Σελίδες

1 Φεβ 2011

Αναδιάρθρωση του χρέους με τζάμπα δουλειά μέχρι θανάτου...



Ο μόνος κερδισμένος από τα σενάρια περί αναδιάρθρωσης του χρέους της Ελλάδας θα είναι τα μονοπώλια. Αυτό επιβεβαιώνουν τα δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου και οι δηλώσεις εκπροσώπων αστικών κυβερνήσεων και ιμπεριαλιστικών οργανισμών, που φουντώνουν μέρα με τη μέρα.
Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρίσκεται ένα σχέδιο της γερμανικής κυβέρνησης - το οποίο αναμένεται να υιοθετηθεί στην εαρινή Σύνοδο Κορυφής - σύμφωνα με το οποίο θα ασκείται στενότερος έλεγχος στην οικονομική πολιτική των κρατών της Ευρωζώνης και της ΕΕ ευρύτερα, και ταυτόχρονα θα ικανοποιούνται με ταχύτερους ρυθμούς οι αξιώσεις του κεφαλαίου για νέο χτύπημα των μισθών, των ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων των εργαζομένων σε όλα τα κράτη - μέλη της ΕΕ.

Τα παραπάνω σενάρια αναπαράγει κύρια το γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel», καθώς και οι «Financial Times» και το ειδησεογραφικό πρακτορείο «Ρόιτερς». Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα - τα οποία επικαλούνται εσωτερικό έγγραφο της γερμανικής κυβέρνησης, ωστόσο δεν επιβεβαιώνονται από τη γερμανική καγκελαρία - το «συνολικό πακέτο», ή αλλιώς«σύμφωνο ανταγωνιστικότητας», θα προωθεί τη στενότερη «οικονομική διακυβέρνηση» στην Ευρωζώνη και στην ΕΕ γενικότερα και - μεταξύ άλλων - θα περιλαμβάνει κανόνες δημοσιονομικής προσαρμογής, καθιέρωση «φρένου χρέους», αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, ενιαίο τρόπο υπολογισμού του φόρου των επιχειρήσεων και αμοιβαία αναγνώριση των πτυχίων των πανεπιστημιακών και επαγγελματικών τίτλων από ιδρύματα κρατών της ΕΕ.
Μάλιστα, το «πακέτο» αυτό θα είναι δεσμευτικό και θα προβλέπονται κυρώσεις, ενώ προβλέπεται ότι τα πρώτα μέτρα θα πρέπει να ενταχθούν σε μια διαδικασία «εξπρές» εντός ενός έτους. Σύμφωνα με το περιοδικό «Der Spiegel», τη σχετική πρόταση θα καταθέσουν στην προσεχή (Φλεβάρης) Σύνοδο Κορυφής η καγκελάριος της Γερμανίας και ο Πρόεδρος της Γαλλίας και αναμένεται να υιοθετηθεί στην εαρινή Σύνοδο Κορυφής το Μάρτη.
Προαλείφεται, δηλαδή, η θεσμική οχύρωση της Ευρωζώνης και της ΕΕ, ώστε ενιαία, άμεσα και αποτελεσματικά να προχωρούν με βήμα ταχύ οι αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις που οδηγούν στο χτύπημα των εργατικών και λαϊκών δικαιωμάτων, στη μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης και την αύξηση των κερδών του κεφαλαίου.
Για την ελεγχόμενη χρεοκοπία στην Ελλάδα
Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τους «Financial Times», διεξάγονται συζητήσεις μεταξύ Ελλάδας και ΕΕ για ένα σχέδιο «τριών σταδίων», προκειμένου να πάρει η Ελλάδα δάνειο ύψους μέχρι 50 δισ. ευρώ από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ώστε να επαναγοράσει μέρος του χρέους της στο 70% - 75% της ονομαστικής του αξίας, να επιμηκυνθεί η αποπληρωμή του δανείου των 110 δισ. ευρώ στα 30 χρόνια και να μειωθεί το επιτόκιό του.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, σε μια τέτοια περίπτωση, στους ιδιώτες κατόχους ελληνικών κρατικών ομολόγων θα προσφερθούν μία παράταση από 5 έως 10 χρόνια για το μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο χρέος και χαμηλότερα επιτόκια.
Το δημοσίευμα φιλοξενεί ανώνυμη δήλωση τραπεζίτη, ο οποίος εκτιμά πως περίπου το 15%-20% του χρέους της Ελλάδας, συνολικού ύψους 330 δισ. ευρώ, μπορεί να αγορασθεί από την αγορά, αν το πακέτο αποφασισθεί φέτος, ώστε να μπορέσει η Ελλάδα να επιστρέψει στις αγορές το επόμενο έτος. Διευκρινίζεται, ωστόσο, ότι κάτι τέτοιο δε θα γίνει με το «αζημίωτο», καθώς το κεφάλαιο θα διεκδικήσει να εντείνει η ελληνική κυβέρνηση την εφαρμογή των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων και να παραταθεί το μνημόνιο.
Στο ίδιο πνεύμα, η γερμανική εφημερίδα «Koelner Stadtanzeiger», σε δημοσίευμά της επισημαίνει ότι «η ΕΕ και το ΔΝΤ θα επιμηκύνουν την αποπληρωμή των πιστώσεων της Ελλάδας μέχρι και 30 χρόνια. Επίσης στους ιδιώτες επενδυτές, που κατέχουν ομόλογα και χρεόγραφα πάνω από 100 δισεκατομμύρια ευρώ, προτείνεται να διευρύνουν την λήξη των χρεογράφων κατά 15 με 20 χρόνια. Η λύση αυτή θα βοηθούσε την Ελλάδα να προχωρήσει σε αναδιάταξη χρεών. Ομως δεν θα επιλύσει το βασικό πρόβλημα: Την έλλειψη αξιοπιστίας της Ελλάδας στις αγορές. Η ελληνική οικονομία συρρικνώνεται, επομένως η κάθοδος της χώρας στις χρηματαγορές παραμένει απαγορευτική».
Οπως επισημαίνεται στην αυστριακή εφημερίδα «Die Presse», «τα χρέη, ανεξάρτητα από την επιτυχία του πακέτου εξυγίανσης, θα αυξηθούν μέχρι το 2014 και μόνο νέες πιστώσεις θα βοηθούσαν για να αποσοβήσουν τη χρεοκοπία. Εξαιτίας αυτού του φαύλου κύκλου η Ελλάδα είναι ήδη ντε φάκτο αφερέγγυα. Η ιδέα της ΕΕ για ένα "κούρεμα" του χρέους είναι άριστη. Ενα καινούργιο ξεκίνημα θα διευκολύνει την έξοδο της Ελλάδας από τα χρέη. Ευελπιστούμε ότι θα το αντιληφθεί και ο πρωθυπουργός της χώρας».
Αντίστοιχα, σε δημοσίευμα της ιστοσελίδας της εφημερίδας «The Guardian» αναφέρεται ότι η ΕΕ διεξάγει παρασκηνιακές συνομιλίες για τη μείωση του χρέους της Ελλάδας, καθώς είναι έκδηλη η ανησυχία ότι η Ελλάδα «δεν θα καταφέρει να ξεπεράσει την χειρότερη κρίση των τελευταίων δεκαετιών χωρίς μια χρεοκοπία».
Πλούσιο ρεπερτόριο για την πλουτοκρατία
Παράλληλα, ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας με την κυβέρνηση των σοσιαλδημοκρατών, Πέερ Στάινμπρικ, μιλώντας στην εφημερίδα «Handelsblatt», εκτιμά ότι «η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους θα βρεθεί στην ημερήσια διάταξη εντός των επόμενων πέντε - έξι μηνών» και σημειώνει ότι η Ευρωζώνη πρέπει να χρηματοδοτήσει την Ελλάδα ώστε να επαναγοράσει «τα ομόλογά της σε ποσοστό 70%, έτσι θα έχετε ήδη μία περικοπή της τάξης του 30%», ενώ προηγουμένως θα πρέπει οι πιστωτές της να αποδεχτούν μείωση των απαιτήσεών τους κατά 30 - 40% και στη συνέχεια η Ευρωζώνη να εγγυηθεί την έκδοση των απαιτούμενων νέων ομολόγων.
Οτι δεν υπάρχει «εγγύηση επιτυχίας» των δανείων προς την Ελλάδα και την Ιρλανδία εκτίμησε ο Τζον Λίπσκι, αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος του ΔΝΤ, μιλώντας στην εφημερίδα «Financial Times», συμπληρώνοντας ότι «η έμφαση δίνεται στις προσπάθειες των αρχών αυτών των χωρών να βάλουν τάξη στην οικονομία και τα δημόσια οικονομικά τους σε μια δύσκολη κατάσταση». Ωστόσο, εκτίμησε ότι τα δάνεια θα δώσουν σε Ελλάδα και Ιρλανδία «περιθώριο ώστε να κάνουν σημαντικές βελτιώσεις», δηλαδή αντεργατικές ανατροπές.
Πάντως, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σε συνέντευξή του στο οικονομικό περιοδικό «Wirtschaftswoche», επιβεβαίωσε ότι υπάρχουν σχέδια που προβλέπουν τη συμμετοχή των πιστωτών σε μια διαδικασία«ανακούφισης της Ελλάδας» (!), φέροντας ως παράδειγμα την επιμήκυνση της αποπληρωμής των δανείων. Ωστόσο, ο ίδιος απέρριψε το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, εκτιμώντας ότι η Ελλάδα είναι «σε καλό δρόμο».
Στα σενάρια αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους τοποθετήθηκε και ο οικονομολόγος Τζόζεφ Στίγκλιτς. Μιλώντας στην αυστριακή εφημερίδα «Κουρίρ», εκτίμησε ότι μια τέτοια εξέλιξη δεν μπορεί να αποκλειστεί, ωστόσο δεν θεωρείται ιδιαίτερα πιθανή για τα επόμενα ένα - δύο χρόνια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου