Σελίδες

26 Φεβ 2011

Αναβαθμισμένη εμπλοκή για λογαριασμό των μονοπωλίων...




Η «σταθερότητα» που επιδιώκουν οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις στην περιοχή αφορά τις επιχειρήσεις και τον ενεργειακό τους ανεφοδιασμό και όχι βέβαια τα δικαιώματα του λαού της Λιβύης
Σε ευθεία παραδοχή ότι η Ελλάδα διεκδικεί αναβαθμισμένη εμπλοκή στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς για τη Βόρεια Αφρική, προχώρησε χτες ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής, μιλώντας για «ενεργή παρουσία της χώρας», χωρίς βέβαια να δίνει οποιαδήποτε επιπλέον διευκρίνηση για το περιεχόμενο και τους στόχους αυτής της παρουσίας.
Στη διάρκεια της συζήτησης Επίκαιρων Ερωτήσεων προς τον πρωθυπουργό, ο Γ. Παπανδρέου σχολίασε τις εξελίξεις στη Λιβύη, τονίζοντας ότι «η επόμενη μέρα θα είναι για μας μια μέρα ανασυγκρότησης για την ειρηνική μετάβαση σε δημοκρατικές λειτουργίες και θεσμούς, όπου και εδώ η Ελλάδα θα είναι ενεργά παρούσα και ως πόλος σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή και βεβαίως ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης».


Η «σταθερότητα», που προπαγανδίζει και επιδιώκει η κυβέρνηση και οι εταίροι της, αφορά στη διασφάλιση του ενεργειακού ανεφοδιασμού και των μονοπωλιακών συμφερόντων στη Λιβύη και την ευρύτερη περιοχή και όχι βέβαια τα δικαιώματα του λαού, για τα οποία οι ιμπεριαλιστές, ούτως ή άλλως, δεν έδιναν δεκάρα τσακιστή όσο το καθεστώς του Καντάφι έκανε τη δουλειά τους.
Σ' αυτό το πνεύμα, ο πρωθυπουργός διασαφήνισε ότι η Ελλάδα θα κινηθεί στο πλαίσιο που θα χαραχθεί από την ΕΕ για παρεμβάσεις στην περιοχή, σημειώνοντας επίσης πως «είναι βεβαίως κρίσιμη ώρα και για την Ευρωπαϊκή Ενωση. Θα πρέπει να πάρει ιστορικές αποφάσεις και για την οικονομική κρίση, ιστορικές αποφάσεις για την παρουσία της Ενωσης στην περιοχή της Μεσογείου και τον επαναπροσδιορισμό των σχέσεών της με τον αραβικό κόσμο, με βάση μια διαφορετική οικονομική - πολιτική ανασυγκρότηση της περιοχής. Εχει όμως να πάρει αποφάσεις και για την ενεργειακή κρίση, που πιθανώς να προκύψει από αυτήν την ανάφλεξη στον αραβικό κόσμο, όπως και την κρίση που μπορεί να έχουμε στις τιμές διατροφής».
Πίσω από τις διαπιστώσεις του Γ. Παπανδρέου κρύβονται και οι ανταγωνισμοί ανάμεσα στα ιμπεριαλιστικά κέντρα για τη διασφάλιση των συμφερόντων τους και την αύξηση της επιρροής τους στην καινούρια κατάσταση που διαμορφώνουν στην περιοχή οι λαϊκές εξεγέρσεις. Τέλος, ο Γ. Παπανδρέου είπε ότι η σημερινή συγκυρία στη Λιβύη «αναδεικνύει τη σημασία της Ελλάδας, αλλά και την κρισιμότητα της περιοχής» και διαμήνυσε ότι «θα συνεχίσουμε σταθερά την πορεία μας για την ανθρωπιστική βοήθεια αυτές τις μέρες. Ελπίζω να μην είναι εβδομάδες και μήνες».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου