Σελίδες

8 Φεβ 2011

ΦΑΣΙΣΜΟΣ=ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ=ΠΑΣΟΚ...

Στην εφαρμογή της απάνθρωπης αντιμεταναστευτικής πολιτικής της επιμένει η κυβέρνηση, στο γνωστό πλαίσιο της ΕΕ που θεωρεί όλους τους πρόσφυγες του ιμπεριαλισμού «παράνομους», εκτός από λίγους που κατά καιρούς «νομιμοποιεί», όσους δηλαδή χρειάζεται το μεγάλο κεφάλαιο για να διευρύνει την κερδοφορία του. Το θέμα της «παράνομης» μετανάστευσης ήταν στο επίκεντρο σύσκεψης που έγινε χτες, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου, στη Βουλή. Ελαβαν μέρος οι υπουργοί Εσωτερικών Γ. Ραγκούσης, Προστασίας του Πολίτη Χρ. Παπουτσής, Εργασίας Λ. Κατσέλη, ο αναπληρωτής υπουργός Γ. Κουτρουμάνης και οι υφυπουργοί Α. Νταλάρα και Χρ. Αηδόνης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η σύσκεψη είχε περισσότερο «διερευνητικό» χαρακτήρα μέσω της κατάθεσης προτάσεων προς αντιμετώπιση του ζητήματος. Αναμένεται σε 10 μέρες να πραγματοποιηθεί και δεύτερη, πάλι υπό την προεδρία του πρωθυπουργού. Χτες, μεταξύ άλλων, προτάθηκε η «ελαστικοποίηση» του ισχύοντος πλαφόν για τη συγκέντρωση των απαραίτητων ενσήμων, προκειμένου να μην εκπίπτουν από το
καθεστώς νομιμότητας όσοι μετανάστες πλήττονται από την οικονομική κρίση. Επίσης, κατατέθηκαν προτάσεις για κυρώσεις σε όσους εργοδότες απασχολούν «παράνομους» μετανάστες.
Παράλληλα, τα υπουργεία Εσωτερικών και Εργασίας θα καταθέσουν πλαίσιο εξέτασης και ...κατηγοριοποίησης των «παράνομων» μεταναστών. Προσανατολισμός της κυβέρνησης είναι να «αξιολογηθούν» οι διάφορες περιπτώσεις μεταναστών, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που βρίσκονται «σε καθεστώς ανοχής» (δηλαδή παραμονή για σύντομο χρονικό διάστημα). Αναφορικά με την «επαναπροώθηση» μεταναστών στις χώρες προέλευσής τους, απόφαση της κυβέρνησης είναι ότι θα εφαρμοστεί ο νόμος. Δηλαδή, μαζικές απελάσεις. Αλλωστε, μόλις προχθές ο υπουργός Χ. Παπουτσής ξεκαθάριζε στο «Βήμα της Κυριακής» ότι «όλοι οι παράνομοι μετανάστες θα απελαθούν ή θα επαναπατριστούν εθελοντικά».
Σε ό,τι αφορά τους μετανάστες που συνεχίζουν την απεργία πείνας σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη (στο Μέγαρο Υπατία, το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης και αλλού) θέση της κυβέρνησης είναι ότι «δεν εκβιάζεται». Αλλωστε, στη σύσκεψη επαναλήφθηκε η πρόταση που είχε διατυπωθεί και προ βδομάδας, οι συγκεκριμένοι μετανάστες «να εξετασθούν κατά περίπτωση και ατομικά», με κανένα τρόπο, δηλαδή, να μη γίνει ομαδική νομιμοποίησή τους. Με αυτό τον τρόπο στην πραγματικότητα κρατούν σε καθεστώς ομηρίας και άγριας εκμετάλλευσης από τα αφεντικά, χιλιάδες οικογένειες μεταναστών που ζουν και εργάζονται στη χώρα μας.
Στο θέμα αναφέρθηκε, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής, «διαβεβαιώνοντας» ότι «ισχύει η θέση μας πως δεν πρόκειται να γίνει καμία ομαδική ή ειδική νομιμοποίηση, χωρίς να πληρούνται οι προϋποθέσεις του νόμου. Αυτό είναι ξεκάθαρο και δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω (...) έτσι ώστε και τη νομιμότητα να διασφαλίσουμε, την οποία επ' ουδενί λόγω θα δεχθούμε να καταλυθεί».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου