Σελίδες

1 Μαρ 2011

ΝΑΤΟικό «σεμινάριο» για τις εξελίξεις στη Μεσόγειο...


Το ΝΑΤΟ προετοιμάζει τους πολιτικοστρατιωτικούς του μηχανισμούς για επέμβαση στις χώρες της βόρειας Αφρικής και ευρύτερα. Σχετικό σεμινάριο, με θέμα «Πολιτικές αναταραχές, οικονομική αβεβαιότητα και ασφάλεια στη Μεσόγειο», διοργανώνει, σήμερα και αύριο σε ξενοδοχείο της Βουλιαγμένης, η Ειδική Ομάδα για τη Μέση Ανατολή της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ (εκπρόσωποι Κοινοβουλίων των χωρών - μελών), σε συνεργασία με το Ελληνικό Κοινοβούλιο και την Ελληνική Κοινοβουλευτική Αντιπροσωπεία.
Οπως χαρακτηριστικά γράφεται στην ιστοσελίδα της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ, τα μέλη αυτού του ΝΑΤΟικού οργάνου θα «εξερευνήσουν τις επιπτώσεις από τις λαϊκές εξεγέρσεις στην περιοχή». Συγκεκριμένα, 50 βουλευτές από χώρες - μέλη του ΝΑΤΟ και της Μεσογειακής Συνεργασίας (ΝΑΤΟικό παραμάγαζο στη Μεσόγειο),
 στελέχη της ελληνικής κυβέρνησης (υπουργοί Εξωτερικών, Αμυνας, Οικονομικών), εμπειρογνώμονες και διπλωμάτες από την Ευρώπη και τη Βόρεια Αφρική θα συμμετάσχουν στο σεμινάριο, που, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις, «φέτος θα εστιάσει στις βαθιές και σαρωτικές πολιτικές αλλαγές σε όλη τη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή».
Επίσης «θα διερευνήσει πώς αυτές οι αλλαγές μεταβάλλουν το τοπίο της ασφάλειας στην περιοχή για τα μέλη του ΝΑΤΟ και άλλες χώρες μη μέλη». Περιλαμβάνονται ακόμα θέματα για «την πολιτική και οικονομική κατάσταση στο Λίβανο», καθώς και την «οικονομική και χρηματοπιστωτική κρίση στην περιοχή της Μεσογείου και τον τρόπο που αυτή διαμορφώνει το ευρύτερο περιβάλλον άμυνας και της ασφάλειας».
Μάλιστα, στην ίδια ιστοσελίδα, επισημαίνεται ότι ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης, Γερμανός βουλευτής, Karl A. Lamers, ζήτησε πρόσφατα η Συνέλευση«να αναπτύξει μια νέα προσέγγιση για την περιοχή και να προετοιμάσει την άμεση στήριξη των αναδυόμενων δημοκρατικών δυνάμεων των χωρών, που για καιρό ζούσαν κάτω από αυταρχικά καθεστώτα». Διακηρύσσεται, ακόμα, ότι η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του ΝΑΤΟ «είναι έτοιμη ν' ανταποκριθεί σε τυχόν αιτήματα βοήθειας στη δημοκρατική και θεσμική ανάπτυξη στην περιοχή».
Το σεμινάριο έρχεται να εφαρμόσει κατά γράμμα το «νέο στρατηγικό δόγμα του ΝΑΤΟ», που προβλέπει καθαρά την επέμβαση της ιμπεριαλιστικής συμμαχίας, όχι μόνο με πρόσχημα στρατιωτικές «απειλές», αλλά και για ευρύτερα ζητήματα «ασφάλειας» και οικονομικής «σταθερότητας», όπως αυτά τα προσδιορίζουν τα ιμπεριαλιστικά συμφέροντα και οι μεταξύ τους ανταγωνισμοί.
Το εν λόγω σεμινάριο έρχεται να προστεθεί στο αντίστοιχο των Σχηματισμών Μάχης της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που έγινε στις 3-4 Φλεβάρη 2011 στο Κιλκίς, το οποίο κατέληξε σε άσκηση - επίδειξη καταστολής πλήθους, με την επωνυμία«Καλλίμαχος», από πάνοπλους Ελληνες στρατιώτες με τη χρήση τεθωρακισμένων και ελικοπτέρων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου