Σελίδες

13 Φεβ 2011

ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΚΕΡΑΤΕΑΣ Συνεχίζουν να αντιστέκονται παρά την τρομοκρατία...

Σε κατάσταση πολιορκίας από τις δυνάμεις των ΜΑΤ επί δύο μήνες, οι κάτοικοι της Κερατέας και της ευρύτερης περιοχής της Λαυρεωτικής, δίνουν σκληρό αγώνα ενάντια στη δημιουργία ΧΥΤΑ στην περιοχή του Ομβριοκάστρου, αντιμετωπίζοντας μια άνευ προηγουμένου επίθεση που έχει εξαπολύσει εναντίον τους η κυβέρνηση. Ο αγώνας τους, από την αρχή, αντιμετωπίστηκε από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με δυνάμεις καταστολής, ωμή βία και ξυλοδαρμούς, χημικά, συλλήψεις, διώξεις, ακόμα και με εφόδους στα σπίτια των κατοίκων της Κερατέας την Τρίτη το βράδυ, γεγονός που αποτέλεσε και το αποκορύφωμα στην προσπάθεια να απλώσει ένα τεράστιο «πέπλο» τρομοκρατίας.
«Ο,τι και να κάνει η κυβέρνηση, ό,τι μέσο και να χρησιμοποιήσει δεν πρόκειται να υποχωρήσουμε, δεν πρόκειται να σταματήσουμε να αντιστεκόμαστε»,
είναι τα λόγια που επισήμαναν στο «Ρ», κάτοικοι και φορείς της περιοχής όταν βρέθηκε και συνομίλησε μαζί τους την περασμένη Κυριακή στα δύο μπλόκα σε Κερατέα καιΛαύριο. Την ίδια φράση επαναλάμβαναν και στη μαζική συγκέντρωση που έγινε την περασμένη Τετάρτη, μία μέρα μετά την σφοδρή επίθεση που δέχτηκαν από τις δυνάμεις των ΜΑΤ.
Το οδοιπορικό του «Ρ» στα μπλόκα ξεκίνησε από αυτό της Κερατέας το οποίο ουσιαστικά αποτελεί και το κέντρο του αγώνα των κατοίκων, και για το λόγο αυτό άλλωστε η αστυνομία προσπάθησε τη περασμένη Τρίτη να το διαλύσει. Εκεί έχει στηθεί μία μεγάλη λυόμενη κατασκευή η οποία τη περασμένη Κυριακή είχε γεμίσει ασφυκτικά, καθώς παρόντες ήταν και όλοι οι εκπρόσωποι συλλόγων και φορέων της Λαυρεωτικής.
«Μια ολόκληρη πόλη αντιστέκεται σε μια πρωτοφανή επιχείρηση κυβέρνησης και αστυνομίας» θα πει μιλώντας στο «Ρ» ο Βασίλης Θηβαίος, αντιδήμαρχος Λαυρεωτικής, και σαν να ήξερε τι επρόκειτο να γίνει μετά από δύο ημέρες τόνισε: «Να ξέρουν ότι δεν πρόκειται να μας πτοήσει τίποτα. Ο αγώνας μας θα συνεχιστεί για να μη γίνει στην περιοχή ούτε ΧΥΤΑ, ούτε κανένα εργοστάσιο από αυτά που σχεδιάζουν». Οταν η συζήτηση «πήγε» στο γενικότερο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων, χωρίς περιστροφές μας είπε: «Δεν αγωνιζόμαστε για να μεταφέρουμε το πρόβλημα αλλού. Θεωρούμε όμως ότι πρέπει να υπάρξει ένας εθνικός σχεδιασμός για τη διαχείριση των απορριμμάτων και να μην περιορίζεται το πρόβλημα στην Αττική».
Ξεκάθαρη η θέση της «Λαϊκής Συσπείρωσης»
«Ο κόσμος αντιστέκεται αποφασιστικά για να μην περάσουν τα σχέδια της κυβέρνησης, των επιχειρηματικών ομίλων και των βάρβαρων μέτρων σε βάρος του λαού, της ποιότητας ζωής και του περιβάλλοντος. Είναι κοινός αγώνας ενάντια στις δυνάμεις καταστολής, στους εργολάβους και κυρίως στην κυβερνητική πολιτική και τις επιλογές της», θα πει στη συνέχεια παίρνοντας το λόγο ο Αποστόλης Παμφίλης, δημοτικός σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Λαυρεωτικής.
«Το θέμα όμως δεν είναι μόνο με τα σκουπίδια στη Λαυρεωτική, ο λαός πρέπει να απορρίψει το σύνολο της κυβερνητικής πολιτικής που καταστρέφει τη ζωή μας, σφαγιάζει εργασιακά δικαιώματα και κατακτήσεις. Να απαιτήσει να φύγουν τα ΜΑΤ από την περιοχή τώρα. Να μη ξεκινήσει καμία εργασία του έργου ούτε τώρα αλλά ούτε και στο μέλλον» μας λέει ο Α. Παμφίλης.
Ξεκάθαρα απορρίπτει στη συνέχεια την επιμονή όπως λέει διαφόρων τοπικών παραγόντων να προβάλουν σαν λύση να αναλάβουν οι Δήμοι μόνοι τους τη διαχείριση των απορριμμάτων. «Κάτι τέτοιο ουσιαστικά, σημειώνει, προωθεί λύσεις ιδιωτικών συμφερόντων. Αυτός είναι ουσιαστικά και ο σκοπός της κυβέρνησης και των μεγαλοεργολάβων. Η δίκη μας ξεκάθαρη θέση είναι να υπάρξει έναςεθνικός σχεδιασμός για τη διαχείριση των απορριμμάτων με κεντρικό έλεγχο από δημόσιους φορείς».
Στη κουβέντα μπαίνει ο Δημήτρης Χαλιβελάκης, Γραμματέας της Ομοσπονδίας Εξωραϊστικών και Πολιτιστικών Συλλόγων Λαυρεωτικής. «Πρέπει να επισημανθεί ότι εάν σήμερα συζητάμε γι' αυτό το θέμα οφείλεται στις πολιτικές όλων των κυβερνήσεων όλα αυτά τα χρόνια που αρνούνταν να δώσουν λύση στη διαχείριση των απορριμμάτων όλης της Αττικής, γιατί στην υπόθεση αυτή πρώτο ρόλο παίζουν πώς θα εξυπηρετηθούν τα συμφέροντα μεγαλοεπιχειρηματιών» μας λέει μεταξύ άλλων.
Στο μπλόκο του Λαυρίου
Ο «Ρ» βρέθηκε στη συνέχεια στο μπλόκο του Λαυρίου που έχει στηθεί από το Συντονιστικό κατοίκων και φορέων της εκεί περιοχής με συγκεκριμένα αιτήματα πάλης. Μιλήσαμε με το Βάλσαμο Συρίγο, πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Λαυρίου,που μας είπε: «Η Λαυρεωτική, είναι πολύπαθη από τη ρύπανση των μεγάλων βιομηχανικών μονάδων που λειτούργησαν, τα μεταλλεία που έχουν γεμίσει τη περιοχή με μόλυβδο, τη λειτουργία του εργοστασίου της ΔΕΗ ενώ πρόσφατη είναι η έκρηξη στις παράνομες δεξαμενές του εργοστασίου χημικών ΧΥΜΑ. Σήμερα λοιπόν, η κυβέρνηση έρχεται να εγκαταστήσει ακόμα μια ρυπογόνα δραστηριότητα με μοναδικό γνώμονα την εξυπηρέτηση των συμφερόντων των ιδιωτών. Εδώ έρχεται και γίνεται εμφανής και η ανισομετρία της καπιταλιστικής ανάπτυξης που ενώ προσπαθεί μετά την αποβιομηχάνιση της περιοχής να τη μετατρέψει σε τουριστική, την ίδια στιγμή θέλει να επιβάλει ΧΥΤΑ και εργοστάσιο Καύσης».
Το λόγο παίρνει στη συνέχεια ο Δημοσθένης Κατσίκης ο οποίος, γνώστης της περιοχής και του ορυκτού πλούτου, που διαθέτει μας λέει συγκεκριμένα για τη περιοχή του Ομβριόκαστρου: «Η περιοχή από κάτω είναι όλη κούφια καθώς διαθέτει πολλά πηγάδια με βάθος που φτάνουν ακόμα και τα 300 μέτρα. Καταλαβαίνετε τι κινδύνους κρύβει μια δραστηριότητα όπως αυτή του ΧΥΤΑ».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου