Σελίδες

1 Φεβ 2011

ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ: Συνεχίζουν την απεργία πείνας...

Για όγδοη μέρα συνέχισαν την απεργία πείνας οι 237 μετανάστες που βρίσκονται στο κτίριο της οδού Πατησίων. Οι 133 μετανάστες είναι μέσα στο κτίριο, σε ένα χώρο 200 τ.μ., και οι υπόλοιποι 104 σε σκηνές στο προαύλιο. Δεν έχει ανοίξει καμία άλλη αίθουσα για τη στέγαση αυτών που είναι στο προαύλιο, ενώ υπάρχουν αίθουσες και στο ημιυπόγειο και στον πρώτο όροφο. Ηδη, αρκετοί από τους απεργούς έχουν αρρωστήσει και εμφάνισαν συμπτώματα πυρετού.
Αναφορικά με την πρόταση για μετεγκατάσταση των απεργών μεταναστών σε άλλο
κτίριο στην πλατεία Κάνιγγος, οι απεργοί πείνας συμφωνούν, υπό την προϋπόθεση ότι αυτός ο χώρος θα αποτελέσει και το χώρο της μόνιμης εγκατάστασής τους, μέχρι το τέλος της κινητοποίησής τους. Ομως, η ιδιοκτησία του κτιρίου υπαναχώρησε χτες από την πρώτη θετική της στάση.
Στο μεταξύ, επιτροπές Αφγανών, Ιρανών και Παλαιστινίων προσφύγων, απεργών πείνας από τα Προπύλαια και το Πολυτεχνείο, πραγματοποίησαν χτες το μεσημέρι συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, με αίτημα να δοθεί μια απάντηση στο αίτημα πολιτικού ασύλου των Αφγανών απεργών πείνας.
Ο εισαγγελέας Εφετών, Σπ. Μουζακίτης, που ερευνά την υπόθεση παραμονής μεταναστών στη Νομική, κάλεσε για την Τετάρτη και την Πέμπτη οκτώ άτομα, για να δώσουν εξηγήσεις ως ύποπτοι για τέλεση αδικημάτων, ακόμα και κακουργημάτων. Οι κλήσεις αφορούν, σύμφωνα με πληροφορίες, πρόσωπα από την Πρυτανεία και από την «Επιτροπή Αλληλεγγύης».Τα αδικήματα αφορούν, για την Πρυτανεία, σε παράβαση καθήκοντος και για την Επιτροπή αφορούν ακόμα και σε κακούργημα, συγκεκριμένα προώθηση και διακίνηση αλλοδαπών, όπως επίσης και διακεκριμένες φθορές και διατάραξη κοινής ειρήνης.
Κοινός αγώνας Ελλήνων και μεταναστών εργατών
Με ανακοίνωσή της, η Ομοσπονδία Εργαζομένων Φαρμακευτικών και Συναφών Επαγγελμάτων Ελλάδας σημειώνει για τα πρόσφατα γεγονότα της Νομικής ότι επιχειρήθηκε να χρησιμοποιηθούν οι μετανάστες για την κατάργηση του ασύλου και την ένταση των αντιμεταναστευτικών μέτρων και της καταστολής. Καλεί τα σωματεία και τους εργαζόμενους του κλάδου να εκφράσουν τη στήριξή τους στα δίκαια αιτήματά τους.
Nα πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους και να παλέψουν διεκδικώντας λύσεις για τα προβλήματα των μεταναστών, καλεί με ανακοίνωσή του τους εργαζόμενους το Εργατικό Κέντρο Λάρισας (ΕΚΛ), με αφορμή τα γεγονότα της Νομικής. Καταγγέλει, επίσης, τη στάση της κυβέρνησης, της ΝΔ και του ΛΑ.Ο.Σ. , επισημαίνοντας ότι «σιγοντάρουν και ανασκαλεύουν ρατσιστικές αντιλήψεις για τους μετανάστες».
Αστυνομοκρατούμενο σύστημα χορήγησης ασύλου
Την εφαρμογή του «αστυνομοκρατούμενου» μεταβατικού συστήματος χορήγησης πολιτικού ασύλου ξεκίνησε η κυβέρνηση. Συγκεκριμένα, χτες άρχισαν τη λειτουργία τους 10 επιτροπές αιτήσεων για πολιτικό άσυλο σε πρώτο βαθμό, ενώ από τα μέσα Γενάρη λειτουργούν 7 επιτροπές. Ηδη, εκκρεμούν 47.000 αιτήσεις, ενώ από χτες ξεκίνησε η διαδικασία εξέτασής τους. Ετσι εφαρμόζεται το νέο ΠΔ 114/2010 που θα ισχύσει για τη μεταβατική περίοδο μέχρι την πλήρη λειτουργία της νέας ανεξάρτητης Υπηρεσίας Ασύλου, που ιδρύεται με το Ν. 3907/2011, ο οποίος τέθηκε σε εφαρμογή στις 26 Γενάρη.
Είναι χαρακτηριστικό ότι με το σχετικό ΠΔ, οι αποφάσεις για τη χορήγηση πολιτικού ασύλου παραμένουν υπόθεση δημόσιας τάξης, αφού «μετατίθενται» στις Υποδιευθύνσεις Ασφαλείας, από τις 52 Αστυνομικές Διευθύνσεις. Παράλληλα, η συνέντευξη που θα δίνεται σε πρώτο βαθμό θα λαμβάνεται πάλι από αστυνομικό. Σύμφωνα με το μεταβατικό σύστημα, εξ ορισμού ορισμένα αιτήματα χορήγησης ασύλου χαρακτηρίζονται αβάσιμα (στη λεγόμενη ταχύρρυθμη διαδικασία εξέτασης που θα διαρκεί ως έξι μήνες). Η άλλη διαδικασία χαρακτηρίζεται «κανονική» και θα αφορά τα λεγόμενα βάσιμα αιτήματα με χρονικό όριο απόφασης το 12μηνο. Σε κάθε περίπτωση, ο πρόσφυγας θα περιμένει για απάντηση «υπομονετικά» σε κάποιο κέντρο κράτησης.
Το υπουργείο ανακοίνωσε, επίσης, ότι όποιος αλλοδαπός επιθυμεί να επιστρέψει στη χώρα του, τίθεται σε εφαρμογή η δεύτερη φάση του κοινοτικού προγράμματος «εθελοντικού επαναπατρισμού». Οσοι προστρέξουν θα ...φιλοδωρηθούν με 300 ευρώ για να εγκαταλείψουν τη χώρα.
Δείγμα της σκλήρυνσης της στάσης της κυβέρνησης στο μεταναστευτικό, είναι και η χτεσινή απόφαση του υπουργού Εσωτερικών Γ. Ραγκούση να καταργήσει παλιότερη απόφαση για εξατομικευμένη νομιμοποίηση 15 αλλοδαπών, κυρίως από το Μαρόκο, η οποία τους είχε δοθεί μετά από απεργία πείνας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου