Σελίδες

29 Ιαν 2011

Στρατηγική του ΠΑΣΟΚ οι αντιλαϊκές ανατροπές...



«Ακόμα και με μηδενικό χρέος, η Ελλάδα έπρεπε να προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις που ήδη γίνονται». Αυτό δήλωσε χτες ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου από το Νταβός της Ελβετίας, φανερώνοντας ότι οι αντεργατικές ανατροπές, οι μειώσεις των μισθών, η διάλυση της Κοινωνικής Ασφάλισης, οι δραστικές περικοπές στις κοινωνικές παροχές αποτελούν στρατηγικό στόχο της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ.
Με τη συγκεκριμένη τοποθέτηση σε συζήτηση που είχε με δημοσιογράφους στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, ο Γ. Παπανδρέου επιβεβαίωσε ότι το δημόσιο χρέος και το έλλειμμα ήταν το πρόσχημα που χρησιμοποίησε η κυβέρνηση για να προωθήσει τα αντεργατικά μέτρα που επιζητούσε το μεγάλο κεφάλαιο για να διασφαλίσει και να επεκτείνει την κερδοφορία του κατά τη διάρκεια και μετά την κρίση.

Προχωρούμε σε«διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Αυτό θα μας κάνει πιο ανταγωνιστικούς, με αύξηση των επενδύσεων», είχε αναφέρει νωρίτερα ο πρωθυπουργός σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό «BBC FOUR». Εκφράζοντας ακριβώς τις αξιώσεις της πλουτοκρατίας για περαιτέρω μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης, στο όνομα της «ανταγωνιστικότητας», ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο σύνολο των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που έχει ψηφίσει η κυβέρνηση.
Μάλιστα, σε συνέντευξή του στο CNN και υιοθετώντας πλήρως τις προτάσεις τις ΕΕ και άλλων ισχυρών καπιταλιστικών κυβερνήσεων της Ευρωζώνης ότι η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει σε νέες μειώσεις των μισθών αν «θέλει να γίνει ανταγωνιστική», ο Γ. Παπανδρέου σημείωσε: «Θα πάρουμε μέτρα τα οποία θα μας επιτρέψουν να είμαστε πιο ανταγωνιστικοί εντός της ζώνης του ευρώ».
Ο ίδιος απέκλεισε και χτες την αναδιάρθρωση του χρέους, αναφέροντας ότι «αν η Ελλάδα ήθελε να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση ή "κούρεμα" θα το είχε ήδη κάνει από την αρχή της κρίσης». Ο ίδιος σημείωσε ότι η κυβέρνηση «δεν θέλει την αναδιάρθρωση και εφαρμόζει συγκεκριμένα μέτρα», αποδεικνύοντας ότι το σχέδιο του ΠΑΣΟΚ, από την ανάληψη της κυβερνητικής εξουσίας, ήταν, με «όχημα» το δημόσιο χρέος, να εφαρμόσει το σύνολο των καπιταλιστικών μεταρρυθμίσεων.
Κρύβουν την αλήθεια από το λαό
Προαναγγέλλοντας τη συνέχιση της αντιλαϊκής επέλασης, ο Γ. Παπανδρέου ανέφερε ότι «έχουν ληφθεί πολλά σκληρά μέτρα όπως αυτά που αφορούν σε μισθούς και συντάξεις» και πρόσθεσε ότι «ενώ έχουμε τρία χρόνια που θα βρισκόμαστε στο μηχανισμό στήριξης μέσα στον πρώτο χρόνο κάναμε τα μισά από όσα συμφωνήσαμε στο μνημόνιο». Ο πρωθυπουργός έκανε και μ' αυτόν τον τρόπο καθαρό ότι έρχονται νέα πακέτα βάρβαρων μέτρων.
Σημείωσε ακόμα ότι η κυβέρνηση συζητάει με την ΕΕ και το ΔΝΤ την«επιμήκυνση της αποπληρωμής του χρέους των 110 δισ. ευρώ»,ισχυριζόμενος ότι αυτή θα γίνει «σε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και με καλύτερους όρους», επιχειρώντας να κρύψει ότι η επιμήκυνση της αποπληρωμής των δανείων θα συνδεθεί με την εφαρμογή ακόμα πιο δυσβάσταχτων πολιτικών για τα λαϊκά στρώματα.
Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η «κρίση χρέους» - όπως την ονομάτισε - αφορά όλη την ΕΕ και υποστήριξε ότι «αυτό το έχουν κατανοήσει οι Ευρωπαίοι ηγέτες, γι' αυτό και στηρίζουν το ευρώ». Σημείωσε ότι «τα κράτη - μέλη οφείλουν να εφαρμόζουν μια υπεύθυνη δημοσιονομική πολιτική», στηρίζοντας απόλυτα τη πανευρωπαϊκή λιτότητα που προωθούν οι 27 κυβερνήσεις της ΕΕ.
Απαντώντας, τέλος, σε ερώτηση σχετικά με τις κινεζικές επενδύσεις στην Ελλάδα, ο Γ. Παπανδρέου χαρακτήρισε «πολύ θετική την εξέλιξη» και τόνισε ότι στόχος της κυβέρνησης «είναι ο Πειραιάς, στον οποίο υπάρχει μια μεγάλη κινεζική επένδυση, να γίνει κέντρο καινοτομίας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου