδια αντανακλά τα συμφέροντα της εγχώριας πλουτοκρατίας στην περιοχή, καθώς αναζητά μερίδιο από τη λεία και νέα πεδία δράσης, που θα προκύψουν από την ανατροπή των σημερινών συσχετισμών. Εξάλλου, στις αρχές του Μάρτη ο υπουργός Εξωτερικών, Δ. Δρούτσας, φανερώνοντας τις πραγματικές στοχεύσεις της κυβέρνησης και την πρεμούρα της να παίξει ρόλο στην περιοχή, σημείωνε: «Εχουμε επενδύσεις και οικονομικά συμφέροντα»στη Μεσόγειο και στις χώρες της Βόρειας Αφρικής και «γι' αυτό δεν μας επιτρέπεται να αδρανούμε»!

Παρά τις προσπάθειές της να πείσει ότι δε συμμετέχει στις πολεμικές επιχειρήσεις, η ελληνική κυβέρνηση είχε αποφασίσει από την Παρασκευή να προσφέρει αεροδρόμια, λιμάνια, τον εθνικό εναέριο χώρο της Ελλάδας και το FIR για να «διευκολύνει» τις πολεμικές επιχειρήσεις των «συμμάχων».
Σε στεριά, αέρα και θάλασσα
Από τις πρώτες ώρες των στρατιωτικών επιχειρήσεων, η κυβέρνηση, όπως ανακοίνωσε επίσημα το υπουργείο Εθνικής Αμυνας, διέθεσε στις χώρες του ΝΑΤΟ τη βάση της Σούδας και τα αεροδρόμια του Ακτίου και της Ανδραβίδας, για τη «στάθμευση» πολεμικών αεροσκαφών που θα χρησιμοποιηθούν τις επόμενες μέρες για το βομβαρδισμό της γειτονικής χώρας.
Μέχρι χτες βράδυ, μαχητικά αεροσκάφη ΝΑΤΟικών χωρών αλλά και αραβικών (Ενωμένα Αραβικά Εμιράτα, Κατάρ) κατέφθαναν κατά δεκάδες στα παραπάνω αεροδρόμια, είτε μετασταθμεύοντας, είτε κάνοντας προσωρινή στάση.
Οπως ανακοίνωσε επίσημα το υπουργείο Εθνικής Αμυνας, η φρεγάτα «Υδρα» του Πολεμικού Ναυτικού βρίσκεται στη θαλάσσια περιοχή όπου εξελίσσονται οι πολεμικές επιχειρήσεις. Η παρουσία των ελληνικών πολεμικών πλοίων στη θαλάσσια περιοχή της Λιβύης συνδέεται με την εφαρμογή του εμπάργκο όπλων κατά του καθεστώτος Καντάφι. Με δεδομένο ότι οι πολεμικές επιχειρήσεις είναι σε εξέλιξη, τα πλοία αυτά εμπλέκονται άμεσα στον πολεμικό σχεδιασμό και τα οπλικά τους συστήματα ενεργοποιούνται στοχοποιώντας το λιβυκό έδαφος.
Επίσης, στο πλαίσιο της ελληνικής πολεμικής συνδρομής, διατίθεται ένα αεροσκάφος εναέριας προειδοποίησης και ελέγχου (ιπτάμενο ραντάρ), το «Erieye EMB-145 AEW&C» και ένα ελικόπτερο της Πολεμικής Αεροπορίας για την «επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων» πάνω από τη Λιβύη. Επίσης, ένα ελικόπτερο «Σούπερ Πούμα» βρίσκεται σε ετοιμότητα για να επέμβει ανά πάσα στιγμή για «έρευνα και διάσωση» επί του λιβυκού εδάφους και στο θαλάσσιο χώρο για την περισυλλογή πληρωμάτων μαχητικών αεροσκαφών που ενδεχομένως καταρριφθούν από τη λιβυκή αεράμυνα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί για τη συμμετοχή και τεσσάρων μαχητικών αεροσκαφών τύπου «F - 16» στις επιχειρήσεις και περιμένει να αναλάβει το συντονισμό των επιχειρήσεων το ΝΑΤΟ προκειμένου να αναλάβουν δράση! Τα αεροσκάφη αυτά υποτίθεται πως θα έχουν ως αποστολή την κάλυψη και την υποστήριξη των «συμμαχικών» βομβαρδιστικών, πράγμα που σημαίνει άμεση εμπλοκή στις πολεμικές επιχειρήσεις, παρά τους κυβερνητικούς ισχυρισμούς.
Βαθύτερη εμπλοκή
Τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης για την εμπλοκή της χώρας προανήγγειλε το Σάββατο από το Παρίσι ο πρωθυπουργός. «Η συνάντηση έδειξε την αποφασιστικότητα της διεθνούς κοινότητας για την εφαρμογή των αποφάσεων του ΟΗΕ», δήλωσε ο Γ. Παπανδρέου μετά τη συνάντηση, επιχειρώντας να νομιμοποιήσει τη στρατιωτική επέμβαση των «γερακιών», αλλά και να στηρίξει την απόφαση της κυβέρνησης να εμπλακεί στις επιχειρήσεις.
Σε πλήρη ευθυγράμμιση με την ιμπεριαλιστική προπαγάνδα ο Γ. Παπανδρέου υποστήριξε ότι «παρά τις διαβεβαιώσεις του καθεστώτος στη Λιβύη ότι θα εφαρμοστούν οι αποφάσεις και ότι θα εφαρμοστεί η εκεχειρία αυτά διαψεύδονται από την πραγματικότητα, από τις πράξεις του, πράξεις βίας». Ο ίδιος, φανερώνοντας ότι ήταν ειλημμένη η απόφαση για τη σφαγή του λαού της Λιβύης, υπογράμμισε: «Γι' αυτό και θα κινηθεί η διεθνής κοινότητα για την εφαρμογή αυτών των αποφάσεων».
Στο μεταξύ, την ετοιμότητα της ελληνικής κυβέρνησης να διαθέσει ακόμα περισσότερα στρατιωτικά μέσα στις πολεμικές επιχειρήσεις εναντίον της Λιβύης προανήγγειλε χτες με ανακοίνωσή του το υπουργείο Εθνικής Αμυνας, ενώ ταυτόχρονα γίνεται προσπάθεια να θολώσουν τα νερά.
Στη σχετική ανακοίνωση σημειώνεται ότι «η Ελλάδα, όπως έχει δηλώσει η κυβέρνηση, σέβεται απολύτως την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για τη Λιβύη και τις υποχρεώσεις της ως χώρα - μέλος του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης».Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση αναμένει να αναλάβει το ΝΑΤΟ τον πλήρη έλεγχο των επιχειρήσεων για να διαθέσει περισσότερα στρατιωτικά μέσα.
Δεν είναι τυχαίο ότι στην εν λόγω ανακοίνωση επισημαίνεται πως «στην παρούσα φάση η χώρα μας δεν μετέχει σε στρατιωτικού χαρακτήρα επιχειρήσεις οι οποίες δεν διεξάγονται στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ». Αυτό σημαίνει ότι μόλις υπάρξει το επίσημο «πράσινο φως» από το ΝΑΤΟ, θα χρησιμοποιήσει ακόμα περισσότερα στρατιωτικά μέσα και θα ενισχυθεί η πολεμική εμπλοκή. Την ίδια στιγμή και σε μια προσπάθεια να συγκαλύψει την ενεργό συμμετοχή στον πόλεμο το υπουργείο Εθνικής Αμυνας εντελώς προκλητικά ισχυρίζεται ότι η χώρα «παρέχει μόνο διευκολύνσεις υποστηρικτικού χαρακτήρα σε φίλες και σύμμαχες χώρες, στο πλαίσιο της στρατιωτικής επέμβασης στη Λιβύη».
  • Αύριο θα πραγματοποιηθεί προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση στη Βουλή, όπου ο πρωθυπουργός θα ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς για το ρόλο της Ελλάδας στον πόλεμο της Λιβύης, όπως ζήτησε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

«ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΔΙΕΘΝΗΣ»
Αισχρή υπεράσπιση του μακελειού
Από τη συνεδρίαση στην Αθήνα υπό τον Γ. Παπανδρέου, ζητούσε άμεση επέμβαση, πριν ακόμα αρχίσουν οι βομβαρδισμοί
Την άμεση έναρξη των στρατιωτικών επιχειρήσεων και του βομβαρδισμού της Λιβύης, προσυπέγραψαν τα γεράκια της «Σοσιαλιστικής Διεθνούς», που συνεδρίασαν το Σάββατο στο Μουσείο της Ακρόπολης στην Αθήνα. Δικαιώνοντας απόλυτα το ρόλο τους μέσα στους κόλπους του παγκόσμιου ιμπεριαλιστικού συστήματος, τα μέλη της «Σοσιαλιστικής Διεθνούς», υπό την προεδρία του Γ. Παπανδρέου, ζητούσαν ακόμα και πριν την «τυπική» έναρξη των βομβαρδισμών να αναλάβει ενεργή δράση η «διεθνής κοινότητα».
Στο όνομα δήθεν της «ενίσχυσης της δημοκρατίας» και χρησιμοποιώντας το γνωστό πρόσχημα των ιμπεριαλιστών περί «ανθρωπιστικών» επεμβάσεων, το προεδρείο της «Σοσιαλιστικής Διεθνούς» τάχτηκε υπέρ της στρατιωτικής επέμβασης.
«Δεν θα ανεχτούμε σε καμιά περίπτωση τη δολοφονία αθώων πολιτών και είμαστε ιδιαίτερα ανήσυχοι για τις εξελίξεις στη Λιβύη, από τη στιγμή που η κυβέρνηση της Λιβύης χτυπά αθώους πολίτες», ισχυρίστηκε εντελώς υποκριτικά ο Ελληνας πρωθυπουργός, στη διάρκεια της εισήγησής του στη συνεδρίαση. Λίγη ώρα αργότερα, ο ίδιος, από το Παρίσι, δήλωνε την ενεργή συμμετοχή της Ελλάδας στις στρατιωτικές επιχειρήσεις, μεταφέροντας ταυτόχρονα και το «πολεμικό» μήνυμα των σοσιαλδημοκρατών.
Ο πρωθυπουργός, σ' ένα κρεσέντο υποκρισίας και επιχειρώντας να κρύψει ότι πίσω από τις δήθεν «δημοκρατικές ευαισθησίες» των σοσιαλδημοκρατών κρύβονται τα συμφέροντα των μονοπωλίων και των ιμπεριαλιστικών κέντρων που υπηρετούν ο ίδιος και οι ομοϊδεάτες του, επικαλέστηκε σαν άλλοθι τις αποφάσεις του ΟΗΕ. «Το Ψήφισμα 1973 του ΣΑ του ΟΗΕ, δίνει τη δυνατότητα στα κράτη - μέλη, είτε σε εθνικό επίπεδο είτε σε επίπεδο περιφερειακών οργανισμών είτε άλλων δομών, να λάβουν μέτρα για την προστασία των πολιτών, σε περίπτωση επίθεσης», υποστήριξε.
Ο Γ. Παπανδρέου, επιχειρώντας να δώσει κάλυψη στην ωμή δολοφονική επέμβαση στη Λιβύη, υποστήριξε ότι«ζούμε σε ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον» και κάλεσε τους σοσιαλδημοκράτες να συμμετέχουν στις«προσπάθειες επίλυσης διαφορών και συγκρούσεων».
Σε μια προσπάθεια να ρίξει στάχτη στα μάτια των λαών της περιοχής, με δήλωσή του, το προεδρείο της «Σοσιαλιστικής Διεθνούς» δήλωσε «αλληλέγγυο» σε «όσους αγωνίζονται για τη Δημοκρατία στη Βόρειο Αφρική και τη Μέση Ανατολή»! Οι σοσιαλδημοκράτες έκαναν λόγο για «Αραβική Ανοιξη» υποστηρίζοντας: «Στεκόμαστε στο πλευρό εκείνων που οδηγούν αυτές τις ιστορικές αλλαγές σε ολόκληρη τη βόρεια Αφρική», ζητώντας επί της ουσίας από το λαό να ξεχάσει ότι ηγέτες, όπως ο Μουμπάρακ στην Αίγυπτο και ο Μπεν Αλι στην Τυνησία, ήταν μέχρι πρόσφατα εξέχοντα μέλη της Διεθνούς των σοσιαλδημοκρατών.
Πίσω από τις ανέξοδες κορόνες, προσπαθούν να συγκαλύψουν ότι στηρίζουν αλλαγές και καθεστώτα που βάζουν στο περιθώριο τα πραγματικά αιτήματα των λαϊκών κινημάτων και διασφαλίζουν τα συμφέροντα των μονοπωλίων και των ιμπεριαλιστικών κέντρων την επόμενη μέρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου