Σελίδες

15 Μαρ 2011

Τα «χρυσά παιδιά»...

Αν ανατρέξετε στις εφημερίδες του Μάρτη 2009, δηλαδή πριν δύο χρόνια, θα βρείτε πλήθος δημοσιευμάτων για τα περιβόητα «golden boys», τα στελέχη των μεγάλων τραπεζών που με τις μεθόδους τους και τις υπέρογκες αμοιβές τους έριξαν τη διεθνή οικονομία στην ξέρα της κρίσης.
Στην προσπάθειά του να βρει κάποια εξιλαστήρια θύματα και να αποκρύψει τον πραγματικό χαρακτήρα της κρίσης, το καπιταλιστικό σύστημα δε δίστασε να ρίξει στην πυρά των μέσων ενημέρωσης τα καλύτερα παιδιά του.
Ούτε λίγο, ούτε πολύ, τα «golden boys» κατηγορήθηκαν ως υπεύθυνα για την κρίση λόγω των πρακτικών τους και των αστρονομικών αμοιβών τους, τις οποίες εξασφάλιζαν μέσω των bonus για τις επιδόσεις τους.

Κυβερνητικοί παράγοντες, διεθνείς οικονομικοί οργανισμοί, έγκυροι αναλυτές, μέσα ενημέρωσης ξεκίνησαν μια εκστρατεία εξυγίανσης, ζητώντας την παραδειγματική τιμωρία αυτών των «ασυνείδητων» κερδοσκόπων.
Την περασμένη Τετάρτη, δύο χρόνια μετά την κήρυξη του πολέμου κατά των «golden boys», διαβάσαμε στο τηλεγράφημα του πρακτορείου «Ρόιτερς» ότι ο αμερικανικής καταγωγής Μπομπ Ντάιμοντ, διευθύνων σύμβουλος της «Barclays», εισέπραξε μπόνους 6,5 εκατ. στερλινών για το 2010, ενώ προστέθηκαν στο προσωπικό του χαρτοφυλάκιο μετοχές της βρετανικής τράπεζας συνολικού ύψους 14 εκατ. στερλινών, που συνδέονται με όρους αποδοχών που είχαν συμφωνηθεί σε προηγούμενες οικονομικές περιόδους.
Τα πέντε υψηλότερα στελέχη στην ιεραρχία της «Barclays», συμπεριλαμβανομένου του κ. Ντάιμοντ, έλαβαν αποδοχές 47 εκατ. στερλινών, ενώ τα συνολικά μπόνους υπολογίζονται σε 2,5 δισ. στερλίνες, σύμφωνα με τον βρετανικό Τύπο.
Την ίδια ώρα, η «Barclays» ανακοίνωσε το κλείσιμο 100 υποκαταστημάτων στην Ισπανία και την απόλυση 700 υπαλλήλων...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου