Σελίδες

29 Μαρ 2011

Επέμβαση των ΜΑΤ σε βάρος συμβασιούχων εργαζομένων...


Επέμβαση από δυνάμεις των ΜΑΤ σε βάρος συμβασιούχων εργαζομένων του Δήμου Ιωαννιτών που αγωνίζονται μαζί με το ΠΑΜΕ ενάντια στις απολύσεις 130 εργαζομένων σημειώθηκε χτες το πρωί. Οι εργαζόμενοι, που εδώ και 4 εβδομάδες έχουν προχωρήσει σε κατάληψη του Δημαρχείου της πόλης, βίωσαν την κρατική καταστολή και τον αυταρχισμό. Δέχθηκαν επίθεση από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις κατόπιν εισαγγελικής εντολής και με ευθύνη πρώτα και κύρια της κυβέρνησης και της δημοτικής αρχής του ΠΑΣΟΚ, για να ανοίξει το Δημαρχείο. 
Οι δυνάμεις των ΜΑΤ παρατάχθηκαν από τα ξημερώματα απέναντι στους συμβασιούχους, άλλους εργαζόμενους, συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ και φοιτητές που συσπειρώνονται στο ΜΑΣ και που όλο αυτό το διάστημα στηρίζουν έμπρακτα τον αγώνα για μόνιμη και σταθερή εργασία. Η ειλημμένη πολιτική απόφαση για επέμβαση των αστυνομικών δυνάμεων εκφράστηκε με τον πλέον χαρακτηριστικό τρόπο στην κατηγορηματική δήλωση του επικεφαλής της αστυνομικής επιχείρησης. «Υπάρχει απόφαση -είπε- η κατάσταση αυτή να τελειώνει».
Στην ανυποχώρητη απόφαση των εργαζομένων να μην κάνουν βήμα πίσω από το δίκιο τους, ενάντια στις απολύσεις, για να μην πεταχτούν στο δρόμο και άλλοι συνάδελφοί τους, οι αστυνομικές δυνάμεις επιτέθηκαν. Χτύπησαν αρχικά γυναίκες και νεολαίους και προχώρησαν σε 6 συλλήψεις, ενός συνδικαλιστή του ΠΑΜΕ, δυο εργαζομένων και 3 φοιτητών, που αφέθηκαν τελικά ελεύθεροι. Αφού απέτυχαν δυο φορές να σπάσουν την «αλυσίδα» φόρεσαν τις μάσκες τους και άρχισαν να ρίχνουν χημικά.
Το έδαφος για την ανοιχτή αυτή αυταρχική, τρομοκρατική επίθεση, για να επιβληθεί η κυρίαρχη αντεργατική πολιτική και στους δήμους, ενθάρρυνε - διαμόρφωσε η δημοτική αρχή του ΠΑΣΟΚ. Ολο αυτό το διάστημα απειλούσε και φοβέριζε τους εργαζόμενους επικαλούμενη την αστική νομιμότητα και δημοκρατία, υπερασπιζόμενη δηλαδή την πολιτική που δημιουργεί στρατιές ανέργων. Εβαλε σε λειτουργία τον κοινωνικό αυτοματισμό για να στρέψει ακόμη κα ευπαθείς κοινωνικά ομάδες εις βάρος των εργαζομένων. Ο ίδιος ο δήμαρχος Φίλιππας Φίλιος (που στηρίζεται από τη «Δημοκρατική Αριστερά» και τους «Οικολόγους») μαζί με άλλους δημοτικούς συμβούλους του ΠΑΣΟΚ επέλεξαν να συγκρουστούν σώμα με σώμα με τους εργαζόμενους στο αγωνιστικό μπλόκο που έστησαν την προηγούμενη εβδομάδα σε άλλο δημοτικό διαμέρισμα, όπου κατέφυγε για να γίνει το Δημοτικό Συμβούλιο. Οπως προσωπικά παραδέχθηκε ο ίδιος ο δήμαρχος ξήλωσε παραμονές της χθεσινής επέμβασης των ΜΑΤ για να μπει στο Δημαρχείο τα πανό των συμβασιούχων, του ΠΑΜΕ και άλλων ταξικών σωματείων που είχαν αναρτηθεί μέσα και έξω από το κτίριο.
Στην κρατική καταστολή και τον αυταρχισμό της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ των εκπροσώπων τους στην τοπική διοίκηση για την επιβολή της αντεργατικής πολιτικής δόθηκε άμεση απάντηση. Εργαζόμενοι από κάθε κλάδο και χώρο δουλειάς κατέφθασαν στο Δημαρχείο. Αναρτήθηκαν νέα πανό, κατέφθασαν ψηφίσματα συμπαράστασης και αλληλεγγύης από εργατικούς, αγροτικούς και νεολαιίστικους φορείς, με τους εκπροσώπους της «Λαϊκής Συσπείρωσης» να βρίσκονται για ακόμη μια φορά στο πλευρό των εργατών. Κλιμάκια του ΠΑΜΕ και του ΜΑΣ περιόδευαν σε εργασιακούς χώρους και γειτονιές, σε σχολεία και σχολές καλώντας την εργατική τάξη, τη νεολαία και το λαό να καταδικάσει την πολιτική του αυταρχισμού και της τρομοκράτησης, να πάρει ενεργά μέρος στην οργάνωση του αγώνα για την υπεράσπιση της εργασίας, μισθούς και δικαιώματα που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες. Πραγματοποιήθηκε δυναμικό συλλαλητήριο το απόγευμα, ενώ τη συμπαράστασή τους με σχετικά ψηφίσματα εκφράζουν τα Εργατικά Κέντρα Θεσπρωτίας, Λευκάδας, Αγρινίου, Αρτας, οι Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων Αρτας και Πρέβεζας, ο Σύλλογος Σπουδαστών Λαϊκής Παραδοσιακής Μουσικής Αρτας.
Σε ανακοίνωσή της η τοπική Γραμματεία του ΠΑΜΕ σημειώνει: «Βάζουν τα δικαιώματά μας στο γύψο. Απαγορεύουν στην εργατιά να έχει αξιοπρεπές μεροκάματο. Σταθερή και μόνιμη εργασία με δικαιώματα. Την προηγούμενη Τετάρτη (23 Μάρτη - μέρα παν-γιαννιώτικης πανεργατικής απεργίας) κάλυψαν την εργοδοσία του Αρβανιτίδη που με μπράβους, "φουσκωτούς", νονούς της νύχτας τρομοκρατούσαν εργαζόμενους, υπονόμευαν την παν-γιαννιώτικη απεργία, χέρι χέρι με τον κυβερνητικό και εργοδοτικό συνδικαλισμό. Σήμερα φέρνουν την ανοιχτή τρομοκρατία. Επεμβαίνουν με ΜΑΤ για να ανοίξουν το Δημαρχείο στους επιχειρηματίες, στις πολυεθνικές. Κάθε εργοστάσιο, κάθε χώρος δουλειάς, κάθε σχολείο και σχολή να γίνει ορμητήριο οργάνωσης και πάλης του δίκαιου αγώνα της εργατικής τάξης μέσα από τα συνδικάτα, τις επιτροπές. Αγώνας με το ΠΑΜΕ της ανυπακοής και της απειθαρχίας. Να δώσουμε απάντηση στον πόλεμο της πλουτοκρατίας».
Την κρατική καταστολή και τον αυταρχισμό που πάει χέρι χέρι με την πολιτική των απολύσεων, την απλήρωτη εργασία, το χτύπημα συνολικά των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων καταγγέλλει η ΝΕ Ιωαννίνων του ΚΚΕ. «ΠΑΣΟΚ και ΝΔ χρησιμοποιούν τη βία απέναντι στους εργατικούς - λαϊκούς αγώνες, γιατί φοβούνται τους αγώνες του λαού, φοβούνται την πάλη, αφού στρέφεται με ταξική συνέπεια στους κεφαλαιοκράτες, φοβούνται την ενότητα της εργατικής τάξης, τη δύναμή της. Είναι επικίνδυνοι για το λαό», υπογραμμίζει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου