Σελίδες

15 Μαρ 2011

Ωρα για κίνημα ανατροπής...

Τώρα που το θέατρο για την περήφανη νίκη στις Βρυξέλλες τελείωσε, μπορούμε να ξανασκύψουμε στο τεφτέρι: Στους απλήρωτους λογαριασμούς, στην τροφή που όλο και λιγοστεύει στο τραπέζι, στους γέροντες που δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα με τη σύνταξη, στα παιδιά που δε θα μπουν καν στον κόπο να πάνε να σπουδάσουν, γιατί πρέπει τώρα - άμεσα να βρούνε τρόπο να ζήσουν τους εαυτούς τους, στα νεογέννητα που το μεγάλωμά τους θα γίνει με όρους μνημονίου. 
Να γυρίσουμε δηλαδή στην πραγματική ζωή. 
Κάθε πρόσθεση στο τεφτέρι βγάζει μείον. Κι είμαστε ακόμα στην αρχή.
***
Λιτή στις εντολές της η «Καθημερινή» αρκείται να αξιώσει πολιτικούς που θα εφαρμόζουν τον οδοστρωτήρα - πολιτική του κεφαλαίου.

Πιο λαϊκά τα ΝΕΑ συγκλίνουν με την «Καθημερινή» στο κρίσιμο: Ο,τι γίνει να γίνει τώρα. Και με κομψά λόγια μιλούν για «συμπύκνωση του πολιτικού χρόνου», δηλαδή να γίνουν όλα «τώρα», «λειτουργική απελευθέρωση του μηχανισμού λήψης αποφάσεων», δηλαδή χωρίς σκέψεις για πολιτικό κόστος και με απόλυτη αγνόηση όποιων νομικών εμποδίων υπάρχουν σαν έκφραση κατακτημένων λαϊκών δικαιωμάτων.
Ποια είναι αυτά που πρέπει να γίνουν «τώρα»; Τα λένε μόνοι τους: Να προχωρήσουν χωρίς αναστολές οι ιδιωτικοποιήσεις, να επιβληθούν νέες ανατροπές στην Κοινωνική Ασφάλιση, να τιναχτούν στον αέρα εργασιακές σχέσεις που θεωρούνται εμπόδιο στην ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου.
Ποιοι εντέλλονται να υποταχτούν σ' όλα αυτά; Οι πάντες.
Οι καπιταλιστές κάνουν καθαρό ότι σκοπεύουν να περάσουν σαν οδοστρωτήρας πάνω από κάθε δικαίωμα.
***
Επιβεβαιώνουν απόλυτα τις εκτιμήσεις του ΚΚΕ και για το χαρακτήρα της κρίσης και για τη λύση που προωθείται.
Η συμφωνία που υπογράφηκε στις Βρυξέλλες είναι αντιδραστικότατη και ήταν γνωστό πως με αυτή θα προβλέπονταν σαρωτικά μέτρα. Το νέο είναι πως τώρα πια κανείς δεν μπορεί να λέει «μας επιβλήθηκαν». Η ίδια η κυβέρνηση πρότεινε, μεθόδευσε και συναποφάσισε αυτά τα μέτρα.
Το υπόλοιπο πολιτικό προσωπικό τα έχει ήδη χειροκροτήσει.
Θα λύσουν αυτά τα μέτρα, τουλάχιστον, το πρόβλημα; Ηδη γράφουν πως και τα χρέη θα αυξάνονται και τα ελλείμματα. Προς τι τότε όλη η φασαρία; Μα, γι' αυτό που επίσης πλέον ομολογούν: Υπάρχουν συσσωρευμένα κεφάλαια που ψάχνουν τρόπο να επενδυθούν με υψηλά ποσοστά κέρδους. Σ' αυτόν τον αγώνα δρόμου ανταγωνίζονται οι καπιταλιστές. Τους κανόνες αυτής της ανταγωνιστικότητας αναλαμβάνουν να επιβάλουν οι κυβερνήσεις τους. Μόνο που επειδή κάποιοι θα καταστραφούν ανταγωνίζονται και στο ποιοι θα είναι αυτοί.
***
Για μια ακόμα φορά προβάλλει σαν όρος ζωής η πάλη για την απόκρουση τέτοιων μέτρων. Ορος ζωής αναδεικνύεται πλέον η ανάπτυξη του ίδιου του κινήματος με όρους αντεπίθεσης και ρήξης. Για να μη διαπιστώσουμε ξανά πως «εκεί που μας χρωστάγανε μας πήραν και το βόδι».
Το ΚΚΕ, όπως χτες, ακόμα πιο έντονα σήμερα, σαλπίζει μήνυμα απειθαρχίας και ανυπακοής. Και καθώς όλα αυτά που αποφασίστηκαν θα αρχίσουν να προβάλλονται ως νόμος που πρέπει να εφαρμοστεί, ξεκαθαρίζει πως καμιά νομιμότητα δεν αναγνωρίζεται σ' αυτές τις αποφάσεις. Μπορούν και πρέπει να ανατραπούν στην πράξη. Κι αυτή η πράξη είναι που θα επιβάλει τη δική της νομιμότητα.
Η Γενική Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ το είπε καθαρά στην πρώτη της δήλωση το Σάββατο: «Οταν σε κολλάνε στον τοίχο, τότε πρέπει να δώσεις μια κλοτσιά σ' αυτόν που σε κολλάει στον τοίχο για να μπορέσεις να παραμερίσεις αυτό το εμπόδιο. Αυτή είναι η θέση μας».
***
Ασχετο: Ντιπ χαϊβάνια αυτοί οι Αμερικάνοι. Δεν ακούνε τόσους Ελληνες επιστήμονες που βεβαιώνουν πως ακόμα κι αν γίνει τήξη στον πυρήνα ενός αντιδραστήρα, οι επιπτώσεις θα είναι μόνο τοπικές, μερικές δεκάδες χιλιόμετρα, είπε ένας. Ε, οι Αμερικάνοι μέτρησαν ραδιενέργεια στα 150 χλμ. μακριά από το εργοστάσιο που έσκασε στην Ιαπωνία και πήραν άρον άρον το αεροπλανοφόρο τους που ήταν εκεί κοντά και το 'στειλαν βαθιά μέσα στον ωκεανό. Να πάει η Τσαπανίδου να τους κάνει ένα μάθημα ιαπωνικής ψυχραιμίας. Τώρα βεβαίως και οι Αμερικάνοι γιατί μετράνε έτσι μένει να το δούμε...

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Θανασης ΛΕΚΑΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου