Σελίδες

17 Μαρ 2011

«Δημιουργικές προτάσεις» για το κεφάλαιο...

ΔΗΛΑΔΗ, ΠΩΣ ΤΙΣ ΕΝΝΟΕΙ αυτές τις ...«δημιουργικές προτάσεις», που ζήτησε χτες ο πρωθυπουργός, απαιτώντας από μας να μην γκρινιάζουμε όσο σώζει τη χώρα;
Να του προτείνουμε διαφορετικούς ρυθμούς μείωσης των μισθών; Να του πούμε ποιο επίδομα θα κόψει πρώτο και ποιο δεύτερο; Καμιά ιδέα για μια αυξημένη κλίμακα του ΦΠΑ; Ισως κάποιο τμήμα της δημόσιας περιουσίας που δεν πρόλαβε να βγάλει στο σφυρί;
Το ενδεχόμενο οι Ελληνες εργαζόμενοι να μην επιθυμούν να πληρώσουν μια κρίση που δημιουργήθηκε επειδή το κεφάλαιο έβγαλε υπερκέρδη και δεν είχε τι να τα κάνει, του φαίνεται τόσο ...απίθανο;
Προφανώς, αλλιώς δε θα απευθυνόταν στον κόσμο με τέτοια θρασύτητα. 
Ιδίως όταν έχει έτοιμο νέο πακέτο αντιλαϊκών μέτρων, το οποίο συμφώνησε στην ΕΕ και απλά δεν έχει ανακοινώσει.
Γιατί να είστε βέβαιοι πως ετοιμάζονται για τα χειρότερα. 

Και μετά θα ...έχουμε σιγά σιγά αποκαλύψεις για το τι είχε συμφωνηθεί, πότε και με ποιον. Μόνο που όταν αυτά θα βγαίνουν στη δημοσιότητα θα έχουν ήδη ετοιμάσει τα καινούρια.
ΤΟ ΑΚΟΥΣΑΜΕ ΚΙ ΑΥΤΟ. 
Υπάρχει - λέει ο Γ. Παπακωνσταντίνου - υστέρηση στα δημόσια έσοδα, διότι δεν είναι εκσυγχρονισμένες οι Εφορίες και η δομή τους δεν είναι αποτελεσματική.
Ας υποθέσουμε, δηλαδή, ότι είχαμε την ...Εφορία του 22ου αιώνα στη διάθεσή μας. Οτι χρησιμοποιούσε δορυφόρους, υπερσύγχρονες μηχανές και υπολογιστές τεράστιων δυνατοτήτων. 
Πόσα θα «έβγαζε» από τη φορολογία των εφοπλιστών;
Δε θα έβγαζε ...ούτε μισό ευρώ. 
Γιατί, απλούστατα, απαγορεύεται να φορολογηθεί το εφοπλιστικό κεφάλαιο, και, μάλιστα, διά νόμου (και, αν χρειαστεί, διά ροπάλου). 
Το ίδιο ισχύει και για τις τράπεζες, και για τα εργοστάσια ...
Ας αφήσουν τις ιστορίες με την «πάταξη της εισφοροδιαφυγής» λοιπόν, γιατί οι μεγαλύτεροι φοροφυγάδες δεν είναι αυτοί που κατά καιρούς μας διαφημίζουν. 
Είναι αυτοί, που ...νομίμως απαλλάσσονται και κυκλοφορούν στα σαλόνια ως υποψήφιοι επενδυτές που θα συμβάλουν στην ανάπτυξη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου