Σελίδες

5 Μαρ 2011

Τύμπανα πολέμου με τη συμμετοχή της Ελλάδας...

Πίσω από το φερετζέ του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ οχυρώνεται η κυβέρνηση για το ενδεχόμενο στρατιωτικής επέμβασης στη Λιβύη, επιδιώκοντας να πρωταγωνιστήσει στις επικίνδυνες εξελίξεις πριν και κατά τη διάρκεια της ανάληψης στρατιωτικής δράσης. Σ' αυτό το πνεύμα και με ξεκάθαρο προσανατολισμό στην ενεργό συμμετοχή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, συγκλήθηκε χτες στη Βουλή διυπουργική σύσκεψη, υπό τον Γ. Παπανδρέου, για τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στη σύσκεψη τέθηκαν επί τάπητος οι «επιχειρησιακές δραστηριότητες στις ΝΑΤΟικές βάσεις της Σούδας και του Ακτίου», καθώς και η συμμετοχή της χώρας στην αποστολή ανθρωπιστικού υλικού και στον απεγκλωβισμό ξένων υπηκόων από τη Λιβύη.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι υπουργοί Εθνικής Αμυνας, Ε. Βενιζέλος, και Εξωτερικών, Δ. Δρούτσας, ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Αμυνας, Π. Μπεγλίτης, και ο υφυπουργός Εξωτερικών Δ. Δόλλης.
Κυβερνητικές πηγές σημείωναν ότι προς το παρόν δεν υπάρχει αίτημα από τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ για «αξιοποίηση» της βάσης της Σούδας και του Ακτίου, ωστόσο τόνιζαν με νόημα ότι «ισχύουν οι συμφωνίες που έχει υπογράψει η Ελλάδα με τις ΗΠΑ και οι συμβατικές υποχρεώσεις της χώρας απέναντι στο ΝΑΤΟ».
Αυτό που δε λέει η ελληνική κυβέρνηση είναι ότι στη Σούδα έχει ήδη στηθεί αερογέφυρα και από την περασμένη Τετάρτη αποβιβάζονται με αμερικανικά μεταγωγικά αεροσκάφη κατά εκατοντάδες Αμερικανοί πεζοναύτες, οι οποίοι, μετά από παραμονή 2-3 ημερών, επιβιβάζονται σε αμερικανικά πολεμικά πλοία που καταφθάνουν στον κόλπο. Η κυβέρνηση ενέκρινε όλα τα αμερικανικά αιτήματα για προσγειώσεις μεταγωγικών αεροσκαφών, όπως και τα αιτήματα για ελλιμενισμό των πολεμικών πλοίων.
Με την καθοριστική συμβολή και της Ελλάδας, η πολεμική μηχανή Αμερικανών και Ευρωπαίων βρίσκεται σε πλήρη ανάπτυξη. Μέχρι και χτες, στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης και της Σικελίας και μέχρι έξω από τα λιβυκά χωρικά ύδατα, βρίσκονταν περί τα 20 πολεμικά πλοία ΝΑΤΟικών χωρών, με μεγαλύτερη συγκέντρωση αυτών ανοιχτά των δυτικών ακτών της Λιβύης, όπου είναι και το προπύργιο του Καντάφι η πρωτεύουσα Τρίπολη. Στον παραπάνω αριθμό δεν περιλαμβάνονται όσα πλοία βρίσκονται στη Σούδα και εκείνα που είχαν περάσει το Σουέζ ή κινούνται σε άλλες περιοχές της Μεσογείου.
Σε ό,τι αφορά στη βάση του Ακτίου, η οποία χτες απασχόλησε επίσης την κυβερνητική σύσκεψη, εντάσσεται στους ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς για το ενδεχόμενο επιβολής «ζώνης απαγόρευσης πτήσεων» στον εναέριο χώρο της Λιβύης. Κυβερνητικά στελέχη σημείωναν ότι δεν υπάρχει σχέδιο για «εναέριο αποκλεισμό», ωστόσο έλεγαν ότι μπορεί να υπάρξει σχετική απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Σ' αυτή την περίπτωση, για την κυβέρνηση θεωρείται δεδομένη η εμπλοκή της Ελλάδας βάσει των «συμβατικών υποχρεώσεων» που επικαλείται, μέσω της βάσης του Ακτίου, όπου εδρεύουν τα ιπτάμενα ραντάρ τύπου AWACS. Τα αεροσκάφη αυτά ανήκουν στη δύναμη του ΝΑΤΟ και στελεχώνονται και με ελληνικά πληρώματα. Επίσης, δεν αποκλείεται η αξιοποίηση του ελληνικού συστήματος εναέριας προειδοποίησης και ελέγχου, του λεγόμενου «Erieye EMB-145 AEW & C», που συμπεριλαμβάνει και τα ελληνικά ιπτάμενα ραντάρ.
Ταυτόχρονα, δύο ελληνικές φρεγάτες έχουν ήδη ενταχθεί στη ΝΑΤΟική αρμάδα που κινείται μεταξύ Κρήτης και του Κόλπου της Σύρτης. Η φρεγάτα «Ψαρά» είναι ήδη κοντά στα λιβυκά παράλια και η «Υδρα» βρίσκεται στην Κρήτη σε ετοιμότητα, όπως και το πλοίο γενικής υποστήριξης του Στόλου «Αλιάκμων», που έχει ως αποστολή την υποστήριξη των πολεμικών πλοίων που επιχειρούν σε μεγάλη απόσταση από τη βάση τους.
«Συμβατική υποχρέωση» η συμβολή στο έγκλημα
Αποκαλυπτικός για την κυβερνητική στρατηγική βαθύτερης εμπλοκής στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς ήταν χτες ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Ε. Βενιζέλος, μιλώντας σε επιτροπή της Βουλής. Οπως είπε, «το δεδομένο είναι ότι είμαστε όλοι σοφότεροι μετά από την εμπειρία του Ιράκ, του Αφγανιστάν και της πρώην Γιουγκοσλαβίας, ότι τα πάντα ξεκινούν από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και καταλήγουν εκεί».
Ο ίδιος προσπάθησε να υποβαθμίσει τη συγκέντρωση ισχυρών στρατιωτικών δυνάμεων στα ανοιχτά της Λιβύης, λέγοντας ότι οι στρατιωτικές αρχές του ΝΑΤΟ έχουν λάβει εντολή από το Συμβούλιο Ασφαλείας να επεξεργαστούν σχέδια, τα οποία έχουν «θεωρητική αξία, διότι αυτά τα σχέδια έχουν μεγάλο χρόνο επώασης». Για παράδειγμα, ανέφερε, η ζώνη απαγόρευσης πτήσεων θέλει χρόνο τουλάχιστον 14 ημερών.
Σε ό,τι αφορά στην επικίνδυνη εμπλοκή της Ελλάδας, ο Ε. Βενιζέλος είπε κυνικά ότι «είμαστε παρόντες στις εξελίξεις, θέλουμε να είμαστε στο κεντρικό ρεύμα του ΝΑΤΟ γιατί θέλουμε να προστατεύσουμε τα ιδιαίτερα συμφέροντά μας στην περιοχή και αυτή τη στιγμή υπό εθνική σημαία στα διεθνή ύδατα έξω από τη Λιβύη κινείται μια ελληνική φρεγάτα και μια δεύτερη βρίσκεται στην Κρήτη έτοιμη να ανταλλάσσεται με την πρώτη».
Επί της ουσίας, παραδέχτηκε ότι η ελληνική κυβέρνηση επιδιώκει πρωταγωνιστικό ρόλο σε ό,τι αφορά στα ιμπεριαλιστικά σχέδια στην περιοχή, με στόχο να διασφαλίσει τα συμφέροντα της ντόπιας πλουτοκρατίας. Προσπάθησε ακόμα να διασκεδάσει τις εντυπώσεις για το ρόλο που καλείται να παίξει η βάση της Σούδας στην Κρήτη, λέγοντας ότι αυτή «είναι ελληνική στρατιωτική βάση, στην οποία παρέχεται μια ευκολία προς τις ΗΠΑ. Η Σούδα τελεί πάντα υπό τη διαρκή και απόλυτο διοίκηση Ελληνα αξιωματικού».
Είπε ακόμα ότι «αν πρόκειται να γίνει κάποια επιχείρηση, δεν έχει κανείς λόγο, από αυτούς που θα κάνουν την επιχείρηση, να οργανώσει την εκκίνηση της επιχείρησης αυτής από την Κρήτη. Οι επιχειρήσεις αυτές έχουν ως αφετηρία αεροπλανοφόρα ή ελικοπτεροφόρα, κυρίως του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού και άρα δεν πρόκειται να τεθούμε προ παρόμοιων διλημμάτων».
Ο Ε. Βενιζέλος πρόσθεσε ότι η Ελλάδα θα διευκολύνει τα γερμανικά μεταγωγικά σκάφη και την ενίσχυση ή αντικατάσταση Αμερικανών πεζοναυτών που στελεχώνουν τα πλοία του 6ου στόλου, γιατί όλα αυτά κινούνται στο πλαίσιο της απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Κάλεσε ακόμα το λαό, ούτε λίγο ούτε πολύ, να χαίρεται για τις εξελίξεις στην περιοχή και το ρόλο της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, καθώς, όπως είπε, η ΕΕ και το ΝΑΤΟ αντιλαμβάνονται τη στρατηγική θέση της χώρας «και εμείς πρέπει να το θεωρούμε αυτό ως θετική εξέλιξη γιατί σε μια περίοδο οικονομικής δυσπραγίας και περιορισμού της δημοσιονομικής κυριαρχίας της χώρας, έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία να προβάλουμε την κυριαρχία μας και τη σημασία μας σε κρίσιμα θέματα άμυνας και ασφάλειας και της Συμμαχίας και της ΕΕ».
Οπως ανακοίνωσε, τέλος, η ελληνική κυβέρνηση έχει γίνει δέκτης και έχει ήδη ανταποκριθεί στο αίτημα της Αιγύπτου για τον απεγκλωβισμό με πολεμικά και εμπορικά πλοία υπηκόων της που πέρασαν από τη Λιβύη στην Τυνησία.
Οι εξελίξεις στη Λιβύη και στη Μέση Ανατολή βρέθηκαν στο επίκεντρο και της σύσκεψης που έγινε χτες στο υπουργείο Εξωτερικών, με τη συμμετοχή διπλωματών, πανεπιστημιακών και του ειδικού απεσταλμένου στη Μέση Ανατολή. Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις, εξετάστηκαν ζητήματα που σχετίζονται «με την ανθρωπιστική βοήθεια, τη μεταναστευτική πίεση, την ελληνική επιχειρηματική παρουσία, την επόμενη μέρα, καθώς και η ιδέα συγκρότησης ενός Κέντρου Δημοκρατίας που θα βοηθήσει την κοινωνία των πολιτών αυτών των χωρών».
Στη σύσκεψη αποφασίσθηκε η συγκρότηση μιας Ομάδας Εργασίας που θα υποβάλει τα συμπεράσματά της και τις προτάσεις της στον υπουργό Εξωτερικών, ενόψει της συμμετοχής του στο έκτακτο συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, στις 10 του Μάρτη.
Ολα για το ντόπιο κεφάλαιο
Την κυβερνητική στρατηγική μετέφερε και ο υπουργός Εξωτερικών, ενημερώνοντας χτες την Επιτροπή Εξωτερικών και Αμυνας της Βουλής για τις εξελίξεις. Ο Δ. Δρούτσας φανέρωσε ότι αυτό που κυρίως ενδιαφέρει την κυβέρνηση είναι η υπεράσπιση των ελληνικών επενδύσεων τόσο στη Λιβύη, όσο και στην Αίγυπτο και την Τυνησία. «Εχουμε εκεί (σ.σ. στη Λιβύη) επενδύσεις περίπου ενός δισ. δολαρίων και δεν μας επιτρέπεται να αδρανούμε», είπε χαρακτηριστικά, και πρόσθεσε ότι «προετοιμαζόμαστε για κάθε ενδεχόμενο».
Την ίδια θέση επανέλαβε και ο υφυπουργός Εξωτερικών Σ. Κουβέλης, μετά τη συνάντησή του με τους Ελληνες επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στη Β. Αφρική και ιδιαίτερα στην Αίγυπτο και τη Λιβύη, με στόχο τη στήριξή τους. Ο υφυπουργός διέγνωσε ότι «ο μεγαλύτερος κίνδυνος υπάρχει στη Λιβύη, όπου, λόγω της ρευστότητας της κατάστασης, δεν είναι βέβαιο ότι τα κρατικά συμβόλαια και οι όροι πληρωμής που έχουν οι επιχειρηματίες θα τηρηθούν από το όποιο κυβερνητικό σχήμα ακολουθήσει (...) Προσπαθούμε να διασφαλίσουμε να μην υπάρξουν ζημιές και να διατηρηθούν τα υπογεγραμμένα συμβόλαια».
Ο υφυπουργός ζήτησε επίσης από τις εταιρείες να καταγράψουν τις ζημιές που υπέστησαν στη διάρκεια των ταραχών, προκειμένου να τις διεκδικήσει η ελληνική πολιτεία από την όποια λιβυκή κυβέρνηση προκύψει στο μέλλον.
Παρεμβαίνοντας χτες στην ενημέρωση της Βουλής από τον Δ. Δρούτσα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Σπ. Χαλβατζής, ζήτησε να κλείσει άμεσα η βάση της Σούδας και να μη χρησιμοποιηθεί ελληνικό έδαφος για τη διευκόλυνση της σχεδιαζόμενης επέμβασης, όπως έγινε με την περίπτωση της Γιουγκοσλαβίας.
Σχολιάζοντας την αναφορά του Δ. Δρούτσα για την ανάγκη ενός ευρωπαϊκού σχεδίου Μάρσαλ για την περιοχή τόνισε: «Το εν λόγω σχέδιο έφερε πολλά δεινά για την Ελλάδα μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Πολλά "τζάκια" δημιουργήθηκαν τότε και πάρα πολλοί δωσίλογοι, συνεργάτες των Γερμανών και αργότερα συνεργάτες των Αγγλοαμερικανών έγιναν δισεκατομμυριούχοι και μέσα από το σχέδιο Μάρσαλ. Δε μιλάνε για σκοινί στο σπίτι του κρεμασμένου».
Ο εκπρόσωπος της ΝΔ, Π. Παναγιωτόπουλος, σε παρέμβασή του τάχθηκε υπέρ της χρησιμοποίησης της βάσης της Σούδας λέγοντας ότι το θέμα είναι τι ανταλλάγματα θα εξασφαλίσει η Ελλάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου