Σελίδες

10 Φεβ 2011

ΑΙΓΥΠΤΟΣ...

Εκατοντάδες χιλιάδες Αιγύπτιοι συνέρρευσαν πάλι στην πλατεία Ταχρίρ στο κέντρο της πρωτεύουσας, πραγματοποιώντας μία από τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις των τελευταίων 15 ημερών με ένα βασικό αίτημα: Αμεση αποχώρηση του Χόσνι Μουμπάρακ, αλλά και του συνόλου του καθεστώτος του. Μεγάλο μέρος του κόσμου εμφανιζόταν αποφασισμένο να παραμείνει στην πλατεία, ενώ ένα μικρό τμήμα, αργά το βράδυ, κατευθυνόταν προς το Κοινοβούλιο με στόχο να πραγματοποιήσει εκεί καθιστική διαμαρτυρία.
Οι συγκεντρωμένοι, άνθρωποι όλων των ηλικιών, αλλά και προερχόμενοι από ποικίλα στρώματα της αιγυπτιακής κοινωνίας και από την επαρχία,απέρριψαν κατηγορηματικά «την κοροϊδία», όπως έλεγαν, Μουμπάρακ και της
διορισμένης κυβέρνησης, αναφερόμενοι στην ανακοίνωση μισθολογικών αυξήσεων και άλλων μέτρων αναλόγου περιεχομένου. Ογκώδεις διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν, χθες, στην Αλεξάνδρεια και σε άλλες πόλεις.
Παρ' όλα αυτά, ο αντιπρόεδρος Ομάρ Σουλεϊμάν επέμεινε, χθες, στην επωδό των ελιγμών και προχώρησε στην ανακοίνωση της σύστασης, από τον Πρόεδρο Μουμπάρακ φυσικά, ειδικής επιτροπής που θα επεξεργαστεί συνταγματικές αλλαγές που θα διευκολύνουν τη συμμετοχή στις εκλογές και θα περιορίζουν τις εξουσίες του Προέδρου. Υπενθυμίζεται ότι έχει συσταθεί επιτροπή, επίσης, για την «έρευνα διαφθοράς και υπέρβασης καθήκοντος», αλλά και για «διαλεύκανση των αιματηρών επιθέσεων σε βάρος διαδηλωτών» την περασμένη βδομάδα.
Ο Σουλεϊμάν υποστήριξε ότι «πλέον υπάρχει ένας οδικός χάρτης προς την ειρηνική και οργανωμένη μετάβαση της εξουσίας», ο οποίος «θα ακολουθηθεί» και επέμεινε στη σταθερή επανάληψη των επαφών με την αντιπολίτευση, αν και η τελευταία δεν έχει διευκρινίσει αν προτίθεται να ξαναπροσέλθει σε διάλογο.
Η βεβαιότητα Σουλεϊμάν δεν εμπόδισε τη διοχέτευση φημολογίας, που αναφέρεται και στο γερμανικό περιοδικό «Spiegel», σύμφωνα με την οποία ο Μουμπάρακ έχει ζητήσει να μεταβεί στη Γερμανία για «ιατρικούς λόγους», ενδεχόμενο που ορισμένοι παρουσιάζουν ως «σενάριο ομαλής και αξιοπρεπούς εξόδου του Μουμπάρακ».
Σε οικονομικό επίπεδο, πάντως, φαίνεται να επανέρχεται στοιχειωδώς μια επιφανειακή ηρεμία. Οι τιμές του πετρελαίου έπεσαν, χθες, σημαντικά, καθώς φάνηκε ότι δεν απειλούνται άμεσα οι μεταφορές πετρελαίου από το Σουέζ. Η Κεντρική Τράπεζα της Αιγύπτου προχώρησε σε κινήσεις στήριξης της αιγυπτιακής λίρας. Ο όμιλος Credit Agricole, όμως, προχώρησε σε μείωση σε 3,7% της πρόγνωσής του για το ρυθμό ανάπτυξης της Αιγύπτου από 5,3%, ενώ, κατά τις δικές του εκτιμήσεις πάντα, η «αιγυπτιακή οικονομία - δηλαδή, προφανώς το αιγυπτιακό κεφάλαιο γιατί η πλειοψηφία του λαού ζει μέσα στη φτώχεια - με τις διαδηλώσεις χάνει περί τα 310 εκατομμύρια δολάρια ημερησίως».
Διαρροές, διορθώσεις και παραινέσεις
Να συνεχιστούν και να ενταθούν οι συνομιλίες με την αντιπολίτευση πιέζει η Ουάσιγκτον, επιμένοντας στη λογική της «ομαλής και ελεγχόμενης μετάβασης στην εξουσία», αλλά αποφεύγοντας τους χρονικούς προσδιορισμούς. Ο γνωστός αναλυτής, και πρώην σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας, Ζμπίγκνιου Μπρεζίνσκι, σε συνέντευξή του, στην εφημερίδα «Repubblica», υπογραμμίζει ότι «οι ΗΠΑ θα πρέπει να είναι προσεκτικές, γιατί, στην αιγυπτιακή νοοτροπία, οι πιέσεις οδηγούν σε ανάδειξη ριζοσπαστικών δυνάμεων, που αντιτίθενται στα αμερικανικά συμφέροντα». Ο Μπρεζίνσκι καλεί τον Πρόεδρο Ομπάμα να «συνομιλήσει, προσεκτικά, και με τους "Αδελφούς Μουσουλμάνους", και με τη "Χαμάς", και τη "Χεζμπολάχ", προκειμένου να ενταχθούν σταδιακά όλες αυτές οι οργανώσεις στην πολιτική ζωή».
Παράλληλα, η Ουάσιγκτον υπεραμύνθηκε της επιλογής του Φρανκ Ουίσνερ ως ειδικού απεσταλμένου στην Αίγυπτο. Οι επικρίσεις σχετίζονται με το ότι ο Ουίσνερ, που υπήρξε πρέσβης σε Αίγυπτο και Ινδία, από το 2009 εργάζεται στη νομική εταιρεία «Patton Boggs», που εκπροσωπεί νομικά την αιγυπτιακή ηγεσία σε διάφορα θέματα. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αντέταξε ότι «γνωρίζει εξαιρετικά καλά την αιγυπτιακή πραγματικότητα και τον Πρόεδρο Μουμπάρακ». Η δε εταιρεία υποστήριξε ότι έχει διακόψει τη συνεργασία της με το Κάιρο, στις αρχές της δεκαετίας.
Την ίδια ώρα, αίσθηση έχει κάνει η αποκάλυψη από έγγραφα που δημοσιοποίησε το Wikileaks και δημοσίευσε η εφημερίδα «Telegraph» ότι ο νυν Αιγύπτιος αντιπρόεδρος Ομάρ Σουλεϊμάν (που επί χρόνια ήταν επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών) θεωρούνταν, από το 2008, από το Ισραήλ ως «ιδανικός αντικαταστάτης του Μουμπάρακ»!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου