Σελίδες

9 Φεβ 2011

Ορος ζωής η γενικευμένη ανυπακοή...

Ενα προς ένα τα αντεργατικά μέτρα, που η ντόπια αστική προπαγάνδα τα εμφανίζει ως ξαφνική αξίωση της τρόικα, περιέχονται ονομαστικά και με λεπτομέρειες στη μία μετά την άλλη τις αποφάσεις των συνόδων κορυφής της ΕΕ των τελευταίων 20 - κοντά - χρόνων, και τις οποίες έχουν συνδιαμορφώσει και συνυπογράψει όλες οι μέχρι τώρα αστικές κυβερνήσεις. Η «ανταγωνιστικότητα» είναι ο υπ' αριθμόν ένας στόχος της ΕΕ από την συγκρότησή της.
Αυτό που σήμερα εμφανίζεται ως «νέο γερμανικό σχέδιο» λέει ό,τι προδιέγραφε και η συνθήκη ίδρυσης της ΕΕ. Οτι πρέπει να γίνει η ΕΕ ισχυρότερο ιμπεριαλιστικό κέντρο έναντι των ανταγωνιστών της. Κι αυτό μπορεί να γίνει με το τσάκισμα της εργατικής τάξης σ' όλη την επικράτεια της ΕΕ.

***
Με δύο άρθρα - περίπου πανομοιότυπα - οι δύο κορυφαίοι αρθρογράφοι του συγκροτήματος Λαμπράκη μετέφεραν χτες με τον πλέον ωμό τρόπο την εντολή: «σκάστε και σκάψτε» («για να σωθούμε», οι καπιταλιστές). Μια εντολή που ενώ απευθύνεται στα λαϊκά στρώματα, εκφράζει παράλληλα την αγωνία της αστικής τάξης για το ποια μπορεί να είναι η έκβαση στον πόλεμο των βουβαλιών που βρίσκεται σε όξυνση στο σύνολο του καπιταλιστικού κόσμου και στο εσωτερικό της ΕΕ. Το συγκρότημα Λαμπράκη το λέει καθαρά: Αλίμονο αν δεν περάσει το σχέδιο που επιβάλλει συνταγματικά κατοχυρωμένη λιτότητα.
Αυτό που είναι θάνατος για τους εργάτες, είναι σωτηρία για τους καπιταλιστές.
Ε, δεν υπάρχει κανένας λόγος οι εργάτες να συμμεριστούν την αγωνία των αφεντικών τους.
***
Η εργατική τάξη χρειάζεται άλλον δρόμο και υπάρχουν όλα τα στοιχεία που μαρτυρούν πως αυτός ο κόσμος μπορεί να παράγει τα πάντα πλούσια. Αρκεί να φύγουν από τη μέση οι καπιταλιστές, αυτοί που επειδή κατέχουν τα μέσα παραγωγής, αρπάζουν τον κοινωνικά παραγόμενο πλούτο. Για να φύγουν πρέπει να αμφισβητηθεί κάθε πλευρά της ύπαρξής τους. Απο την ίδια την οικονομική βάση (ιδιοκτησία στα μέσα παραγωγής) ως τους χώρους που εξασφαλίζουν την κυριαρχία τους (το κράτος τους με όλες του τις λειτουργίες).
Επειδή εκεί οδηγούνται οι συνειδήσεις των ανθρώπων που πλήρωσαν και ξαναπλήρωσαν πανάκριβα τα κέρδη των καπιταλιστών, ο πανικός των αστών μεγαλώνει. Εξ ου και οι καθημερινές κραυγές τους ότι η χώρα ξεπέφτει σε «αναρχία» - όσο γελοίο κι αν ακούγεται να μιλάνε για αναρχία οι κατ εξοχήν άναρχοι, οι καπιταλιστές που για το κέρδος τους τρώνε μέχρι και τη μάνα τους.
***
Μια εκτίμηση στα ψιλά των οικονομικών σελίδων στις αστικές εφημερίδες τα λέει όλα:
Ομολογεί ότι υπάρχει παγκόσμια κρίση υπερπαραγωγής. Δείχνει, δηλαδή, τον πυρήνα του προβλήματος. Αυτή η κρίση είναι που βάζει εμπόδια στην αύξηση του ποσοστού κέρδους. Αυτή η κρίση είναι που οδηγεί τους καπιταλιστές να ψάχνουν κάθε δυνατό τρόπο να αυξήσουν αυτό το ποσοστό. Αυτή η κρίση είναι που καταλήγει σε γενικευμένη επίθεση στα εργατικά δικαιώματα, παντού, σ' όλον τον κόσμο.
Η συνείδηση του χαρακτήρα αυτής της κρίσης, είναι που οδηγεί και σε αναγκαστικά συμπεράσματα όσες δυνάμεις δε συνδέουν το μέλλον τους με το μέλλον του καπιταλισμού. Συμπεράσματα που λένε πως οι επιπτώσεις της κρίσης στην εργατική τάξη θα πάψουν όταν φύγει από τη μέση το πρόβλημα που τις δημιουργεί. Δηλαδή, ο καπιταλιστικός τρόπος παραγωγής. Για να προλάβουν μια τέτοια συνείδηση οι καπιταλιστές αξιοποιούν κάθε διαθέσιμο όπλο.
***
Οι εισαγγελείς έχουνε πιάσει για τα καλά δουλειά. Ξεκόβουν κάθε πράξη της ζωής των ανθρώπων από το περιβάλλον που τη γεννά για να την ποινικοποιήσουν: Ενας καπετάνιος επιβατικού πλοίου ανακρίνεται ως διακινητής λαθρομεταναστών. Ενας αφισοκολλητής κατηγορείται για ρυπαντής. Ενας διαδηλωτής για παρεμπόδιση κυκλοφορίας. Οποιος μιλά για ανυπακοή, σύμφωνα με τον Πάγκαλο, πέφτει στο παράπτωμα της υποκίνησης σε παρανομία.
Αυτό που καίει την αστική τάξη είναι ο πυρήνας του συνθήματος «Ανυπακοή». Γιατί μια τέτοια συνείδηση αργά ή γρήγορα φτάνει στον πυρήνα του μεγάλου προβλήματος. Αρνείται την ίδια την εξουσία των μονοπωλίων. Αυτή τη συνείδηση προδικάζουν με την ποινικοποίηση της πολιτικής δράσης σήμερα.
Γίνονται εξαιρετικά επικίνδυνοι και πρέπει να τους κοπεί η φόρα. Με το μόνο σίγουρο τρόπο: την οργάνωση και ισχυροποίηση της λαϊκής συμμαχίας που έχοντας καθαρό ποιος είναι ο αντίπαλος, βάζει στόχο την ανατροπή του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου