Σελίδες

15 Μαρ 2011

Στη Βουλή οι αλλαγές βιτρίνας...

Κατατέθηκε χτες στη Βουλή το νομοσχέδιο για τις αλλαγές βιτρίνας που προωθεί η κυβέρνηση σε ό,τι αφορά το νόμο περί ευθύνης υπουργών.
Στόχος της κυβέρνησης είναι να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από τη συγκάλυψη και την παραγραφή των πολιτικών και ποινικών ευθυνών στα σκάνδαλα «Ζήμενς» και Βατοπεδίου και ταυτόχρονα να ξεγελάσει τις λαϊκές αντιδράσεις για την αντιλαϊκή πολιτική και την εμπλοκή υπουργών του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ σε υπαρκτά σκάνδαλα.
Το επιφανειακό λίφτινγκ, που προωθεί η κυβέρνηση στον υφιστάμενο νόμο, περιλαμβάνει τα εξής:

-- Προτείνεται η δημιουργία τριμελούς Γνωμοδοτικού Συμβουλίου πριν από τη σύσταση της προανακριτικής επιτροπής. Το Γνωμοδοτικό Συμβούλιο θα προβαίνει σε νομικό έλεγχο των στοιχείων και θα γνωμοδοτεί, αν συντρέχει περίπτωση διεύρυνσης πιθανής ποινικής ευθύνης υπουργού, ενώ τον τελικό λόγο θα έχει και πάλι η Βουλή.
-- Προτείνεται η παραγραφή για τα αδικήματα υπουργών να είναι ίδια με την παραγραφή που ισχύει για όλους (άρθρα 111 και 112 του Ποινικού Κώδικα). Ωστόσο, δεν μπορεί να αλλάξει η προβλεπόμενη από το άρθρο 86 παρ. 2 του συντάγματος που προβλέπει διαφορετικό χρόνο παραγραφής για τα πολιτικά πρόσωπα.
-- Επιβάλλεται ο περιοριστικός όρος της εξόδου από τη χώρα για τα πολιτικά πρόσωπα. Με την ισχύουσα νομοθεσία απαγορεύεται η βίαιη προσαγωγή, σύλληψη, προσωρινή κράτηση και επιβολή περιοριστικών όρων σε βάρος υπουργών.
-- Η Επιτροπή της Βουλής που διενεργεί προκαταρκτική εξέταση θα μπορεί να διατάξει την κατάσχεση του οικονομικού οφέλους που απεκόμισε το πολιτικό πρόσωπο.
-- Τέλος, θα μπορεί να γίνει δέσμευση λογαριασμών, τίτλων και χρηματοπιστωτικών προϊόντων μετά την άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος υπουργού ή υφυπουργού με απόφαση του ανακριτή, εφόσον η δίωξη αφορά κακουργηματική πράξη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου