Σελίδες

24 Μαρ 2011

Ευθεία αμφισβήτηση της ελληνικής υφαλοκρηπίδας...

Ιταλικό ερευνητικό, που δουλεύει για λογαριασμό του Ισραήλ, ζήτησε και πήρε άδεια από την Τουρκία για εργασίες σε περιοχή ελληνικής δικαιοδοσίας.
Τους κινδύνους που επιφυλάσσει για τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας ο διμερής ελληνοτουρκικός διάλογος έξω από το Διεθνές Δίκαιο και η προσπάθεια της κυβέρνησης να αναβαθμίσει την παρουσία της στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, συνάπτοντας κολεγιές με κριτήριο τα συμφέροντα της ντόπιας αστικής τάξης, επιβεβαιώνει ένα ακόμα επεισόδιο ευθείας αμφισβήτησης της ελληνικής υφαλοκρηπίδας από την Τουρκία.
Αδεια για την πραγματοποίηση ερευνών στην ελληνική υφαλοκρηπίδα νότια του Καστελόριζου, της Ρόδου, της Καρπάθου και της Κρήτης ζήτησε και πήρε από την Τουρκία το ιταλικό πλοίο«Explora», το οποίο έχει αναλάβει τη χαρτογράφηση του βυθού της περιοχής, προκειμένου να ποντιστούν καλώδια οπτικών ινών που θα συνδέουν το Ισραήλ με την Ιταλία.
Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, η χαρτογράφηση ενδεχόμενα να συνδέεται με τα σχέδια για τη δημιουργία αγωγού φυσικού αερίου από το Ισραήλ προς την ΕΕ, στα οποία εμπλέκεται και η Ελλάδα, μέσα από την αναβάθμιση της συνεργασίας της με το Ισραήλ.
Το ιταλικό πλοίο, στις 12 του μήνα, πραγματοποιούσε έρευνα στην ίδια περιοχή, έχοντας ζητήσει και πάρει άδεια από την ελληνική κυβέρνηση. Τότε, νότια της Καρπάθου, τουρκικό πολεμικό πλοίο παρεμπόδισε την πορεία του ιταλικού ερευνητικού, ζητώντας να απομακρυνθεί από την περιοχή και να σταματήσει τις εργασίες του, με το αιτιολογικό ότι πλέει σε περιοχή που περιλαμβάνεται σε τουρκική Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη! Το ιταλικό πλοίο συνέχισε το ταξίδι του ως το Ισραήλ, όπου ο καπετάνιος έκανε σχετική αναφορά για το περιστατικό.
Προκειμένου το ιταλικό πλοίο να ολοκληρώσει τις εργασίες που έχει αναλάβει, ζήτησε από τις τουρκικές αρχές άδεια για έρευνες στην ίδια περιοχή. Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών έσπευσε να παραχωρήσει την άδεια εκδίδοντας τη σχετική ναυτική ανακοίνωση (navtex), διακηρύσσοντας με αυτόν τον τρόπο ότι η εν λόγω περιοχή βρίσκεται υπό τουρκική κυριαρχία. Αδιευκρίνιστος παραμένει, ωστόσο, ο ρόλος του Ισραήλ, για λογαριασμό του οποίου δουλεύει το ιταλικό ερευνητικό.
Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Γρ. Δελαβέκουρας, αρκέστηκε να χαρακτηρίσει «παράτυπη» την ενέργεια της Τουρκίας, ισχυριζόμενος ότι «τέτοιες πράξεις, που δεν εδράζονται στους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου (...) δεν επηρεάζουν τα ελληνικά δικαιώματα, που βασίζονται στο Διεθνές Δίκαιο». Στο ίδιο πνεύμα, η Πρεσβεία της Ελλάδας στην Αγκυρα πραγματοποίησε χτες διάβημα προς το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου