Σελίδες

16 Φεβ 2011

ΠΑΠΑΤΖΗΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ...


Βαφτίζοντας «αξιοποίηση» τη γενικευμένη παράδοση της δημόσιας περιουσίας στους ιδιώτες και χρησιμοποιώντας σαν πυροτέχνημα την κατάθεση νόμου για τη δήθεν «απαγόρευση πώλησης δημόσιας γης», ο Γ. Παπανδρέου συνέχισε χτες την επιχείρηση εξαπάτησης των λαϊκών στρωμάτων, ανακοινώνοντας μάλιστα ότι η συγκεκριμένη νομοθετική διάταξη θα συμπεριληφθεί στην επικείμενη συνταγματική αναθεώρηση του 2013.
Ο ίδιος, μιλώντας χτες στη συνεδρίαση του συμβουλίου για τη διά βίου μάθηση, λεοντάρισε προς τους συμμάχους του στην τρόικα, ότι «δε θα αφήσουμε κανέναν να θίξει την αξιοπρέπεια του ελληνικού λαού». Αυτό που θέλει να κρύψει η κυβέρνηση είναι ότι αποτελεί στρατηγική της επιλογή η παράδοση του συνόλου της δημόσιας περιουσίας στο κεφάλαιο, ακριβώς επειδή στον καπιταλισμό η γη είναι εμπόρευμα καθοριστικής σημασίας για την κερδοφορία της πλουτοκρατίας.

Η κυβέρνηση, με το σχέδιο «αποκρατικοποιήσεων» ύψους 50 δισ. ευρώ που δρομολογεί μέχρι το 2015, θα προχωρήσει στην παραπέρα εμπορευματοποίηση της γης με γενικό ξεπούλημα των «φιλέτων» της δημόσιας ακίνητης περιουσίας μέσω μακροχρόνιων συμβάσεων με ιδιώτες, παρακάπτοντας τους νόμους που η ίδια θεσπίζει χάριν εντυπωσιοθηρίας για τη δήθεν απαγόρευση της πώλησης γης. Με άλλα λόγια, οι ιδιώτες θα συνεχίσουν να κάνουν μπίζνες με τη δημόσια περιουσία, μέσω της σύναψης συμβάσεων μακροχρόνιας παραχώρησης από το κράτος.
Οι συγκεκριμένες συμβάσεις δίνουν τη δυνατότητα στο μεγάλο κεφάλαιο να αποκτά δημόσια γη και κρατικές υποδομές για ολόκληρες δεκαετίες και να αποκομίζει τεράστια κέρδη, αξιοποιώντας μεγάλες δημόσιες εκτάσεις, αλλά και έτοιμες κρατικές υποδομές. Χαρακτηριστικά παραδείγματα τέτοιων συμβάσεων είναι η παραχώρηση του αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος», της γέφυρας Ρίου - Αντιρρίου, της «Αττικής Οδού» κ.ά.
Επιπλέον, το κεφάλαιο θα βάλει ακόμα πιο βαθιά το χέρι του σε βασικούς και συγκεντρωμένους κλάδους και υποδομές, όπου το κράτος έχει ακόμη μετοχικά ποσοστά, ενώ ανοίγει ο δρόμος και για την παράδοση σε επιχειρηματικούς ομίλους του ενεργειακού πλούτου της χώρας.
«Πάγια θέση μας είναι - και το λέω για όσους εντός και εκτός της χώρας δεν το έχουν εκτιμήσει - ότι μιλάμε για αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, για ανάπτυξη και αποπληρωμή χρεών. (...) Να μη συγχέεται ο όρος αξιοποίηση με τον όρο πώληση. Η Ελλάδα δεν πουλάει τη γη της», ισχυρίστηκε ο πρωθυπουργός.
Την ίδια στιγμή, ο Γ. Παπανδρέου άφηνε ορθάνοιχτο το παράθυρο για την πώληση δημόσιας γης, τονίζοντας ότι στην αναθεώρηση του Συντάγματος θα συμπεριληφθεί ειδική ρήτρα που θα δίνει τη δυνατότητα στη Βουλή «να άρει την απαγόρευση πώλησης δημόσιας γης» και να αποφασίζει για τη μεταβίβαση «μικρής ιδιοκτησίας του Δημοσίου».
Φανερώνοντας τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής τόνισε ότι «η αξιοποίηση αυτής της περιουσίας είναι άκρως επιβεβλημένη, ακόμα κι αν δεν βρισκόμασταν σε κρίση».
Γενικευμένες αποκρατικοποιήσεις
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, το «σχέδιο αποκρατικοποιήσεων» της κυβέρνησης παρουσίασε στους Ευρωπαίους εταίρους κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης των Γιούρογκρουπ και Εκοφίν ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου.
Στελέχη της Κομισιόν υπερασπίστηκαν τη δανειακή σύμβαση που έχει υπογράψει η κυβέρνηση με την τρόικα, σύμφωνα με την οποία η Ελλάδα «παραιτείται αμετάκλητα και άνευ όρων από κάθε ασυλία που έχει ή πρόκειται να αποκτήσει, όσον αφορά τα περιουσιακά της στοιχεία». Μάλιστα, στις συζητήσεις μεταξύ της κυβέρνησης και της τρόικας γινόταν απροκάλυπτα λόγος για πώληση συγκεκριμένων υποδομών και εκτάσεων δημόσιας γης.
Χτες, τέλος, μετά από δημοσίευμα στον Τύπο ότι το κέντρο μελετών του ΠΑΣΟΚ, ΙΣΤΑΜΕ, έχει εκπονήσει μελέτη για την πώληση νησιών της χώρας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ισχυρίστηκε ότι η μελέτη κάνει λόγο «μόνο για αξιοποίηση, για την ανάγκη να υπάρχει ένα ειδικό επιχειρησιακό σχέδιο που θα καταγράφει και θα αξιολογεί».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου