Σελίδες

13 Φεβ 2011

Ασκήσεις για την αντιμετώπιση του εχθρού - λαού

Σύμφωνα με το σενάριο της άσκησης, ο στρατός, με τη χρήση όπλων,
διαλύει τους διαδηλωτές και
ακολουθούν μπουλντόζες και
τεθωρακισμένα που κάνουν πλήρη
εκκαθάριση της περιοχής
Η άσκηση καταστολής πλήθους που έγινε πρόσφατα στο Κιλκίς είναι σε εφαρμογή του στρατηγικού δόγματος του ΝΑΤΟ και έχει την πλήρη κάλυψη της κυβέρνησης
Τα όσα είπε ο πρωθυπουργός στις 19 Νοέμβρη 2010, από τη Λισαβόνα, στη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ για το νέο στρατηγικό δόγμα της ιμπεριαλιστικής συμμαχίας, περί αντιμετώπισης από τους ΝΑΤΟικούς στρατούς των κινημάτων ανά τον κόσμο, δίνουν και τον προσανατολισμό στην προετοιμασία των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.
Από προηγούμενη άσκηση καταστολής πλήθους....

Υπενθυμίζεται πως μετά τη λήξη των εργασιών της πρώτης μέρας της Συνόδου, ο Γ. Παπανδρέου, με κυνικό τρόπο και εκφράζοντας πλήρως τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, δήλωσε ότι «το νέο στρατηγικό δόγμα αξιολογεί τις πολύ διαφορετικές πια απειλές που έχει η ανθρωπότητα, που έχουν οι χώρες μας. Θέματα, όπως τι σημαίνει για την ασφάλειά μας η κλιματική αλλαγή; Τι σημαίνει για την ασφάλειά μας η μεγάλη ροή προσφύγων; Οι ανισότητες που υπάρχουν κοινωνικές και οικονομικές; Η έξαρση του φονταμενταλισμού, οι ακραίες πολιτικές θέσεις - κινήματα ανά τον κόσμο;».
21/04/1967....
Ενα πρώτο δείγμα αυτής της προετοιμασίας είναι η άσκηση - επίδειξη ελληνικών στρατιωτικών δυνάμεων για την αντιμετώπιση διαδηλώσεων, με την ονομασία «Καλλίμαχος», που έγινε στις 3 και 4 Φλεβάρη 2011 στην Αργυρούπολη Κιλκίς, στο πλαίσιο του «σεμιναρίου» των «Σχηματισμών Μάχης» της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Την άσκηση αποκάλυψε ο «Ριζοσπάστης» και παρά το γεγονός ότι δεν είναι η πρώτη αυτού του είδους που γίνεται, ωστόσο ήταν εντυπωσιακά αποκαλυπτική, με τη βοήθεια και του σχετικού βίντεο που κυκλοφόρησε στα ηλεκτρονικά Μέσα Ενημέρωσης.
Μετά το σάλο που προκλήθηκε και την ανάδειξη του θέματος από το ΚΚΕ, η κυβέρνηση επιχείρησε να συγκαλύψει τις ευθύνες της και να θολώσει τα νερά. Μιλώντας την Πέμπτη στη Βουλή, ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Αμυνας, Π. Μπεγλίτης, ισχυρίστηκε ότι ζήτησε τη διακοπή της άσκησης, γεγονός που επιβεβαιώθηκε λίγες ώρες αργότερα, όταν ο ίδιος, με ανακοίνωσή του, έδινε πλήρη κάλυψη στην άσκηση και ζητούσε από τα στρατιωτικά επιτελεία καλύτερη «επιχειρησιακή και επικοινωνιακή διαχείριση».
Πιο αποκαλυπτικός, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής παρέπεμψε εξαρχής στη «συμβατική υποχρέωση» της χώρας απέναντι σε ΝΑΤΟ, ΕΕ, ΟΗΕ και, ούτε λίγο - ούτε πολύ, είπε ότι «στη χώρα μας, ευτυχώς, δεν υπάρχει τέτοια αναγκαιότητα (σ.σ. για εσωτερική χρήση του Στρατού) και ούτε προβλέπεται να υπάρχει».«αναγκαιότητας» Πράγμα, που σημαίνει ότι για την κυβέρνηση είναι απλά ζήτημα η χρήση του στρατού σε αποστολές καταστολής πλήθους.

Ετοιμάζονται...
Η συγκεκριμένη άσκηση - επίδειξη αντιμετώπισης διαδηλωτών από στρατιωτικές δυνάμεις και καταστολής πλήθους σε κατοικημένες περιοχές, έγινε στο πλαίσιο σεμιναρίου προετοιμασίας για ρόλους εσωτερικής καταστολής των επιτελών των Σχηματισμών Μάχης (Battle Group) της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ευρωστρατός).
Επί της ουσίας, είναι μέρος της εκπαίδευσης για την προετοιμασία των Ενόπλων Δυνάμεων των χωρών του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, ώστε να μπορούν να αντιμετωπίσουν λαϊκές κινητοποιήσεις εντός και εκτός των συνόρων των χωρών του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Αποκαλύπτει ότι στο στόχαστρο μπαίνει ο ελληνικός λαός, όπως και οι άλλοι λαοί εντός και εκτός ορίων των χωρών - μελών του ΝΑΤΟ και της ΕΕ και οι Ενοπλες Δυνάμεις ασκούνται και διαπαιδαγωγούνται για μια τέτοια προοπτική.
Γίνεται περισσότερο από άλλοτε σαφές ότι ο προσανατολισμός των Ενόπλων Δυνάμεων σε ρόλους κατασταλτικής δύναμης και η στοχοποίηση των ανά τον κόσμο λαϊκών κινημάτων αποτελεί προτεραιότητα, για την οποία εργάζονται πολιτική και στρατιωτική ηγεσία, στη βάση των κατευθύνσεων του ΝΑΤΟ και της Κοινής Ευρωπαϊκής Πολιτικής Ασφάλειας και Αμυνας. Επί της ουσίας, η άσκηση είναι μέρος της εκπαίδευσης για την προετοιμασία των Ενόπλων Δυνάμεων των χωρών του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, ώστε να μπορούν να αντιμετωπίσουν λαϊκές κινητοποιήσεις εντός και εκτός των συνόρων των χωρών του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.
Το σκηνικό και το σενάριο της πρόσφατης άσκησης επιβεβαιώνουν τα παραπάνω. Περιγράφει μια πραγματικά πολεμική επιχείρηση εσωτερικής καταστολής πλήθους σε κατοικημένη περιοχή, όπου πάνοπλοι στρατιώτες και τεθωρακισμένα καλούνται να επιβάλουν την «τάξη». Η ίδια η εικόνα αποκαλύπτει και ξεσκεπάζει τις πραγματικές στοχεύσεις.
Το γεγονός ότι οι προσποιούμενοι τους «διαδηλωτές» (ήταν κομπάρσοι στρατιώτες) κρατούσαν πανό με το σύνθημα «Go home we want peace» (Εξω από εδώ, θέλουμε ειρήνη) και φώναζαν ρυθμικά «freedom» (ελευθερία), δείχνει καθαρά και με προκλητικό τρόπο ότι πρόκειται για άσκηση - προετοιμασία καταστολής μιας λαϊκής διαδήλωσης με φιλειρηνικά - αντιιμπεριαλιστικά αιτήματα.
Λιμένικο και ΟΥΚ κάνουν "ασκήσεις" καταστολής....με τους ναυτεργάτες
Μάης του 2002
Υπαγορεύουν τα ιμπεριαλιστικά δόγματα
Οσον αφορά στον επίσημο ισχυρισμό, που προβάλλεται κάθε φορά που γίνονται τέτοιες ασκήσεις από τις στρατιωτικές αρχές και την κυβέρνηση, ότι τάχα αυτές αποβλέπουν στην εκπαίδευση των «ειρηνευτικών αποστολών του εξωτερικού», είναι μόνο για τη συγκάλυψη των ήδη δρομολογημένων σχεδίων των ιμπεριαλιστικών επιτελείων. Τα σχέδια αυτά αποτυπώνονται σε δόγματα και διακηρύξεις του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, που στοχοποιούν τα λαϊκά κινήματα και χαρακτηρίζουν τη δράση τους ως «ασύμμετρες απειλές» για το σύστημα και τις λειτουργίες του.
Η διεξαγωγή τέτοιων ασκήσεων καταστολής διαδηλώσεων έχει προϊστορία. Μάλιστα, έχει υπάρξει και επίσημη δημοσιοποίηση μέσα από το περιοδικό του Γενικού Επιτελείου Στρατού «Στρατός και Ενημέρωση», όπου στο τεύχος 16, υπό τον τίτλο «Πιστοποίηση Λόχου Καταστολής», αναφερόταν σε άσκηση τέτοιου τύπου που είχε γίνει στις 31 Μάρτη 2010 στο Κοσσυφοπέδιο και την οποία αποκάλυψε ξανά ο «Ρ». «Πραγματοποιήθηκε - όπως αναφερόταν - άσκηση πιστοποίησης σε αντικείμενα καταστολής - CRC (σ.σ. Crowd Riot Control - Ελεγχος πλήθους ταραξιών)».
Η συγκεκριμένη άσκηση προστίθεται σε μία σειρά άλλων ανάλογων επί του ελληνικού εδάφους. Ενδεικτικά αναφέρουμε:
-- Η πρώτη άσκηση καταστολής διαδηλώσεων από ελληνικές στρατιωτικές δυνάμεις πραγματοποιήθηκε στις 13 Μάρτη 2002, στη Βέροια, στο πλαίσιο άσκησης του Β΄ Σώματος Στρατού, για την αντιμετώπιση «ατάκτων ομάδων» άμαχων πολιτών.
-- Στις 13-15 Ιούνη 2006, στο 951 Τάγμα Στρατονομίας στου Παπάγου, έγινε άσκηση «αντιμετώπισης διαδηλωτών που, σύμφωνα με το σενάριο, διαδήλωναν κατά του ΝΑΤΟ ».
-- Στις 29 Ιούλη 2008, σε Πεδίο Βολής της Νέας Περάμου Αττικής, έγινε άσκηση, στην οποία, σύμφωνα με το ΓΕΣ, «δίνεται ιδιαίτερη βαρύτητα στην εκπαίδευση τμημάτων σε επιχειρήσεις εντός κατοικημένου τόπου».
-- Το διάστημα 7-10 Γενάρη 2010 έγινε «άσκηση» εκπαίδευσης παραστρατιωτικών οργανώσεων, υπό την παρακολούθηση παρατηρητών του ΓΕΣ στον Πολύγυρο Χαλκιδικής, που περιελάμβανε «σχολείο SWAT» (ομάδες ειδικών όπλων και τακτικής), με αντικείμενα «ειδικών δυνάμεων αστυνομικών υπηρεσιών».
Θέλουν το Στρατό μηχανή καταστολής
Ομως, η προετοιμασία για τέτοιους ρόλους και αποστολές δε μένει μόνο σε ασκήσεις. Το ελληνικό Γενικό Επιτελείο Στρατού, τις προηγούμενες μέρες, με διαταγή του ζητάει από τα στελέχη του και δηλώσεις υποταγής και εκ των προτέρων αποδοχής της συμμετοχής τους σε οποιαδήποτε ιμπεριαλιστική αποστολή, με διαταγή που κοινοποιήθηκε προς όλες τις στρατιωτικές μονάδες.
Επικαλούμενο απροθυμία ορισμένων στελεχών να πάρουν μέρος στις ιμπεριαλιστικές «ειρηνευτικές αποστολές», η οποία, όπως υποστηρίζει το ΓΕΣ, εκδηλώνεται με την εμφάνιση προβλημάτων υγείας, ζητάει από τους διοικητές όλων των μονάδων, να ενημερώσουν σχετικά όλα τα στελέχη τους, οι οποίοι ακολούθως καλούνται να βεβαιώσουν «με την υπογραφή τους ότι αυτή (σ.σ. η διαταγή) έγινε κατανοητή».
Το ΓΕΣ προάγοντας τη μισθοφορική αντίληψη, με τη συγκεκριμένη διαταγή, επιχειρεί να στιγματίσει αλλά και να απειλήσει με επιπτώσεις οποιοδήποτε στέλεχος επικαλεστεί προβλήματα υγείας για να μη συμμετάσχει σε τέτοιες αποστολές.
Τόσο οι ασκήσεις αυτού του είδους, όσο και η προετοιμασία των στελεχών του Στρατού, για να συμμετέχουν καθολικά σε ιμπεριαλιστικές αποστολές, δεν αποτελούν σύμπτωση. Είναι σε εφαρμογή των νέων ιμπεριαλιστικών δογμάτων, στα οποία έχουν ενσωματωθεί οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις και συνδέονται με ένα περιβάλλον όξυνσης των αντιθέσεων στο εσωτερικό των χωρών, κάτω από την πίεση της καπιταλιστικής κρίσης, καθώς και έντασης των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών στην Ανατ. Μεσόγειο, με τα ζητήματα της Ενέργειας στο επίκεντρο.
Εκδηλώνονται σε μια περίοδο που λαοί μεσογειακών χωρών εξεγείρονται, διεκδικώντας τα δικαιώματά τους, πράγμα που θέτει σε μεγαλύτερη εγρήγορση τα ιμπεριαλιστικά επιτελεία. Ταυτόχρονα, είναι και προάγγελος έντασης της ελληνικής εμπλοκής στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και πολέμους, όπου σήμερα υπηρετούν πάνω από 2.500 στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων με ετήσιο κόστος άνω των 300 εκατ. ευρώ.
Γίνεται, λοιπόν, ακόμα πιο επιτακτική η ανάγκη έντασης της πάλης για επιστροφή των ελληνικών δυνάμεων από τα ιμπεριαλιστικά μέτωπα, απεμπλοκή από τα ιμπεριαλιστικά δόγματα και αποδέσμευση από τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς. Η πάλη αυτή είναι μέρος της πάλης του ελληνικού λαού για απόκρουση της καπιταλιστικής λαίλαπας στα δικαιώματα και τις κατακτήσεις των εργαζομένων.


Κυριάκος ΖΗΛΑΚΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου