Σελίδες

24 Μαρ 2011

Στα σκαριά ο νόμος - πλαίσιο για την Ανώτατη Εκπαίδευση...


Επιβεβαιώθηκε για άλλη μια φορά ο χαρακτήρας του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας ως οργάνου νομιμοποίησης της κυβερνητικής πολιτικής.
Ο νόμος - πλαίσιο της κυβέρνησης για την Ανώτατη Εκπαίδευση βρίσκεται πλέον στη φάση που συντάσσεται ως νομοσχέδιο προκειμένου να κατατεθεί στη Βουλή, όπως δήλωσε χτες η υπουργός Παιδείας, Αννα Διαμαντοπούλου, με αφορμή την παράδοση στον πρωθυπουργό των συμπερασμάτων από τις συνεδριάσεις του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας (ΕΣΥΠ) γι' αυτό το θέμα. 
Η υπουργός είπε ότι θα λάβει υπόψη τα πορίσματα του ΕΣΥΠ, στο οποίο υπήρξε ομοφωνία ως προς τη στρατηγική της κυρίαρχης πολιτικής για την Ανώτατη Εκπαίδευση και... διαφοροποιείται σε κάτι λεπτομέρειες. 

Στην πραγματικότητα, το ΕΣΥΠ δεν έβγαλε ένα ενιαίο πόρισμα, αλλά παρέδωσε τα πρακτικά των συνεδριάσεών του και μαζί μια προσπάθεια ομαδοποίησης των απόψεων που διατυπώθηκαν την οποία έκανε ο πρόεδρός του.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο, στο θέμα της διοίκησης των ΑΕΙ φάνηκαν τρεις τάσεις, μια που συμφωνούσε με τις κυβερνητικές προτάσεις, μια που συμφωνούσε με το υπάρχον διοικητικό μοντέλο με τροποποιήσεις και μια που έκανε λόγο για ανάγκη αλλαγών χωρίς ευδιάκριτη προτεινόμενη κατεύθυνση. 
Συναίνεση εμφανίζεται, κατά τον πρόεδρο, στο θέμα της εισαγωγής φοιτητών σε σχολή κι όχι σε τμήμα και στο να είναι βασική διοικητική μονάδα η σχολή και βασική ακαδημαϊκή μονάδα το τμήμα. 
Επίσης, συναίνεση φαίνεται ότι εκφράστηκε και στις περισσότερες κυβερνητικές προτάσεις για τα θέματα του εκπαιδευτικού προσωπικού, στην πρόταση για χωροταξική αναδιάρθρωση σχολών και ιδρυμάτων.
Στο κρίσιμο θέμα της διάλυσης της δομής των σπουδών και των συγκροτημένων προγραμμάτων σπουδών φαίνεται πως επίσης υπήρξε συναίνεση στο ΕΣΥΠ, που επιχειρείται να δικαιολογηθεί, βάζοντας μπροστά υπαρκτά προβλήματα του σημερινού πανεπιστημίου και ΤΕΙ, όπως ελλείψεις υποδομών, διαλέξεις σε μεγάλα ακροατήρια, κ.ά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου