Σελίδες

29 Μαρ 2011

Το “κάψιμο των βιβλίων”, η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ είναι Ιερά Εξέταση και Ναζί μαζί 2 σε 1

Αναδημοσίευση από Αμπελοφιλοσοφίες

Απο in.gr 24/03/2011
~~~
"Με κλείσιμο κινδυνεύουν οι μισές από τις 28 παιδικές και εφηβικές βιβλιοθήκες της χώρας, λόγω μη χρηματοδότησής τους από το υπουργείο Παιδείας. Οι βιβλιοθήκες και το Κέντρο Παιδικού και Εφηβικού βιβλίου παραμένουν κλειστά από τον Μάρτιο του 2010, όταν οι εργαζόμενοι μετά από τέσσερις μήνες μη καταβολής των μισθών τους έκαναν επίσχεση εργασίας.
Ο πρόεδρος του Οργανισμού Παιδικών και Εφηβικών Βιβλιοθηκών Στάθης Ποταμίτης, μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου του Οργανισμού το μεσημέρι της Τετάρτης, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την κατάσταση, λέγοντας ότι αν δεν βρεθούν άμεσα 800.000 ευρώ -αφού οι ανελαστικές δαπάνες του Οργανισμού είναι ένα εκατ. ευρώ- αναγκαστικά θα κλείσουν οι μισές βιβλιοθήκες και θα απολυθούν οι μισοί από τους 38 εργαζομένους.

Οι βιβλιοθήκες λειτουργούν σε απομονωμένες περιοχές της χώρας, όπως η Αιτωλοακαρνανία, η Ημαθία, η Σάμος, τα Ιωάννινα, η Σύρος τα Κύθηρα, οι Σέρρες, ο Έβρος, η Ξάνθη και άλλες, εξυπηρετώντας κατά μέσο όρο 2.400 παιδιά την ημέρα και δανείζοντας 700 περίπου βιβλία ημερησίως.

Το Ερευνητικό Κέντρο Παιδικού και Εφηβικού Βιβλίου διαθέτει 43.000 τίτλους βιβλίων και πλούσια συλλογή παλαιών εκδόσεων, ενώ ταυτόχρονα λειτουργεί υποστηρικτικά προς τις κατά τόπους βιβλιοθήκες, με την παραγωγή και αποστολή σε αυτές ειδικών παιδαγωγικών προγραμμάτων δράσης.
Ο Οργανισμός, ο οποίος ιδρύθηκε τον Ιανουάριο του 1993, χρηματοδοτείται από το Δημόσιο και σε μικρότερο βαθμό από ιδιώτες χορηγούς.
Με τα σημερινά δεδομένα, ο Οργανισμός έχει ανελαστικές δαπάνες ύψους περίπου ενός εκατομμυρίου, ενώ οι ιδιωτικές χορηγίες καλύπτουν ποσό περίπου 200.000 ευρώ.
Μέχρι το 2008, παρά την ύπαρξη δυσκολιών και καθυστερήσεων, το δημόσιο κάλυπτε τις χρηματοδοτικές ανάγκες, έκτοτε όμως η δημόσια χρηματοδότηση έχει καταρρεύσει και φέτος εκταμιεύτηκαν μόλις 245.000 Ευρώ.
Με βάση αυτά τα δεδομένα, ο Πρόεδρος του Οργανισμού Στάθης Ποταμίτης είπε ότι η μόνη λύση είναι η διατήρηση του Ερευνητικού Κέντρου και των μισών βιβλιοθηκών με παράλληλη προσπάθεια να μεταφερθούν οι υπόλοιπες στους Δήμους, οι οποίοι και να αναλάβουν το λειτουργικό κόστος τους.
«Αφού το υπουργείο Παιδείας δεν έχει ανταποκριθεί στα αγωνιώδη αιτήματά μας και άρα δεν φαίνεται να ενδιαφέρεται για το έργο του Οργανισμού και των βιβλιοθηκών οι οποίες αντιμετωπίζονται από τις τοπικές κοινωνίες με αγάπη και εκτίμηση, ενώ είναι ταυτόχρονα γνωστή η ανάγκη των νέων και των παιδιών για πρόσβαση σε βιβλία, είναι η μόνη λύση» τόνισε ο κ. Ποταμίτης.
Η Δέσποινα Κοτώνη, υπεύθυνη της Βιβλιοθήκης στη Μύκη Ξάνθης, τόνισε το πόσο απαραίτητη και σημαντική είναι η Βιβλιοθήκη για ένα μειονοτικό χωριό στην ορεινή Ξάνθη, που δεν έχει ούτε παιδική χαρά.
Οι διοικήσεις του Οργανισμού, της Εταιρίας Ίδρυσης και των Φίλων, όλοι εθελοντές, ζητούν από το Υπουργείο είτε να διαθέσει αμέσως τα απαραίτητα κονδύλια, είτε να αναλάβει το κλείσιμο, αναλαμβάνοντας τις οικονομικές εκκρεμότητες και τη διάθεση των περιουσιακών τους στοιχείων σύμφωνα με τις νόμιμες προβλέψεις, θέση η οποία δεν βρίσκει σύμφωνους τους εργαζόμενους, οι
οποίοι προτείνουν την ένταξη των Παιδικών και Εφηβικών Βιβλιοθηκών στις σχολικές μονάδες και θα εξυπηρετούν μαθητές και εκπαιδευτικούς."
~~~
Το κάψιμο των βιβλίων, είτε κυριολεκτικό είναι είτε συμβολικό, μας μεταφέρει σε άλλες εποχές και άλλες αντιλήψεις. Μας πηγαίνει πολύ πίσω στον μεσαίωνα, τότε που όσα βιβλία έγραφαν πράγματα που ερχόταν σε αντίθεση με το εκκλησιαστικό δόγμα, καιγόταν στην πυρά, συχνά μαζί με τους συγγραφείς τους. Μας θυμίζει επίσης τους ναζί, οι οποίοι προέβησαν ακριβώς στην ίδια πράξη με βιβλία που εναντιονώταν στην αυταρχική ιδεολογία τους, θέλαμε να πιστεύουμε ότι όλα αυτά είχανε μείνει στο παρελθόν.
Σήμερα το θέμα ξαναγίνεται επίκαιρο, απο μια κυβέρνηση που ενω έχει για σημαία της την “δια βίου μάθηση” μας έχει κάνει και τον βίο αβίωτο και την μάθηση πολυτέλεια(κλεισίματα σχολείων, περικοπές στους μισθούς των καθηγητών, περικοπές στα σχολεία, κλείσιμο παιδικών βιβλιοθηκών, μετατροπή της παιδείας ούτε καν σε εκπαίδευση αλλά σε εξειδίκευση, μετατροπή των τεχνικών σχολών και των πανεπιστημίων σε εργαστηρια των εταιριών, κ.α), ίσως η δια βίου μάθηση τελικά, να είναι όλα αυτά τα παθήματα τα οποία ωφείλουν να μας γίνουν μαθήματα για την επόμενη φορά που θα πάμε να ψηφήσουμε(όσοι πάμε).
Σε αυτό που πρέπει να δοθεί προσοχή, είναι στο γεγονός ότι δεν κλείνουν απλά δημόσιες βιβλιοθήκες, αλλά συγκεκριμένα παιδικές βιβλιοθήκες, και αυτό είναι ακόμα χειρότερο. Γιατί κάτι τέτοιο σημαίνει, ότι στερούν απο τα παιδία, τους πολίτες(ή ορθότερα σκλάβους) του αύριο μια πιθανή πηγή μάθησης, την ίδια στιγμή που ο εγκεφαλικός τηλεαυνανισμός γίνεται ολοένα και πιο χυδαίος. Αυτή η γενική επίθεση που κάνει η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ στην παιδεία έχει συγκεκριμένο στόχο, ακριβώς αυτόν που είχε και το κάψιμο των βιβλίων απο τους Ναζί ή το index* του Πάππα, τον έλεγχο της γνώσης.
Και θα αναρρωτηθεί κανείς, “μα καλά στην εποχή του ίντερνετ μπορεί να υπάρχει έλεγχος της γνώσης;“. Δεν θα ασχοληθώ με το κατά πόσο οι πληροφορίες στο ίντερνετ είναι ελεγχόμενες, αυτό θέλει πολύ συζήτηση και περισυλλογή. Αυτό που απλά θα πω είναι οτι οι πρώτες πληροφορίες που μαθαίνει ενα παιδί, μέσω του σχολείου και γενικότερα του συστήματος εκπαίδευσης, επειδή ακριβώς το παιδί δεν έχει διαμορφώσει κριτική σκέψη, απωτυπόνωνται στον εγκέφαλο του και μένουν εκεί ως δεδομένα. Για να ανατρέψει αυτά τα δεδομένα αργότερα, θα πρέπει να γίνει μια τεράστια εσσωτερική διαμάχη, να αμφισβητήσει δηλαδή το παιδί τον ίδιο του τον εαυτό(αφού οι εσφαλμένες γνώσεις έχουν γίνει μέρος του εαυτού του), προκειμένου να αποδεχθεί κάτι που έρχεται σε σύγκρουση με εκείνα που μέχρι χθές δεχόταν αξιωματικά. Κάτι αντίστοιχο θα έχετε ζήσει όσοι ας πούμε μεγαλώσατε σε μια βαθύτατα θρησκευόμενη οικογένεια και αργότερα απορρίψατε την θρησκεία.
Ο συνδυασμός τώρα ανθρώπων που μέσω της εκπαίδευσης έχουν αποκτήσει μα εσφαλμένη αντίληψη για τον κόσμο και που επιπλέον δεν έχουν μάθει να διαβάζουν εξωσχολικά βιβλία(να αναζητούν δηλαδή την γνώση απο πολλές πηγές), θα οδηγήσει σε ακόμα μεγαλύτερο ποσοστό ενηλίκων που δεν αμφισβητούν τα αξιώματα που τους έχουν εντυπωθεί μέσα απο ενα ξεπουλημένο σύστημα εκπαίδευσης, το οποίο απλά παράγει υπηρέτες της αγοράς.
Το άρθρο του In.gr όμως εγείρει και άλλους προβληματισμούς, όπως το φόρτωμα των βιβλιοθηκών στους δήμους(Καλλικράτης και ΣΔΙΤ), το ήδη μεικτό σύστημα χρηματοδότησης(χορηγοί και δημόσιο), τις καθυστερήσεις στις πληρωμές των εργαζομένων κλπ. Εκτίμηση μου είναι όμως ότι αυτό που θα πρέπει να μας ανησυχεί περισσότερο, είναι το διαβολικά οργανωμένο σχέδιο ζομποποίησης των πολιτών(ή σκλαβων) του αύριο μέσα απο το εκπαιδευτικό σύστημα(ή αυτό που αποκαλούν εκπαιδευτικό σύστημα), ώστε να μην μπορούν ούτε καν να δουν τις αλλυσίδες τους και να δέχονται την σκλαβία ως φυσιολογική.
Ας ελπίσουμε αυτή η απανθρώπιση να μην ευδοκιμήσει, αλλά χρειάζεται να βγούμε απο τους τάφους μας για να τους σταματήσουμε, διαφορετικά τα παιδιά μας θα γεννίουνται άνθρωποι και θα τα μετατρέπουν σε ζωντανούς νεκρούς.
* Λίστα που εξέδιδε η Ρωμαιοκαθολική εκκλησία με απαγορευμένα βιβλία που ξεκίνησε να εκδίδεται το 1559 και καταργήθηκε μόλις το 1948.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου