Σελίδες

25 Μαρ 2011

ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΗΣ ΕΕ : Αντιλαϊκό σάρωμα χωρίς προηγούμενο...


Πανευρωπαϊκή λιτότητα χωρίς ημερομηνία λήξης, καταιγίδα νέων αντεργατικών και αντιασφαλιστικών μέτρων, παραπέρα δραστικές περικοπές στους μισθούς και τις κοινωνικές δαπάνες και επιβολή σκληρών εθνικών δημοσιονομικών προγραμμάτων, αποφάσισαν χτες οι κυβερνήσεις των κρατών - μελών της ΕΕ, στη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής.
Ταυτόχρονα, και στο όνομα της«συνολικής λύσης» για τη«διαχείριση της κρίσης των κρατικών χρεών της ευρωζώνης»,συμφώνησαν για τη δημιουργία ενός μόνιμου Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ), που θα οδηγεί τα υπερχρεωμένα κράτη - μέλη σε καθεστώς «ελεγχόμενης χρεοκοπίας», με τη σύναψη μνημονίων που θα αφαιμάσσουν τους λαούς.
Πάνω σ' αυτό το αντιδραστικό πλαίσιο, δρομολογείται μια αντιλαϊκή επίθεση χωρίς προηγούμενο, με στρατηγική επιδίωξη τη διασφάλιση της ανταγωνιστικότητας των ευρωπαϊκών μονοπωλίων, μέσα από το παραπέρα φτήνεμα της εργατικής δύναμης.

Η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ έγινε στο φόντο της παραίτησης της πορτογαλικής κυβέρνησης, μετά την καταψήφιση από τη Βουλή του νέου πακέτου αντιλαϊκών μέτρων. Σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη από χτες, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι προεξοφλούσαν την προσφυγή της Πορτογαλίας στην τρόικα, ενώ στο παρασκήνιο ασκούσαν πιέσεις στην αντιπολίτευση να συναινέσει στην προώθηση του αντιδραστικού πακέτου.
Συμφωνία σε τέσσερις άξονες
Απειθαρχία στις αποφάσεις της ΕΕ και των καπιταλιστικών κυβερνήσεων είναι ο δρόμος που συμφέρει το λαό
Με βάση τα συμπεράσματα της Συνόδου, η πλήρης σύμπλευση των πολιτικών εκπροσώπων του ευρωπαϊκού κεφαλαίου στηρίζεται πάνω σε τέσσερις κεντρικούς άξονες:
1) Στη σκλήρυνση των όρων τουΣυμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, με νέους αυστηρούς δημοσιονομικούς κανόνες για το χρέος και το έλλειμμα, αυστηρή επιτήρηση και την επιβολή κυρώσεων σε περίπτωση «υπερβολικών ελλειμμάτων και χρέους».
2) Στην υιοθέτηση του Συμφώνου για το ευρώ από τις χώρες της Ευρωζώνης και όσες το επιθυμούν από την ΕΕ, με στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής οικονομίας.
3) Στη σύσταση ενός μόνιμου Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ), που, από το 2013, θα χορηγεί δάνεια και θα προχωρά στην αγορά ομολόγων χωρών της ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν πρόβλημα δανεισμού από τις καπιταλιστικές αγορές. Τα δάνεια θα συνοδεύονται από «αυστηρά προγράμματα οικονομικής προσαρμογής» και η αγορά ομολόγων από την υπογραφή μνημονίων από το κράτος - μέλος.
4) Στην «περαιτέρω ενίσχυση του χρηματοπιστωτικού συστήματος (...) και διενέργεια νέων "τεστ αντοχής" στον τραπεζικό τομέα». Στόχος είναι να εξασφαλιστούν οι προϋποθέσεις για την παραπέρα ενίσχυση του τραπεζικού κεφαλαίου, με νέα κεφάλαια και κρατικές εγγυήσεις, αλλά και να ανοίξει ο δρόμος για τη συγχώνευση τραπεζών, αφού κάποιες δε θα αντέξουν στον ανταγωνισμό και την περαιτέρω συγκεντροποίηση του κεφαλαίου.
Τον Ιούνη οι οριστικές αποφάσεις
Η οριστικοποίηση των μέτρων του «συνολικού πακέτου» θα γίνει στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής, τον Ιούνη, ειδικότερα σε ό,τι αφορά τη λειτουργία του Μόνιμου Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, αφού η συγκρότησή του χρειάζεται την έγκριση των κοινοβουλίων. Ωστόσο, τα μέτρα του Συμφώνου για το ευρώ και του Συμφώνου σταθερότητας θα τεθούν άμεσα σε εφαρμογή, με τις κυβερνήσεις μάλιστα να αναλαμβάνουν συγκεκριμένες δεσμεύσεις.
Σύμφωνα με Ευρωπαίους αξιωματούχους, από την πορεία της εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων θα καθοριστεί σε μεγάλο βαθμό και η λειτουργία του ευρωπαϊκού μηχανισμού. Θα χρησιμοποιηθεί δηλαδή σαν μέσο πίεσης στους λαούς για να υποταχθούν στα σκληρά μέτρα.
Ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση έσπευσαν να προσυπογράψουν τις αντιδραστικές αποφάσεις, με τον Γ. Παπανδρέου να σπεύδει πριν από την έναρξη της Συνόδου να προτάσσει σαν «εχέγγυο» για την προώθησή τους, την αξιοπιστία που έχει δείξει μέχρι σήμερα στην επιβολή αντιλαϊκών μέτρων. «Η Ελλάδα έχει αποδείξει ότι είναι αξιόπιστη και έλαβε δύσκολες αποφάσεις για να γίνει η οικονομία βιώσιμη», είπε ο πρωθυπουργός και ισχυρίστηκε ότι «αυτό έχει αναγνωριστεί από όλους στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής της ευρωζώνης στις 11 Μαρτίου».
Ουσιαστικά, επιχείρησε να εμφανίσει τις δήθεν «διευκολύνσεις» που εξασφάλισε η κυβέρνηση για την επιμήκυνση του δανείου των 110 δισ. ευρώ και για τη μείωση του επιτοκίου, σαν «επιτυχία» της κυβέρνησης, προσπαθώντας να κρύψει ότι μια τέτοια εξέλιξη συνοδεύεται από την επιβολή νέων βάρβαρων μέτρων, μέσω της επιτάχυνσης των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, της αποδοχής των όρων του Συμφώνου του ευρώ και του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων, ύψους 50 δισ. ευρώ. Οι τελικές αποφάσεις, που αφορούν τις «δανειακές διευκολύνσεις» της Ελλάδας, θα παρθούν και αυτές τον Ιούνη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου