Σελίδες

1 Φεβ 2011

ΑΙΓΥΠΤΟΣ: Κρίσιμη καμπή η σημερινή γενική απεργία ...

Σε γενική απεργία και μαζικές συγκεντρώσεις με στόχο οι διαδηλωτές να ξεπεράσουν το ένα εκατομμύριο καλεί, συντονισμένα, η αιγυπτιακή αντιπολίτευση, ενώ ο επί 30 χρόνια Πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ πηγαίνει από ελιγμό σε ελιγμό προσπαθώντας να διασφαλίσει την παραμονή του στην εξουσία. 
Σε βαρόμετρο τείνει ολοένα περισσότερο να εξελιχθεί η στάση του στρατού, που παραμένει εξισορροπητική, κάτι που προφανώς δεν ανταποκρίνεται, σε πρώτο επίπεδο τουλάχιστον, στις προσδοκίες Μουμπάρακ, ο οποίος τοποθέτησε σειρά στρατιωτικών στο νέο κυβερνητικό σχήμα που συνέστησε υπό τον αχό των διαδηλώσεων.

Χωρίς ιδιαίτερα επεισόδια, παρά τα εξαιρετικά τεταμένα πνεύματα, κύλησε η χτεσινή ημέρα. 
Δυνάμεις του στρατού έχουν λάβει θέσεις γύρω απ' όλα τα κυβερνητικά κτίρια τόσο στην πρωτεύουσα όσο και αλλού.
 Αργά το βράδυ εκπρόσωπος του στρατού δήλωνε ότι «ο στρατός αναγνωρίζει τη νομιμότητα των λαϊκών αιτημάτων και δεσμεύεται να εγγυηθεί την ελευθερία της έκφρασής του» υπό τον όρο ότι οι διαδηλωτές «δε θα θέσουν σε κίνδυνο την ασφάλεια της χώρας, των συμπολιτών τους και των περιουσιών τους».
Χάος συνεχίζει να επικρατεί στα περισσότερα σημεία της χώρας, και οι επιτροπές λαϊκής πολιτοφυλακής που στήνουν πολίτες για να προστατεύσουν, όπως μπορούν, τα σπίτια και τις περιουσίες τους, πληθαίνουν με εκπληκτικούς ρυθμούς. Ορισμένα πρώτα στοιχεία μιλούν για τουλάχιστον 125 νεκρούς, την τελευταία βδομάδα, αλλά ουδείς είναι σε θέση να επιβεβαιώσει αυτές τις εκτιμήσεις. Οι ξένοι υπήκοοι καλούνται να εγκαταλείψουν τη χώρα, ενώ μετ' εμποδίων λειτουργεί το αεροδρόμιο στο οποίο χιλιάδες άνθρωποι παραμένουν εγκλωβισμένοι. Αρκετές ξένες εταιρείες διακόπτουν τη λειτουργία τους και απομακρύνουν το προσωπικό τους, ενώ οι πρώτες ελλείψεις σε τρόφιμα και πόσιμο νερό έγιναν αισθητές και ο κόσμος προσπαθεί να βρει προμήθειες.
Ελιγμοί και πιέσεις
Ο Χόσνι Μουμπάρακ, μετά το διάγγελμά του τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου, προχώρησε στην ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης. Η τοποθέτηση του επικεφαλής των αιγυπτιακών μυστικών υπηρεσιών, Ομάρ Σουλεϊμάν, στην αντιπροεδρία και η επιλογή σειράς αξιωματικών του στρατού, δεδομένης της συμπάθειας που ο αιγυπτιακός λαός τρέφει για το στρατό, δεν πέτυχαν εκτόνωση της λαϊκής αγανάκτησης. Οι δεσμεύσεις Μουμπάρακ, για «δημοκρατικές αλλαγές», για «θέσεις εργασίας», για «αύξηση των κρατικών επιδομάτων βοηθείας» κλπ., δεν κατάφεραν να σταματήσουν τους διαδηλωτές.
Την ίδια ώρα, απέναντι στον Χόσνι Μουμπάρακ μοιάζει να δημιουργείται ένα «μέτωπο» ετερόκλητων αντιπολιτευόμενων δυνάμεων, οι οποίες, έχοντας συμφωνήσει σε ένα μίνιμουμ απαιτήσεων, εμφανίζονται να δέχονται να εκπροσωπηθούν από τον Μουχάμαντ αλ Μπάρανταϊ, πρώην επικεφαλής της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας. Τουλάχιστον αυτό υποστήριξε ο ίδιος, σε δηλώσεις του, τονίζοντας ότι «έχει εξουσιοδότηση» να διαπραγματευτεί με το καθεστώς και συμπληρώνοντας ότι «οι ΗΠΑ θα πρέπει να βγάλουν από την τεχνητή αναπνοή το καθεστώς Μουμπάρακ».
Εγρήγορση
Οι εξελίξεις αυτές προκαλούν αναστάτωση και αμηχανία, τόσο σε γειτονικές χώρες όσο και στις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις. Η Ουάσιγκτον, που βρίσκεται σε διπλωματική εγρήγορση, με αλλεπάλληλες δηλώσεις αξιωματούχων της μοιάζει να τηρεί μια λεπτή ισορροπία, με την οποία από τη μία δηλώνει ότι «συναινεί με τα αιτήματα του αιγυπτιακού λαού» και ζητά την υλοποίηση άμεσα ριζικών μεταρρυθμίσεων απειλώντας ακόμη και με διακοπή της οικονομικής βοήθειας προς το Κάιρο και από την άλλη προσπαθεί να μην «εγκαταλείψει εντελώς» τον Μουμπάρακ, φοβούμενη ένα κενό εξουσίας και επιδιώκοντας, προφανώς, να διασφαλίσει τη διάδοχη κατάσταση καθώς η συμμαχία της Αιγύπτου στα αμερικανικά ιμπεριαλιστικά σχέδια στην περιοχή είναι βασικός πυλώνας της αμερικανικής πολιτικής. Γι' αυτό και όλοι ανεξαιρέτως οι Αμερικανοί αξιωματούχοι μιλούν για την αναγκαιότητα «πειθαρχημένης μετάβασης στη δημοκρατία», αφήνοντας ανοιχτό το αν αυτή θα βρει τον Μουμπάρακ στην εξουσία ή κάποιον άλλον, π.χ. τον Μπάρανταϊ ή ακόμη και τον αιγυπτιακό στρατό.
Την ανησυχία του δεν κρύβει ούτε το Ισραήλ, με τον πρωθυπουργό Νετανιάχου να δηλώνει ανοιχτά ότι το Ισραήλ ενδιαφέρεται «να παραμείνουν ως έχουν οι σχέσεις με την Αίγυπτο», που είναι η μοναδική αραβική χώρα (μαζί με την Ιορδανία) με την οποία έχει καλές διπλωματικές σχέσεις και η οποία μπορεί να διαμεσολαβήσει στο Παλαιστινιακό. Ενδεικτικό της ισραηλινής ανησυχίας είναι ότι για πρώτη φορά από το 1967 επέτρεψε ν' αναπτυχθούν στο Σινά επιπλέον Αιγύπτιοι στρατιώτες ενώ για πρώτη φορά Αμερικανοί πεζοναύτες αναπτύχθηκαν γύρω από την αμερικανική πρεσβεία στο Κάιρο.
Για σεβασμό των αιτημάτων των διαδηλωτών, για μη χρήση βίας και για «ειρηνική αλλαγή ακούγοντας τον αιγυπτιακό λαό» έκανε λόγο και η εκπρόσωπος της ΕΕ, Αστον, καθώς οι Βρυξέλλες, υπό το βάρος του λαϊκού ξεσπάσματος, «ανακάλυψαν» όψιμα «και προβλήματα» στους εταίρους τους στο Κάιρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου