Σελίδες

11 Μαρ 2011

ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΕΕ υπηρετούν πιστά τα μονοπώλια...

Λίγες μόλις ώρες πριν την αυριανή Σύνοδο της Ευρωζώνης, με θέμα το Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας και τη φιλομονοπωλιακή διαχείριση της κρίσης, η Κομισιόν - μέσω του κοινοτικού επιτρόπου Ολι Ρεν - ξεκαθαρίζει ότι ανεξάρτητα από τις «λύσεις» που θα υιοθετηθούν αναφορικά με το χρέος της Ελλάδας, ο λαός θα έρθει αντιμέτωπος με νέο κύμα σαρωτικών ανατροπών, στο επίκεντρο των οποίων βρίσκονται ιδιωτικοποιήσεις ύψους 50 δισ. ευρώ μέχρι το 2015 και άλλα επώδυνα μέτρα, όπως περιγράφονται στο μνημόνιο που συνυπέγραψαν κυβέρνηση και τρόικα.
Μιλώντας χτες στο ευρωκοινοβούλιο και απαντώντας σε σχετική ερώτηση ευρωβουλευτή της ΝΔ, ο Ολι Ρεν έκανε εκτενή
αναφορά σε προηγούμενες δηλώσεις του πρωθυπουργού και στο κυβερνητικό πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ.
Μεταξύ άλλων, είπε:
«Οι μόνιμες προσπάθειες εξυγίανσης του προϋπολογισμού υποστηρίζονται και από ένα τολμηρό πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, όπως είπε και ο πρωθυπουργός κ. Παπανδρέου. Η κυβέρνηση έχει εκφράσει τη δέσμευσή της να επιταχύνει το πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων για να αποκομίσει 50 δισ. ευρώ μέχρι το 2015 από τις ιδιωτικοποιήσεις. Αυτό θα σημάνει ότι τα επόμενα 5 χρόνια θα μειωθεί το χρέος κατά 20 και πλέον μονάδες σε σχέση με το ΑΕΠ. Επίσης, θα αυξηθεί η οικονομική αποτελεσματικότητα και θα υποστηριχθούν οι μεγαλύτερες επενδύσεις και οι εξαγωγές».
Προχωρώντας ένα βήμα πιο πέρα, ο κοινοτικός επίτροπος επιχείρησε να επιτεθεί και στο λαϊκό κίνημα, χαρακτηρίζοντας «προνόμια και εγκατεστημένα συμφέροντα» τα εργατικά δικαιώματα, η αντιμετώπιση των οποίων κρίνεται αναγκαία «για να επιτευχθούν οι φιλόδοξοι στόχοι και να αξιοποιηθεί το δυναμικό που υπάρχει για την ανάπτυξη της εμπιστοσύνης των αγορών στην Ελλάδα». Από αυτή τη σκοπιά, «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενθαρρύνει την Ελλάδα να προσχωρήσει στο πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων», στην εκποίηση δηλαδή της δημόσιας περιουσίας, από την οποία το ντόπιο και ευρωενωσιακό κεφάλαιο προσδοκά αμύθητα κέρδη και νέα προνόμια.
Στο ίδιο πνεύμα, ο Ο. Ρεν, προαναγγέλλει για λογαριασμό της κυβέρνησης και της πλουτοκρατίας ακόμα σκληρότερα μέτρα λιτότητας και αντεργατικές ανατροπές, επισημαίνοντας: «Το 2011 είναι αποφασιστική χρονιά για την Ελλάδα (...) Για το σκοπό αυτό, οι ελληνικές αρχές θα πρέπει να επιτύχουν για φέτος το δημοσιοοικονομικό στόχο, απομένουν σημαντικές προκλήσεις να υπερβληθούν για να εξασφαλιστεί η ανταγωνιστικότητα (...) Η Ελλάδα θα πρέπει να κάνει μια αποφασιστική καμπή στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στις επόμενες εβδομάδες και μήνες».
Τέλος, αφού ξεκαθάρισε ότι προτεραιότητα πρέπει να είναι οι ιδιωτικοποιήσεις και τα νέα αντιλαϊκά μέτρα, έριξε και το «καρότο» του αποπροσανατολισμού, επισημαίνοντας ότι «ενθαρρύνω τα κράτη - μέλη να αποφασίσουν (σ.σ. στη Σύνοδο Κορυφής) την επιμήκυνση για τα δάνεια και της Ελλάδας, αλλά και να επανεξετάσουν το θέμα των επιτοκίων των δανείων αυτών».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου