Σελίδες

24 Μαρ 2011

ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΗΣ ΕΕ: Ισχυρές κόντρες στο προσκήνιο και το παρασκήνιο


   Η προώθηση των νέων αντιλαϊκών μέτρων στα κράτη - μέλη της ΕΕ και των μέτρων ενίσχυσης και στήριξης του ευρωενωσιακού κεφαλαίου βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, που ξεκινάει σήμερα και ολοκληρώνεται αύριο με την έκδοση του κειμένου συμπερασμάτων.
Σύμφωνα με την, καθιερωμένη πριν από Συνόδους Κορυφής, επιστολή του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρομπάι, στο επίκεντρο της Συνόδου θα βρεθεί το«οικονομικό σκέλος (...) ως σημαντικό στάδιο του νέου πλαισίου του "ευρωπαϊκού εξαμήνου", θα πρέπει να παράσχουμε κατευθύνσεις για τις εθνικές οικονομικές πολιτικές με σκοπό την εφαρμογή της στρατηγικής μας "Ευρώπη 2020". Στόχος είναι επίσης να εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο η συνολική δέσμη μέτρων που θα μας επιτρέψει να ξεπεράσουμε τη χρηματοπιστωτική κρίση και να συνεχίσουμε την πορεία μας προς διατηρήσιμη οικονομική μεγέθυνση και απασχόληση».

Με άλλα λόγια, η Σύνοδος καλείται να δώσει την «επίσημη βούλα» στο «Σύμφωνο για το Ευρώ» και το «συνολικό πακέτο» για την Ευρωζώνη (θα εγκριθούν επίσημα στη Σύνοδο του Ιούνη), με βάση τα οποία υλοποιούνται ενιαία οι αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις σε βάρος των εργασιακών, ασφαλιστικών, μισθολογικών, συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων των εργαζομένων και θεσμοθετείται ο αυστηρότερος έλεγχος της πολιτικής που εφαρμόζουν οι αστικές κυβερνήσεις σε κάθε κράτος - μέλος, ώστε να προωθούνται αποτελεσματικά οι αντιλαϊκές ρυθμίσεις.
Παράλληλα, στο δείπνο εργασίας, η Σύνοδος θα ασχοληθεί «με την εξέταση των γεγονότων που εκτυλίσσονται στη Λιβύη και τις νότιες γείτονες χώρες. Θα πρέπει να συμφωνήσουμε επί των πρώτων συγκεκριμένων ενεργειών στις οποίες θα πρέπει να προβούμε για να παράσχουμε γρήγορα στήριξη στις χώρες της περιοχής και να διασφαλίσουμε την όσο το δυνατόν ταχύτερη εφαρμογή των προσανατολισμών που θέσαμε στις 11 Μαρτίου»,σημειώνεται στην επιστολή του Ρομπάι.
Σ' αναμμένα κάρβουνα...
Τον υπόγειο ενδοϊμπεριαλιστικό πόλεμο, που κλιμακώνεται ενόψει της Συνόδου, επιβεβαιώνει και η τοποθέτηση του Γ. Παπανδρέου, χτες, στο υπουργικό συμβούλιο. Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε «κρίσιμη» τη Σύνοδο και πρόσθεσε με νόημα: «Αν όλα πάνε καλά, θα επιβεβαιωθούν και θα επισημοποιηθούν οι αποφάσεις (σ.σ. της Συνόδου της Ευρωζώνης), που ήταν θετικές για την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ενωση, παρά το ότι οι αγορές έχουν πάντα και τις ακραίες τους αντιδράσεις, ακόμη και σε καλές ειδήσεις».
Οι αναφορές του Γ. Παπανδρέου αφορούν στη στάση που αναμένεται να κρατήσουν σήμερα χώρες όπως η Ιρλανδία, η Πορτογαλία, ακόμα και η Γερμανία, με δεδομένες τις αντιθέσεις που οξύνθηκαν εξαιτίας της ιμπεριαλιστικής επίθεσης στη Λιβύη, αλλά και της απόφασης του γερμανικού Κοινοβουλίου να επιτραπεί η αγορά ομολόγων υπερχρεωμένων κρατών από το «Μηχανισμό Στήριξης» μετά το 2013. Προκλητικός ήταν ο Γ. Παπανδρέου και για το θέμα της Λιβύης, επαναλαμβάνοντας το ψέμα ότι «προτεραιότητά μας είναι μια ειρηνική λύση», την ίδια ώρα που η Ελλάδα συμμετέχει με τα μπούνια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο.
Σχετικά με τη Σύνοδο, ο Γ. Παπανδρέου, με έμμεσο τρόπο, επιβεβαίωσε ότι, παρά την κατ' αρχήν συμφωνία στις 11 Μάρτη, όλα είναι ρευστά σε ό,τι αφορά στη διευθέτηση της αποπληρωμής του δανείου που έχει συνάψει η Ελλάδα με την τρόικα, αλλά στη λειτουργία του «Μηχανισμού Στήριξης», που θα αναλάβει να οδηγήσει υπερχρεωμένες χώρες σε ελεγχόμενη πτώχευση.
Σε κάθε περίπτωση, εκεί που με βεβαιότητα συγκλίνουν οι καπιταλιστικές κυβερνήσεις της ΕΕ, είναι ο πυρήνας των αντιλαϊκών μέτρων που περιέχονται στο «Σύμφωνο για το Ευρώ». Για την προώθηση αυτών των μέτρων ο Γ. Παπανδρέου είπε χτες στους υπουργούς του ότι δεν πρέπει «ούτε λεπτό να παρεκκλίνουμε από τους στόχους για τους οποίους έχουμε δεσμευτεί (...) να περάσουμε νομοσχέδια με γρήγορους ρυθμούς».
Αναλύοντας το αντιλαϊκό χρονοδιάγραμμα, κάλεσε σε ένταση των ρυθμών για την υλοποίηση του προγράμματος της κυβέρνησης, με βροχή νομοσχεδίων το επόμενο τρίμηνο και τη σύνταξη του τριετούς προγράμματος των ανατροπών, όπως προβλέπεται από την ΕΕ. Κλιμακώνοντας το κορόιδεμα του λαού, ο Γ. Παπανδρέου έκανε λόγο για «μεγάλη προσπάθεια προοδευτικών δυνάμεων παγκοσμίως, για τον "εξανθρωπισμό" των οικονομιών μας και της παγκοσμιοποίησης».
Στο ίδιο πνεύμα, το ρόλο της χώρας ως προκεχωρημένου φυλακίου του ευρωπαϊκού ιμπεριαλισμού πρόβαλε οΑντ. Σαμαράς, στη συνάντηση που είχε στις Βρυξέλλες με τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου, Γ. Μπούζεκ, για να διεκδικήσει παραπέρα ενίσχυση από τα ευρωενωσιακά ταμεία για λογαριασμό των εγχώριων επιχειρηματικών ομίλων.
Μιλώντας, τέλος, στο γερμανικό περιοδικό «Stern», ο Γ. Παπανδρέου, σύμφωνα με προδημοσίευση του «Ρόιτερς», ανέφερε ότι «η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους θα μπορούσε να οδηγήσει σε κατάρρευση τις ελληνικές τράπεζες, ενδεχομένως και γερμανικές». Ακόμα, υπεραμύνθηκε της δανειακής στήριξης που παρέχεται στην Ελλάδα, υποστηρίζοντας ότι «θα υπάρξει όφελος από τη διαδικασία αυτή και για τους Γερμανούς φορολογουμένους», τους οποίους «διαβεβαίωσε για άλλη μία φορά ότι θα λάβουν τα χρήματά τους πίσω και με τόκο».
Παζάρια και ανταγωνισμοί
Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο «Ρόιτερς», το ύψος της ενίσχυσης της πραγματικής δανειοδοτικής ικανότητας του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας παραπέμπεται στη Σύνοδο του Ιούνη,«προκειμένου να δοθεί χρόνος να ολοκληρωθούν εγκαίρως οι διαδικασίες στα κράτη - μέλη, για την ταυτόχρονη υπογραφή και των δύο συμφωνιών πριν το τέλος του Ιουνίου του 2011».
Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα «Handelsblatt», η Γερμανίδα καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, μιλώντας στη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας των Χριστιανικών κομμάτων, δήλωσε ότι επιδιώκει αλλαγές στο χρονοδιάγραμμα για την καταβολή των κονδυλίων στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας. Εκείνο που επιδιώκει η Α. Μέρκελ είναι να καταβάλει το ένα πέμπτο των 22 δισ. ευρώ που της αναλογούν το 2013 και το υπόλοιπο ποσό σταδιακά σε δόσεις.
Με βάση τις μέχρι στιγμής αποφάσεις, η Γερμανία θα έπρεπε να καταβάλει το 2013 το μισό ποσό και το υπόλοιπο ποσό σε τρεις ισόποσες ετήσιες δόσεις. Ανάλογες δηλώσεις έχει κάνει και ο «συνεταίρος» της Α. Μέρκελ στην κυβέρνηση συνασπισμού, υπουργός Εξωτερικών, Γκίντο Βεστερβέλε, μιλώντας στην ΚΟ των Φιλελευθέρων.
Στο φόντο αυτών των εξελίξεων, το θέμα της ελεγχόμενης χρεοκοπίας της Ελλάδας επαναφέρει η γερμανική εφημερίδα «Handelsblatt», τονίζοντας ότι «το γερμανικό Κοινοβούλιο θα πρέπει αντί να τσακώνεται για το νέο ταμείο διάσωσης του ευρώ να ασχοληθεί καλύτερα με την Ελλάδα. Διότι είναι πια σαφές ακόμη και στο υπουργείο Οικονομικών ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να αποπληρώσει τα χρέη της με τις δικές της δυνάμεις. Δεν τίθεται πια το ερώτημα εάν η Ελλάδα χρειάζεται "κούρεμα" του χρέους, αλλά το πότε θα γίνει αυτό και ποιοι θα είναι οι πιστωτές που θα υποχρεωθούν να παραιτηθούν από μέρος των απαιτήσεών τους».
Σύμφωνα με την εφημερίδα, «υπάρχει ακόμη ελπίδα» να συμμετάσχουν οι τράπεζες και άλλοι ιδιώτες - πιστωτές στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους και το γερμανικό Κοινοβούλιο πρέπει να φροντίσει ώστε να διευθετηθεί το «ελληνικό πρόβλημα» πριν από το 2013 για να μην αναγκαστούν τότε να πληρώσουν οι Γερμανοί φορολογούμενοι.
Παράλληλα, σύμφωνα με μελέτη του οίκου αξιολόγησης «Standard and Poor's», σε περίπτωση νέας οξείας οικονομικής κρίσης την περίοδο 2011 - 2015, οι ευρωπαϊκές τράπεζες θα χρειάζονταν να βρουν κεφάλαια ύψους έως 250 δισ. ευρώ και οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να αυξήσουν τις δανειακές ανάγκες τους κατά το ένα πέμπτο. Και μόνο το γεγονός ότι το κεφάλαιο μπαίνει στη διαδικασία να κάνει τέτοιου είδους μελέτη, αποδεικνύει ότι και οι ίδιοι οι εκπρόσωποι της καπιταλιστικής αγοράς αναμένουν πως μετά την αναιμική ανάκαμψη θα έρθει ένας νέος κύκλος ακόμα πιο ισχυρής κρίσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου