Σελίδες

17 Μαρ 2011

Καμιά ανοχή στον ένοχο καπιταλισμό...


Την ώρα που ο πρωθυπουργός εξηγούσε στους βουλευτές του ότι πρέπει να πείσουν τους ψηφοφόρους πως δεν πάνε χαμένες οι θυσίες, ότι θα κερδίσει, δηλαδή, και ο λαός από την αύξηση των καπιταλιστικών κερδών, το λογιστικό ισοζύγιο έδειχνε την πραγματική σχέση κερδών - εργατών: Τέσσερις εταιρείες που ελέγχουν το 70% των τροφίμων βλέπουν τα κέρδη τους να εκτινάσσονται, την ίδια ώρα που στην Ιαπωνία όσοι γλίτωσαν από το σεισμό και το τσουνάμι ψάχνουν για μια κούπα ρύζι.
Την ώρα που ο Παπανδρέου παρουσίαζε σαν θεϊκή επιφοίτηση το σχέδιο για πιο φτηνούς εργάτες, εκατομμύρια τόνοι τροφής γίνονταν βιοκαύσιμο, καθώς έτσι είναι πιο κερδοφόρες, από το να καταναλωθούν απ' αυτούς που τις έχουν ανάγκη για να ζήσουν.
Την ώρα που η ανθρωπότητα μετράει τα θύματά της, πέντε έξι εταιρείες υπολογίζουν τα κέρδη από την καταστροφή. Νέοι πυρηνικοί σταθμοί, νέα εργοστάσια φυσικού αερίου, νέα εργοστάσια αυτοκινήτων, νέες οικοδομές, νέα δημόσια έργα, εκτίναξη στις εισαγωγές τροφίμων, τα πάντα απ' την αρχή, ώρα δηλαδή για τρελά κέρδη.

Οσοι απεργάζονται τη βύθιση της ανθρωπότητας στη βαρβαρότητα, βλέπουν στις εξελίξεις τη μεγάλη ευκαιρία τους. «Δες τον τρόμο στην Ιαπωνία και ξέχνα τα δικά σου βάσανα», είναι το μήνυμα που περνά ήδη στα τηλεοπτικά δελτία.
Κι όμως, κανείς δεν πρέπει να ξεχνά πως η αιτία της τραγωδίας στην Ιαπωνία είναι η ίδια με την αιτία για τις ανθρώπινες τραγωδίες σ' όλον τον πλανήτη.
Αυτά που συμβαίνουν στην Ιαπωνία και η πείνα στον κόσμο έχουν κοινό παρονομαστή. Οχι αυτόν που δείχνει ο δήμαρχος του Τόκιο, αλλά ένα σύστημα που έχει σαπίσει τόσο, που να περνά πια στην απόλυτη αποσύνθεση, απειλώντας να πάρει μαζί του τα πάντα. Γιατί ενώ η επιστήμη και η τεχνολογία δίνουν τη δυνατότητα για τις λιγότερες δυνατές απώλειες από τα φυσικά φαινόμενα, η καπιταλιστική ιδιοκτησία των πυρηνικών εργοστασίων δεν εφαρμόζει μέτρα περιορισμού των κινδύνων.
***
Οχι μόνον ο ύπνος τους, αλλά κι ο ξύπνιος τους είναι στοιχειωμένος:
-- Ενας «δάσκαλος» της Νέας Τάξης ζήτησε από τα παιδιά, αφού θεωρήσουν δεδομένη τη φράση «όταν από την πόρτα μπαίνει ο υπολογιστής, από το παράθυρο φεύγει ο Μαρξ», να την σχολιάσουν.
-- Στην «Καθημερινή» διαπιστώνουν πως υπάρχει σοβαρή ιδεολογική επικράτηση του κρατισμού μετά τον Εμφύλιο.
-- Στο «Βήμα» προσπαθούν να συσπειρώσουν τον αστικό πολιτικό κόσμο δείχνοντας ως μπαμπούλα μια καρικατούρα της πολιτικής του ΚΚΕ, γιατί, όπως λένε, εμφανίζεται να είναι το μόνο που προβάλλει διαφορετική πρόταση.
Κατανοητό το πρόβλημα της αστικής τάξης. Οι πολιτικοί της αρνούνται να πνιγούν σαν τα ποντίκια μαζί με το καράβι που βουλιάζει και χρειάζονται έναν μπαμπούλα για να συμμαζευτούν.
Οταν μιλάνε για κρατισμό, δεν αναφέρονται σ' αυτό καθαυτό το αστικό κράτος. Αυτό φροντίζουν να γίνεται όσο το δυνατόν ισχυρότερο. Αυτό που θέλουν να χτυπήσουν είναι τις όποιες εργατικές κατακτήσεις έχουν αποκτήσει ισχύ νόμου.
Οταν μιλάνε για σοβιετικού τύπου δικτατορία, την εργατική εξουσία προσπαθούν να εμφανίσουν σαν μπαμπούλα για το λαό απέναντι στην πραγματική αστική δικτατορία.
Κι όταν δείχνουν την πολιτική του ΚΚΕ σαν απομόνωση, κλαίνε προκαταβολικά γιατί σε μια λαϊκή οικονομία, πράγματι, δε θα υπάρχει θέση για τους καπιταλιστές.
Η αστική τάξη έχει επενδύσει πολλά για να αποδείξει πως δεν έχει μέλλον η σοσιαλιστική επανάσταση. Αλλά με λύπη της βλέπει πως αργά - σταθερά η πολιτική και η δράση των κομμουνιστών ακουμπάει στους πόθους και τα πάθη των ανθρώπων, βρίσκει ανταπόκριση, ενώ η δική της λαϊκή απαξίωση.
Γιατί είναι εύκολο στον αγρότη να δει τα χωράφια καρπισμένα και τη σοδειά να απορροφάται από τον πληθυσμό. Είναι εύκολο στον κτηνοτρόφο να δει πως τα ζώα μπορούν να θρέψουν τους ανθρώπους. Είναι εύκολο στη γαζώτρια να δει τον κόσμο ντυμένο με τις φανέλες και τις κάλτσες της. Είναι εύκολο στον μεταλλουργό να δει το νικέλιο και το χρώμιο να γίνονται ηλεκτρική κουζίνα.
Είναι εύκολο στους ανθρώπους να μεταφράσουν την πολιτική πρόταση του ΚΚΕ σε πρόταση γι' αυτή καθαυτή τη δική τους ζωή.
Αρκεί οι συνειδήσεις των ανθρώπων να βρίσκονται σε κίνηση. Αρκεί αυτοί οι άνθρωποι, αντί να μένουν καθηλωμένοι από τρόμο στα σπίτια τους, να βγούνε στο δρόμο αγωνιζόμενοι. Εκεί που πυρπολούνται οι συνειδήσεις τους, αλλάζουν, ατσαλώνεται η απόφαση για το δρόμο ανάπτυξης που έχει δείξει από καιρό το ΚΚΕ. Που μπορεί να βαδίσει ο λαός στηριγμένος στις αναπτυσσόμενες παραγωγικές δυνάμεις του τόπου και τις επαρκείς για τα δεδομένα του πληθυσμού μας πλουτοπαραγωγικές πηγές του.
Ετσι γίνεται κατανοητό γιατί στοιχειώνει και ο ξύπνιος των αστών.
Η διαστρέβλωση της πολιτικής του ΚΚΕ είναι αναγκαστική για την αστική προπαγάνδα.
Μπροστά σε μια βαθιά καπιταλιστική κρίση που καταστρέφει παραγωγικές δυνάμεις, ο αστικός πολιτικός κόσμος εμφανίζεται ανίκανος να προβάλει έναν δρόμο που να μπορεί να αντιστοιχηθεί στις ανάγκες των ανθρώπων. Κάθε μέτρο που παίρνει μεταφράζεται αμέσως σε κέρδη για τα μονοπώλια, ζημιά για τους εργάτες. Αυτή είναι και η ήττα τους, αυτό είναι που τους κάνει όλο και πιο αδίστακτους στα μέσα που χρησιμοποιούν για να περάσει η πολιτική τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου